Ulična moda: od Džejms Dina do današnjih hipstera

Ulična moda je fenomen našeg vremena, a čak i oni koji ne vode računa o svom odevanju mogu prilagoditi nesvesno svoj stil pokretu koji je doživeo procvat sredinom 20. veka. Uzor buntovničkog oblačenja tada je predstavljao izgled Džejms Dina u filmu „Buntovnici“ iz 1955. godine. Farmerice i uska bela majica sa zadgnutim rukavima, kao i glomazne čizme postale su uniforma otuđene omladine širom sveta.

ulicna-moda-od-dzejms-dina-do-danasnjih-hipstera

Ulične bande su grupe sa specifičnim vizuelnim identitetom pojavljuju se krajem 40-ih godina prethodnog veka, pojavljuju se na ulicama širom sveta. Gotovo svake decenije „niču“ nove bande, a sa njima i njihov vizuelni identitet opakih momaka. Izgled ovih mladića umnogome je uticao na modne trendove svežim i autentičnim izgledom. Poslednjih desetak godina bili smo svedoci oživljavanja trendova četrdesetih i pedesetih, a naročito motociklističkih i rokerskih supkultura.

Pank je nastao u periodu prezasićenosti hipi kulturom i svega što je ona predstavljala, kao i ostarelim rok zvezdama. Ovome su doprineli i novi muzički uticaji, tipa Njujork dols, Seks pistols itd. Poput pankera i mračni, gotički izgled uticao je na modu, od konfekcije za masovnu prodaju, pa sve do grana visoke mode. Danas, ulilčni stil nije misaona imenica, on je ušao u glavne tokove mode i duboko je integrisan u društvo.

ulicna-moda-od-dzejms-dina-do-danasnjih-hipstera2

Jedinstveni britanski „tediboj“ stil iz pedesetih godina ponovo je ušao u modu sa novom popularnošću rokabil muzike, mada je sada bilo uticdaja i glam roka. Izgled je donekle prenaglašen, ali se zadržavaju farmerice i kožna jakna. Pank je na neki način tvorevina Vivijen Vestvud i Malkoma Maklarena još od trenutka kada su kreirali pantalone sa mnoštvom kaiševa i majice sa uvredljivim parolama. Frizura čirokana, često u jarkim bojama, panku daju karakterističan izgled. Karirana odeća i pocepane pantalone su takođe deo ovog izgleda.

 Nezaobilazne u svetu „ulilčne mode“ jesu martinke. Prototip za ovu vrstu obuće osmislio je jedan nemački vojnik još 1945. godine. Patent otkupljuje R. Grigs jedna britanska firma, nakon čega ove čizme postaju zastupljene u masovnoj proizvodnji. Marinke, sa osam rupica, u crnoj ili bordo boji, prvo su nosili fizički radnici, a onda su ih šezdesetih godina dvadesetog veka prisvojili skinhedi. Danas ih, pored njih, nose psihobili, gotičari i indi hipsteri.

ulicna-moda-od-dzejms-dina-do-danasnjih-hipstera3

Jedna sasvim nova grupacija mladih, koja se ne može baš okarakterisati kao „ulilčna“ jesu hipsteri nove generacije, takozvani „lamberseksualci“. Iako se možda oni lični ne bi svrstali u grupu hipstera, po načinu odevanja i željom da se izdvoje iz mase, oni, ipak, zaslužuju taj epitet.

ulicna-moda-od-dzejms-dina-do-danasnjih-hipstera4

Želja da deluju zapušteno i ležerno dolazi u prvi plan, ali imajući u vidu to da ovi momci često posećuju teretane i posvećuju svoje vreme upravo toj „zapuštenosti“, nekako čini da sve to izgleda prenaglašeno, a opet, lamberseksualaca je sve više i ovaj modni trend se duboko ukorenio u današnji moderni stil odevanja. Široka ramena, velike brade, malo duža kosa i karirana košulja su nezaobilazni elementi ovog stila. Sve sa ciljem da se naglasi muževnost i muški atributi. Iako možda na prvi pogled deluje sirovo, ovaj stil je ipak jedan od bolje osmišljenih, a i zahteva mnogo vremena i posvećenosti.

 ulicna-moda-od-dzejms-dina-do-danasnjih-hipstera5

Share