Treći Japansko-srpski festival filma uz podršku ALUM-a

Japansko-srpski festival filma – JSFF, koji predstavlja jedinstvenu umetničku razmenu Srbije i Japana, održaće se 5. i 6. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Ove godine posetioci festivala u Beogradu i Tokiju imaće priliku da isprate bogat program na temu „Devotion“, ali i da se upoznaju sa sličnostima i razlikama u stvaralaštvu obe zemlje, da se međusobno povežu i nauče mnogo jedni od drugih.

treci-japansko-srpski-festival-filma-uz-podrsku-alum-a3

Jedan od partnera trećeg Japansko-srpskog festivala filma – JSFF je Akademija lepih umetnosti i multimedija, čiji studenti i profesori učestvuju u programu i organizaciji festivala.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se veliki broj zanimljivih igranih i dokumentarnih filmova na temu „Devotion“, a žiri će filmskim ostvarenjima koja su najbolje odgovorila na temu dodeliti nagradu „Devotion best film award”. Pored toga, očekuje vas raznovrstan program koji će vas upoznati sa japanskom kulturom i kinematografijom:

SUBOTA 5.11.2016. od 19:00 do 22:30h

19:00h – Svečano otvaranje
● Butoh performans „Boja duše”
● Izložba studenata slikarstva (ALUM)
● Manzai drama (ALUM)
● Bend 101A
20:00h – Projekcija selekcije JSFF 2016 i proglašenje pobednika

NEDELJA 6.11.2016. od 16:00 do 22:30h
16:00h – Projekcija filma: „Akira Kurosawa – Ikiru” (1952)
18:30h – Tribina: „Osvrt na filmsko stvaralaštvo japanske kinematografije kroz paralelu reditelja Akire Kurosawe i Yasujira Ozua”, gost: reditelj Ryo Suzuki, Japan
20:00h – Projekcija oficijalne JSFF 2016.

Tribinu o japanskoj kinematografiji vodiće Ryo Suzuki.

Japansko-srpski festival filma ima čast da u Beogradu ugosti japanskog reditelja i producenta Rija Suzukija, koji je i jedan od članova ovogodišnjeg žirija. Posetioci festivala imaće jedinstvenu priliku da prisustvuju njegovoj tribini na temu „Osvrt na filmsko stvaralaštvo japanske kinematografije kroz paralelu reditelja Akire Kurosawe i Yasujira Ozua”, koja će biti održana u nedelju, 6. novembra.

Ryo Suzuki je rođen u Japanu (Fukuoka). Studije filma završio je na „Yokohama School of Broadcasting and Film”. Tokom svoje karijere imao je priliku da producira i režira nekoliko projekata pri Narodnom japanskom pozorištu, kao i brojne TV emisije i filmove. Među mnogobrojnim ostvarenjima izdvajaju se Futo (fikcija) i Cellist JURO (dokumentarac).

Značajan doprinos domaćih studenata i profesora

treci-japansko-srpski-festival-filma-uz-podrsku-alum-a

Organizatoru JSFF-a CultCrave, organizaciji koja sarađuje sa Jugoslovenskom kinotekom, ove godine pridružila se i Akademija lepih umetnosti i multimedija. Svojim učešćem ALUM će doprineti ovom festivalu na različite načine: od organizacije do realizacije programa.

Studenti glume na ALUM-u učestvuju u samom programu izvedbom Manzai drame, kao i studenti slikarstva, koji će svoje radove predstaviti na izložbi. Podršku festivaul pružili su profesori Branislav Lečić i Petar Stanojlović, kao jedan od članova žirija. Jovana Stević, student glume u klasi prof Vide Ognjenović, jedan je od organizatora i koosnivača JSFF-a.
„Devotion“ – tema ovogodišnjeg festivala

Za temu ovogodišnjeg Japansko-srpskog festivala filma organizatori su izabrali pojam „Devotion“, za koji ne postoji jedinstven prevod ni na srpskom, ni na japanskom. Njihova namera je da podstaknu umetnike da razmišljaju slobodno i otvoreno pokažu svoje lične motive, osećanja i želje.

Rasterećen žanrovskog ograničenja, JSFF će kroz dokumentarna i igrana ostvarenja dati najbolje odgovore na temu „Devotion“ i na taj način izgraditi kulturni most između Srbije i Japana.

Share