Umeš li da letiš?

AVANTURA – reč od osam slova i mnogo značenja. Većina osoba na ovu reč reaguje kao da je ona sinonim za neverstvo, preljubu ili poligamiju… a mi posmatramo neki drugi kontekst: to je reč koja govori o nečemu što želimo i imamo hrabrosti da učinimo. Koliko puta ste pomislili da biste otišli da vozite karting, skačete bandži ili padobranom, popnete na neki vrh, isprobate se u nekom ekstremnom planinarenju, sportu na vodi ili snegu? A koliko puta ste zapravo napravili taj iskorak i učinili nešto što bi vam to i omogućilo? Koliko puta ste sebi dali krila da poletite? Koliko puta ste sebi dozvolili visok nivo adrenalina, ubrzano disanje i malo veći broj otkucaja srca? … malo avanturističkog duha!

Umes li da letis

Pogledamo tako oko sebe i vidimo da ima tog duha oko nas. Ima nekih malo drugačijih osoba, nisu prosek, nisu šablon, svoji su. To su oni spremni na rizik, da neustrašivo krenu u neobične doživljaje i da se oslone na sreću. Vidimo ima njih, onih koji sigurno nisu nepopravljivi robovi navika, oni koji će učiniti dosta toga da se osete živim. To su oni koji ne samo da prate sebe, već i veruju i sigurni su u sebe. Osoba koja ne potpada pod prosek po svaku cenu, možemo je i tako opisati, avanturista je ili pustolov. A mi, mi smo često skloni situaciji da odustanemo pre nego što razmislimo šta nas sprečava da sebi ispunimo neku želju. Najčešće nas prate i misli slične: „ne bih sada, drugi put ću“, „nije trenutak“, „nemam (što šta) da bih to realizovala“, „videću kada bude htela ona/on/tamo neko, učinićemo to zajedno“, „lepše je u društvu“, a ponekad i „imam previše godina za takve stvari“. Nađemo mi svakakva opravdanja, da priznamo, u tome smo svi pojedinačno pravi profesionalci. Da odložimo i opravdamo, za to zaista nije potrebno uložiti veliki napor.

Bude tu i situacija kada su neke stvari neuobičajene i kada ne želimo i bojimo se da iskačemo iz društveno prihvatljivih normi. A zapravo, to su sva ona nepisana pravila koja nas nekako ograniče i upute da odustanemo od sebe. Često smo pritisnuti nekim obrascima kojima ne razumemo pravila, izvornu potrebu da to bude tako ali ih i sami slepo pratimo. Nekada nam je bitnije mišljenje drugih ljudi i okoline u kojoj se nalazimo, nego sopstvena potreba. I u svemu tome mi našu potrebu za povremenom avanturom zapravo potisnemo i ostavimo za neki drugi dan/nedelju/godinu. Pojavi se ona s vremena na vreme, što znači da je uvek tu u nama, samo je mi ignorišemo i zanemarujemo.

Hajde da iskoristimo leto i damo sebi krila. Leto je inače period kada nam unutrašnji osećaj, vreme odmora, relaksacije, putovanja ili neki raspored zvezda nagoveštava „možeš ti to, samo kreni“. Organizuj neko putovanje, i neka bude pustolovina.

Umes-li-da-letis-2

Šta želiš da učiniš? Gde želiš da ideš? Na Mesec? Zašto da ne? Hajde kreni, pokreni se. Nije nemoguće. Samo je pitanje koliko želiš da se time baviš, posvetiš, da sebe daš opet radi sebe i sopstvenog boljitka. Uraditi nešto mimo pravila, mimo svih onih obrazaca koje nam nameće društvo i okolina u kojoj se nalazimo. Daj sebi krila i ne odustaj od sebe. Popni se, skoči, pokreni se, učini ono što već duže vreme želiš. Zaljubi se. Sve je to ono što nas čini živima.

Pokloni sebi onaj jedinstven osmeh: dečiji, iskren, pomalo naivan, ali istinski samo tvoj osmeh. Osmeh kada se smeješ licem, usnama, očima, celim svojim bićem. I tada si zapravo ušao u svet mogućih stvari i dobrodošao u središte svojih mogućnosti.

Postoje različite tehnike i načini da sebe ohrabriš i daš sebi krila. Upotreba cvetnih esencija je samo jedna od mnogobrojnih. Ako se za nju odlučite u razvoju i podsticaju svog avanturističkog duha, pored ostalih cvetnih esencija u vašoj individualnoj kombinaciji će sigurno biti i cvetna esencija Zinnia.

Zinnia, zato što je to cvetna esencija koja nam pomaže da ponovo otkrijemo dete u sebi, da probudimo razigranost, radost, bezuslovnu ljubav, avanturistički duh. Ova esencija je idealna za radoholičare, pomaže im da se opuste i odmore i sagledaju vedriju stranu života. Korisna je za sve one koji pate od nedostatka radosti i energije, za preozbiljne i uvek zaposlene osobe. Hajde, krenimo. Samo odaberite let i raširite krila.

Share