Ti si moja čokolada

Šolja toplog kakaoa, štanglica čokolade, čokoladni mus… ukoliko ovo nije pobudilo tvoje pljuvačne žlezde, zasigurno nisi ljubitelj čokolade.

Da li znaš da je bela čokolada jedina čokolada koja nema kakao u sebi, ali ima kakao buter?

Drvo kakaoa nosi naziv Theobroma cacao što u prevodu znači „hrana za bogove”. Životni vek mu je do 200 godina, ali kvalitetna zrna koja se koriste za proizvodnju čokolade proizvodi samo 20 godina. Jedan plod kakaoa sadrži oko 40 zrna, a za pripremu 1 kg čokolade potrebno je  oko 260 zrna kakaoa.

Kakao prah nastaje branjem plodova koji nalikuju na dinje i tvrde su kore. Zatim sledi vađenje semenki bele, mesnate građe, fermentacijom, sušenjem semena, a potom sledi i mlevenje. Sada kad smo prošli proces pravljenja najboljeg mogućeg kakao praha, hajde da vidimo šta nam ono donosi u nutritivnom smislu. Antioksidanse, gvožđe, cink, mangan, hrom, čak i vitamin C, a zbog velike količine sumpora, kakao zovu „eliksirom lepote i mladosti“. Njegov miris i ukus odmah popravljaju raspoloženje i pored kafe omiljeno je piće i povod za druženje. Ipak nije svaka čokolada zdrava. Prvo, do dobrog kakaoa je teško doći. Drugo, što je procentualno više zastupljen to je skuplji i nije tako ukusan kao sve one mlečne čokolade (bogate palminim uljem i od nekvalitetno obrađenih zrna).

Šta su pokazala istraživanja na temu uticaja tamne čokolade na naše zdravlje? Pokazala su da se konzumacijom kvalitetne čokolade snižava krvni pritisak, da kod ljudi koji je redovno konzumiraju zid krvnog suda pokazuje zdravu građu i da krvne pločice (trombociti) imaju manju sklonost za kačenje na zid krvnog suda, kada im vreme nije. Trombociti su tu da zakrpe krvni sud kada on pukne, ali kačenje za očuvan krvni sud stvara tromb. Zato je konzumacija kvalitetne crne čokolade vid prevencije kardio-vaskularnih bolesti. Naročito ako izbacimo onu „mlečnu“ sa tragovima kakaoa u sebi.

A pevali su o njoj: Idoli „Ti si moja čokolada, ja sam tvoja čokolada“ i da nema onog gada, ja bih te ljubio..“….Poslednja igra leptira „Tako si mi slatka ,tako si mi mlada… Ne gledaj me mili moj nisam čokolada.“… (Igraj se, nastavi niz i seti se pesama koje je spominju)

Ni filmska industrija nije ostala imuna na njene čari. Setimo se samo „Chocolate“ sa Žilijet Binoš i Džoni Depom, zatim „Čarli i fabrika čokolade“, sa Džoni Depom kao Vili Vonkom. Ljubitelji dokumentaraca mogu pogledati film o malim proizvođačima čokolade i njihovoj potrazi za zdravim, kvalitetnim zrnom kakaoa „Uzdizanje čokolade“.

Kao poklon miljenicima ovog ukusa možete darivati knjigu: „Kratka istorija čokolade“ ili bilo koju knjigu recepata sa čokoladom, a ima ih pregršt. Da ti „oko stane“ kad ih listaš.

Šta čokolada za tebe znači? Nosi li neku poruku? Kome je ti poklanjaš? Da li je uzimaš „zdravo za gotovo“ kada je dobiješ na poklon? Koja je tvoja omiljena čokolada? Reci mi šta radiš sa čokoladom danas i predvideću ti sudbinu

Share