U susret šestom stand up festu, pričali smo sa Aleksandrom Perišićem

Najavili smo zanimljive nastupe na ovogodišnjem, šestom stand up festivalu koji nas očekuje u Beogradu za nekoliko dana a tim povodom imali smo zadovoljstvo da ugostimo vrsne komičare iz regiona. Danas razgovaramo sa sjajnim Aleksandrom Perišićem. Intervju sa Marinom Orsag pročitajte ovde.

u-susret-sestom-stand-up-festu-pricali-smo-sa-aleksandrom-perisicem

Nakon prvobitne najave da ćeš na predstojećem, šestom stand up festu biti voditelj druge večeri došlo je do promene plana i publika će imati priliku da uživa u tvom nastupu. Koliko se pripreme za ovakve „uloge“ razlikuju i u kojoj vrsti interakcije sa publikom više uživaš?
Uloge komičara i voditelja programa su drugačije. Zadatak komičara je da sam, u zadatom vremenu nasmeje publiku u svom stilu, najbolje što može. Voditelj je, sa druge strane, nešto najbliže timskom radu što možemo videti u stand up-u. Ako hoćeš da dobro vodiš veče, moraš da razmišljaš i o prethodnom komičaru i o onom sledećem. Voditelj je tu da napravi neprimetan prelaz između dva stila, da “uradi sa publikom vežbe istezanja” posle jednog komičara, a odmah zatim ”vežbe zagrevanja ” za sledećeg. Voditelj ima zadatak da uradi i onaj oficijalni deo priče, na početku večeri. Taj deo je, po definiciji, najsuvoparniji, i od voditelja zavisi koliko će on biti interesantan. Obe uloge su izazov za sebe i podjednako su interesantne.

Kako stvaraš hemiju sa publikom, jasno nam je da za komičara nije dovoljno samo da bude duhovit? Koje je tvoje tajno oružje?
Postoje dva bitna uslova: prvi je da ti moraš znati šta si i ko si na sceni, a drugi je da publici to bude jasno. Priče koje pričamo na sceni mogu biti tačne ili ne, ali ako se ti kao komičar jasno definišeš i jasno predstaviš, onda publika veruje da je tvoja priča, u najmanju ruku – moguća. Ta hemija se, zapravo, izjednačava sa poverenjem.

Večeri improvizacije. Ove večeri su postale veoma popularne, a ti i kolega Srđan Dinčić pokazujete tom prilikom da se podjednako dobro snalazite i sa nepripremljenim šalama. Koliko su ovi nastupi izazov svakog puta i dešava li se da imaš „loš dan“?
Na svakoj večeri improvizacije bude par igara koje ne budu uspešne. To se prosto dešava u nekontrolisanim uslovima. Izazov u improvu je zapravo imati savršeno veče, a da bi se to desilo mi moramo biti maksimalno koncentrisani, moramo da slušamo partnera, da opustimo publiku, postavimo publici pravo pitanje i dobijemo dobar predlog za igru. Najbliže što smo prišli jednoj takvoj večeri se desilo upravo kad ni meni ni Srđanu ”nije bio dan”.

Čijem nastupu se na ovogodišnjem festivalu najviše raduješ?
Na prvom mestu, raduje me što ćemo ove godine imati Britanca Stephena K Amosa, i želim da vidim kako izgleda kada on nastupa uživo. Sa druge strane, još me više raduje ta atmosfera radnog izleta koja uvek okružuje festival. Uvek je dobar osećaj videti kolege iz bivše nam države, naročito ako ih dugo nisi video. Tako da – sreća, sreća radost!

Zašto publika ne bi trebalo da propusti 6 stand up fest?
Novi, do sada neizvedeni materijali, različiti komičarski stilovi, komičari koji nam dugo nisu bili, i naravno, da bi imali sa čim da uporede sedmi festival 2017.

Foto: Aleksandar Dmitrović

Share