Tajne japanske lepote

Od davnina su žene sa Zapada zavidele večito mladolikim istočnjačkim ženama na divnoj koži na kojoj godine slabo ostavljaju traga. U nezi kože Japanke imaju primat, zbog čega ćemo vam otkriti nekoliko njihovih tajni koje svaka od nas može da počne da primenjuje već danas, a skoro pa ne košta ništa.

Japanke svoju kožu neguju i spolja i iznutra. Tako da ma koliko da ih uveče stigne umor od stresnog dana, nijedna Japanka neće otići u krevet, dok se prethodno ne istušira, a nakon toga ne meditira barem pola sata u kadi napunjenoj skoro vrelom vodom, neretko i morskom solju. Time „spiraju umor” i teškoće od dana koji je za njima. Ofuro je običaj koji se od davnina praktikuje u Japanu i potpuno je neverovatno, ali koliko god mali prostor bio, a stambeni prostor je u japanskim gradovima zaista luksuz, svi imaju barem minijaturnu kadu u kojoj se mogu smestiti u položaju fetusa.

Još jedna veoma važna stavka koju primenjuju u nezi svog tela i kože jeste i daleko poznati zeleni čaj. Kao antioksidant zeleni čaj blagotvorno deluje ukoliko se pije, a Japanke ga takođe koriste i kao tonik, kada se čaj ohladi tako što njime natope tufere, a potom ga nežno utapkavaju u kožu lica od brade na gore. Kao toner, takođe često koriste i hladnu vodu koja ostane nakon barenja pirinča. Jednu od najsjajnijih i najdelotvornijih japanskih maski za lice možete napraviti od svega par namirnica u kućnoj radinosti. Obarite malo belog pirinča, toliko da omekša, a možete i da ga ispasirate, pa ga procedite. U posudu odvojite tri kašike obarenog pirinča i u njega dodajte dve kašike mleka i jednu kašiku meda, pa sve to ispasirajte tako da dobijete homogenu smešu. Nanesite smešu na lice i dekolte u debljem sloju i uživajte tako uz neku finu muziku pola sata. Nakon toga masku skinite uz pomoć vlažnog peškira i umijte se ohlađenom vodom koju ste procedili od pirinča. Ostatak obarenog pirinča možete takođe iskoristiti tako što ćete ga zalediti u kockicama i koristiti ga po potrebi za masažu i osvežavanje lica.

Japanke konzumiraju nemasnu i blago začinjenu hranu bogatu aminokiselinama koja se pretežno nalazi u različitim vrstama ribe i morskim plodovima, ne izlažu se suncu, a svoje lice same masiraju svakodnevno prstima, time postižući svojevrsnu drenažu i bolji protok krvi i limfe. Na Jutjubu možete pronaći fantastičan video sa detaljnim instrukcijama Yukiko Tanake. Ovaj divan ritual traje svega pet minuta, a rezultati budu neverovatni. Videćete koliko brzo će vam koža izgledati mlađe, svežije i blistavije. Pored masaže, one dosta pažnje pridaju i korišćenju različitih ulja za lice od kojih je neprikosnoveno Camellia ulje, odnosno ulje od semena zelenog čaja. Ovo ulje ima višenamensku primenu, tako da se pored kuvanja koristi kao sastojak u mnogobrojnim preparatima za negu lepote kose i kože na Istoku. Mada ćete ga kod nas teško naći, ulja od kokosa, badema, jojobe ili oraha takođe će poslužiti i dati sjaj našoj koži i kosi poput onog koje imaju večno mlade žene Istoka.

Za postizanje blistavog tena i predivne kože Japanke imaju jednu posebnu tajnu. Naime, one koriste specijalnu smešu napravljenu od ptičjeg izmeta, što ljudima u ovom delu sveta zvuči pomalo neverovatno i potpuno neprivlačno, ali zadovoljne
Japanke su tu da vas uvere u suprotno. Dovoljno će biti da pogledate njihovu kožu. Pokušajte da u vašu negu uvrstite navedene korake (ovu masku od ptičijeg izmeta preporučujemo samo najhrabrijima) i javite nam kako ste zadovoljne rezultatima, primećujete li željenu promenu.

Share