Uređenje planinske kuće za odmor

OVA TEMA JE KAO STVORENA ZA SVE LJUBITELJE PRIRODE, OD ONIH KOJI UŽIVAJU U ZIMSKIM ČAROLIJAMA DO ONIH KOJI VOLE DA SE OSAME I POBEGNU NA NEKOLIKO DANA OD GRADA, BETONA I GUŽVE. OKRUŽENI BOROVIMA, U PLANINSKOM AMBIJENTU SA POGLEDOM NA KRISTALNO ČISTO JEZERO, OPUŠTAJU SE I UŽIVAJU U SVOJIM KUĆICAMA NAJČEŠĆE IZGRAĐENIM OD PRIRODNIH MATERIJALA (KAMEN, DRVO).

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor4

Ukoliko posedujete jednu ovakvu kućicu, a ne znate kako da je preuredite ili obnovite enterijer, verujem da će vam ovaj tekst u biti od pomoći. Za početak, potrebno je da se rešite svih nepotrebnih stvari kako biste dobili čist prostor, te vratite komšiji stari frižider koji vam je dao da mu pričuvate na “nekoliko” godina. Ako pak planirate gradnju, savetujem vam da se odlučite za kupovinu montažne drvene kuće sa dosta staklenih površina kako biste uneli dovoljno svetlosti u prostor, ali i kako biste iz svog kreveta uz ispijanje čaja ili tople čokolade, posle celodnevnog boravka napolju uživali u pogledu na zvezdano nebo ili snežnu idilu.

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor11

Sam enterijer ovakvih kuća zavisi i od toga gde se one nalaze. Ako je reč o planinskom predelu materijal koji se najčešće koristi u enterijeru je drvo koje daje posebnu toplinu prostoru, dok se u toplijim predelima više koristi kamen. Drvene i staklene površine uz odgovarajući nameštaj i neizostavni kamin u centalnom delu dnevnog boravka učiniće ambijent vašeg utočišta romantičnim, toplim i ušuškanim. Idealan ambijent za uživanje sa partnerom, porodicom i prijateljima. U opremanju dnevnog boravka odnosno adaptaciji enterijera, za oblogu zidova i plafona možete koristiti borovinu, dok je za podove odlična hrastovina koja je nešto tamnije boje. Nameštaj možete izraditi od punog drveta (komoda, sto) ili bambusa (krevet, sofa) u zavisnosti od toga koji stil preferirate.

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor10

U kući koja je sačinjena od rustičnog drveta može se koristiti moderna dekoracija koja će ambijent učiniti jedinstvenim i zanimljivim. Što se boja tiče, potrudite se da vaš nameštaj bude u boji drveta kako bi se uklopio u ambijent i prirodno okruženje, a detalji u tirkiznoj, crvenoj ili beloj boji mogu biti prekrivači za krevet, vuneni tepih, jastučići ili dekorativni predmeti u enterijeru. Ukoliko želite da naglasite toplinu drveta umesto jake rasvete odaberite više interesantnih lampi i prostor oplemenite svećama.

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor6

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor2

Da planinske kuće ne moraju uvek biti drvene konstrukcije pokazao je studio Atelier 8000 koji je osmislio krajnje neobičan projekat planinske kuće u slovačkim Karpatima. Umesto drvene kuće dobili smo staklo, a umesto tradicionalnog oblika kuće neobičan objekat futurističkog dizajna koji jednim delom ulazi u zemlju. Unutrašnjost kuće je ispunjena tradicionalnim drvetom.

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor8

Za povratak starih kuća od blata na našim prostorima najzaslužnija je arhitekta Dragana Kojičić koja ih obnavlja i javnost iznova upoznaje sa starom vojvođanskom tehnikom gradnje. Ovakav tip kuće je postao hit u svetu ali ne i kod nas, jer ako se odlučite za izgradnju ovakve kuće možete imati problema sa propisima. Zakonom je zabranjeno graditi u Srbiji ovakav tip kuća, zato se koriste drvene konstrukcije koje se kasnije popunjavaju zemljom. Inače, zemlja upija višak vlage iz prostorije, održava savršen ambijent i večan je materijal s kojim možete uštedeti na grejanju i hlađenju objekta. Za koji god tip gradnje se opredelili, činjenica je da će vam ovakva kućica doneti mnogo radosti, mira, odmora i lepih trenutaka.

Uredjenje-planinske-kuce-za-odmor7

Share