Ukrasite sami stare predmete koristeći dekupaž tehniku

Za sve vas u kojima čuči mali kreativac, dekupaž je sjajan način da ukrasite praktično bilo šta i svoju svakodnevicu i životni prostor učinite malo slađim. Mi smo se pozabavili ukrašavanjem starog analognog aparata. Postupak je jednostavan, ali ipak zahteva strpljenje i pedantnost.

uradi-sam-dekupaz

Ono što vam je potrebno je:

Predmet koji želite da ukrasite

Akrilna boja u beloj ili nekoj drugoj svetloj boji

Lepak za dekupaž

Četkica

Kvalitetne salvete sa printom

uradi-sam-dekupaz2

Postupak izgleda ovako:

Pre svega, bitno je da predmet koji nameravate da ukrasite bude čist i suv. Zatim krećemo sa akrilnom bojom – obojite ceo predmet ili samo deo, zavisno od toga kako želite da ga ukrasite. Bitno je samo da ga obojite u svetlu boju kako bi se motiv sa salvete lepo video. Ukoliko je potrebno, nanesite dva sloja boje i ostavite da se dobro osuši.

uradi-sam-dekupaz.4

Kada se akrilna boja osuši, pripremite salvete koje ćete koristiti za ukrašavanje. Salvete uglavnom imaju dva ili tri sloja koja treba da razdvojite, jer ćete koristiti samo onaj koji na sebi ima print. Možete isecati manje sličice i zatim ih spajati, ili ukrasiti predmet jednim većim komadom salvete (što ipak nije preporučljivo raditi na velikim površinama). Takođe je bitno da prvo isečete komade salveta koje ćete lepiti, a tek onda odvajati slojeve.

uradi-sam-dekupaz.5

Prvo osmislite “šablon” po kom ćete ređati komadiće salvete. Nanesite lepak na deo predmeta koji ukrašavate a zatim pažljivo ređajte deliće salveta na površinu prekrivenu lepkom. Pritiskajte lagano prstom salvetu kako biste izravnali delove koji su se eventualno naborali.

uradi-sam-dekupaz.6

Kada završite sa lepljenjem salvete, ostavite da se dobro osuši, a zatim preko nanesite još jedan sloj lepka (dekupaž lepak će tako zaštititi dekoraciju i učiniti površinu glatkom). Po želji, možete dodati i više slojeva dekupaž lepka. Kada se sve to dobro osuši, možete prelakirati vaš predmet.

uradi-sam-dekupaz.7

Share