U toku je nedelja zelene gradnje

I ove godine Savet zelene gradnje Srbije podržava globalnu kampanju koju vodi WorldGBC – #HomeGreenHome. Godišnji događaj SVETSKA NEDELJA ZELENE GRADNJE se tradicionalno obeležava poslednje nedelje septembra (24. – 30.septembra 2018.) organizacijom specijalnih događaja nacionalnih članica WorldGBC.

Kako bi se podigla svest u društvu o potrebi zelene i održive gradnje Savet organizuje više događaja nemenjenih stručnoj i široj javnosti.

Dva interesantna predavanja će biti održana na Arhitektonskom fakultetu 29. 9. 2018. u sali 254

13h – dr Dušan Ignjatović: Energetska rehabilitacijia zgrada

Predavanje će predstaviti osnovne principe energetske rehabilitacije zgrada od jednostavnih metoda unapređenja do kompleksnog projektantskog pristupa koji se može smatrati pravim izazovom arhitektonske struke novog milenijuma. Predavanje je besplatno, svi učesnici će dobiti elektronski sertifikat o odslušanom kursu (sertifikat je dvojezični, SR/EN).

15h – Predstavljanje istraživačke jedinice SaRA (Sustainable and Resilient Architecture)

Formiranje istraživačke jedinice SaRA predstavlja jedan od rezultata Erasmus projekta KLABS (2015-2018) kojim je u saradnji sa još 10 univerziteta EU i zapadnog Balkana unapređena nastava na Specijalističkim akademskim studijama Energetski efikasna i zelena arhitektura.

Istog dana Savet Zelene Gradnje Srbije će organizovati otvoreni događaj u prizemlju Šoping centra Ušće 29. septembra 2018. godine od 11:00 do 15:00 časova. Događaj će biti završni deo kampanje #HomeGreenHome, u okviru ovogodišnje SVETSKE NEDELJE ZELENE GRADNJE, sa porukom da svako može učiniti mali pomak kako bi njegov dom bio zeleniji.

Cilj je da se građani upoznaju sa održivim koracima koji imaju odlične rezultate u opštoj borbi protiv klimatskih promena. Da bi se podstaklo interesovanje o neophodnim saznanjima i vrednostima održivog pristupa biće organizovano sakupljanje inicijativa za 2019. godinu. Reč je o zelenim obećanjima gde građani, na osnovu stečenih saznanja,  treba da izraze „koje zelene korake su spremni da preuzmu u narednoj godini”. Motivisanost i odlučnost da postanu akteri održivosti biće podeljena na Facebook stranici Saveta zelene gradnje Srbije. Sa nizom svojih zelenih proizvoda članovi Saveta će dodeliti nagrade kreativnim obećanjima koja budu imala najveću podršku u vidu lajkova.

Završnicu kampanju će tokom vikenda pratiti izložba studentskih radova Arhitektonskog fakulteta Univerzizteta u Beogradu – SPECIJALISTIČKE STUDIJE / Energetska efikasnost i zelena arhitektura.

Share