THE PERFECT TIME – Umetnost i alhemija kuvanja

U četvrtak 7. jula u 19:00 časova O3one vas poziva na otvaranje izložbe fotografija Dejane Vučićević THE PERFECT TIME – Umetnost i alhemija kuvanja. Izložba će biti priređena u zanimljivom ambijentu: u pitanju je salonski stan u Uzun Mirkovoj br. 10, na 2. spratu.

THE-PERFECT-TIME---Umetnost-i-alhemija-kuvanja

Dejana Vučićević u novoj seriji fotografija istražuje složene odnose između fikcije i realnosti, statusa i identiteta žene-umetnice kroz višeslojne semantičke slojeve i medijsku prirodu savremene digitalne fotografije, koristeći iskustva filmske scenografije i kostimografije, montaže i režije. Kroz prizore pažljivo rekonstruisanog istorijskog ambijenta kuhinje iz 50-ih godina 20. veka, Dejana istražuje mogućnosti preispitivanja ideje ženskosti. Nadovezujući se na prethodne radove u kojima tematizuje društvenu ulogu žene kao majke i supruge, ona u radu THE PERFECT TIME polazi od još jednog stereotipa – žene domaćice.

Kuvanje je ovde metafora umetničkog delovanja u prvom licu, a Dejanina kuhinja je prostor fantazije i magije, prostor u kome se oslobađaju (potisnuti) strahovi i želje, u kome se strepi, brine, žudi, mašta i stvara. Postavljajući svoju protagonistkinju u kuhinju i predstavljajući njeno specifično artističko, fantazmagorijsko i simbolima ispunjeno kulinarsko iskustvo, Dejana je iskoračila u istraživanje slobode i artificijelnosti kao pretpostavke vlastite ali i savremene umetničke ideologije, smeštajući u njeno središte ženski identitet i egzistenciju. THE PERFECT TIME je alegorija o potrazi za smislom u stvarnom ženskom životu. S onu stranu reprezentacijskog, svakodnevnog, banalnog, efemernog, nalazi se nevidljivo, poetsko… Nota frivolnosti, neretko i humora, koje Dejana ugrađuje u svoje prizore, samo donekle ublažava preovlađujući uznemirujući utisak usamljenosti.

Katarina Mitrović (iz kataloga)

Dejana Vučićević je diplomirala na FPUD u Beogradu. Član je ULUPUDS-a, ima status slobodnog umetnika. Bavi se vizuelnim umetnostima. Iza sebe ima više velikih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, kao što su autorske modne kolekcije, kostimi za tri celovečernja igrana filma i jedan film kratkog metra. Kostimografijom i dizajnom se bavi i u projektima za pozorište i TV reklame, a radi i styling za modno-umetničke editorijale, itd. U okviru multimedijalnih umetnosti bavi se konceptualnim autorskim projektima, realizovanim u samostalnim izložbama. Dva umetnička rada otkupljena su od strane dva prestižna beogradska muzeja: Muzej grada Beograda: konceptualni – dve fotografije iz Happy Family projekta, i Muzej primenjene umetnosti, Beograd: modni – haljina iz Playgirl kolekcije. Fotografija iz Happy Family pripada Telenor kolekciji srpske savremene umetnosti. Više o autorki pronađite na dejanavucicevic.com.

Izložbu možete pogledati do 30. jula.

Share