Tri odlične serije koje smo gledali u januaru

U iščekivanju novih sezona omiljenih serija, pokušavamo da prekratimo vreme stalno tragajući za novim sličnim formama umetničkog izražaja. Ili je barem tako sa mnom. U trenucima dokolice ništa bolje „ne legne“ od odlično urađene serije sa zanimljivom pričom i dobrom produkcijom. Kada pronađem neku takvu, „bindžovanje“ je zagarantovano. Ovde i sada vam predstavljam nekoliko odličnih koje će sigurno zadobiti vašu pažnju i na kraju dovesti do ludila u pogledu predikcija šta bi moglo da se desi?

The End of the F***cking World” je odlična Netlix-ova serija od svega osam epizoda koja će vas od prve „zakucati“ za mali ekran te nećete imati vremena ni za šta drugo. Ovo mini remek delo engleske kinematografije prati dvoje tinejdžera, jednog samoproklamovanog psihopatu sa živopisnim fantazijama o tome kako nekome oduzima život i buntovnu mladu devojku koja ne trpi autoritete, a koji u  kombinaciji daju modernu verziju sage o čuvenim krimi-ljubavnicima Bonnie i Clyde.

Uloge u ovoj odličnoj seriji poverene su Alex Lawther-u (gledali ste ga u The Imitation Game i jednoj epizodi treće sezone serije Black Mirror) koji igra otuđenog i čudnog momčića i Jessica Barden (odlična rola u filmu The Lobster) u ulozi Alise koja personifikuje nestalnost, nezadovoljstvo i neodlučnost. Kako će se snaći u nezgodnim situacijama koje će ih pratiti u stopu, pogledajte u ovom odličnom ostvarenju.

Nemačka kinematografija se vraća na velika vrata. Nakon odličnih ostvarenja poput serija „Darki „Deutschland 83“ na red je stiglo nepretenciozno ostvarenje Babylon Berlin, serija nenametljiva na prvi pogled, smeštena u nekima možda ne tako zanimljivo razdoblje dvadesetog veka. U pitanju su 1920-te, tačnije druga polovina dvadesetih godina, a radnja je logično smeštena u doba tzv. Vajmarske republike, zlatnog perioda Nemačke države.

Berlin je centar urbanog života, tamo su najbolje žurke, tamo svi žele da se skrase… iste ambicije ima i inspektor Gereon Rath (Volker Bruch) koji po zadatku iz Kelna dolazi u pomenuti Berlin, grad koji za njega izgleda kao da se 24 sata nalazi na kokainu. Negde ispod radara Nemačkih vlasti i neprijateljskih grupa, funkcioniše komunistički pokret koji se oslanja učenje Lava Trockog, arhineprijatelja ledenog Staljina. Ovome pridodajte puzajući nacionalsocijalizam, raširen među poniženim i razočaranim nemačkim generalima i dobijate još jednu seriju pogodnu za tzv. „bindžovanje“.

Da li se sećate ili ste možda negde pročitali da je neko 80-ih i 90-ih godina u Americi širio teror, sa američkim građanima se igrao „mačke i miša“, predstavnike reda dovodio do agonije? Misteriozan kao Zodiak (nikad uhvaćen serijski ubica) od njega je verovatno i preuzeo ideju o šifrovanom obraćanju policiji kroz svoja pisma i političke manifeste. Okupiran problemom nuspojava sve bržeg tehnološkog razvitka, Ted Kaczynski (glavni protagonista) preuzima ulogu čuvara ljudskog roda koji, po njegovom mišljenju, nezadrživo srlja ka sopstvenoj propasti zbog nekritičke upotrebe sofisticirane tehnologije. Ted je zato odgovorne za „tehnološki bum“ čašćavao paklenim napravama od kojih su ostajali bez šaka, ruku, a ponekad i  „bez glave“.

Dugo je Kaczynski ostajao van domašaja organa reda, dugo nisu mogli ni jedan trag da vežu za njega. Sve dok se u „lov na čoveka“ nije uključio Jim Fitzgerald, profajler i forenzički lingvista sa jedinstvenom metodologijom istrage. Ukoliko vam se učinio zanimljivim ovaj deo istinite priče o događajima koji su promenili svet, pogledajte seriju Manhunt: Unabomber, kontroverzno ostvarenje koje će vas protivno vašem moralnom kodeksu, navesti da saosećate sa čovekom koji je odgovoran za smrt i povređivanje većeg broja ljudi.

Share