Svima su nam potrebne naočare za srce

Bili smo na promociji novog albuma Sane Garić u Elektropioniru

Melodičan zvuk Sane Garić postao nam je prepoznatljiv još 2016. godine kada se jedna od njenih najpoznatijih pesama „Ljubav je“ našla u domaćoj seriji „Jutro će promeniti sve“ koja je 2018. unela dah svežine u domaći serijski program. Ove godine Sana Garić u velikom svetlu predstavila je svoj novi album „Naočare za srce“ uz autentičan i prepoznatljiv zvuk elektro-popa.

Pored dobro poznatog vokala i osvežavajućeg sint elektro zvuka, Garićeva uspešno ostavlja lični pečat na svoje stvaralaštvo oprobavajući se ne samo kao frontmenka benda, već kao i rediteljka i montažerka video spotova. Nakon što je video spot „Sobe“ najavio izlazak novog albuma, usledili su brojni uspesi: Sana i njen sastav nastupili su uz podršku i po izboru Radio Beograda 1, u Groningenu u Holandiji na show case festivalu u sklopu najveće evropske muzičke platforme „Eurosonic Noordeslag“, a njen drugi video spot „Ovaj put” našao se među 10 nominovanih za Muzzik Video Awards MVA 2K21 nagradu u kategoriji Electro Dance Music.  

Sve ovo nam je dalo povoda da budemo na licu mesta na promociji novog albuma  „Naočare za srce” u Elektropioniru, i postavimo joj nekoliko pitanja:

Intervju i fotografije: Irina Markić

„Naočare za srce” je ime tvog drugog albuma. Sada je pravo vreme da nam kažeš kakva simbolika se skriva iza ovakvog naslova?

Ja sam razmišljala kako su nam svima potrebne naočare za srce u vremenu koje nas danas okružuje, zato što je to iskrenost i dobrota ljudi na koju zaboravljamo. Mislim da su naočare za srce nešto što će nam pomoći da se setimo u stvari koje su to prave vrednosti, ko su nam prijatelji, i zašto se uopšte bavimo muzikom.

Video spot za peti singl „Mašta” izašao je pre svega nekoliko dana, a video spot „Ovaj put” našao se među deset nominovanih u kategoriji Electro Dance Music za nagradu Muzzik Video Awards MVA 2K21. Ove godine si se oprobala i u nekim drugim sferama, budući da si za oba pomenuta spota radila i montažu i režiju. Kakav je osećaj kada svom stvaralaštvu daješ i vizuelni pečat, i kako si zadovoljna recepcijom publike?

Što se tiče spota „Ovaj put” počastvovana sam što je spot nominovan i što se našao u izboru, a nije mi previse važno da li će pobediti ili ne. Ovo je za mene velika čast s obzirom na to da sam po profesiji grafički dizajner, a nisam video-montažer. Sa druge strane, to su slične vizuelne umetnosti, pa u tom smislu nije bilo bez osnova. Mislim da je spot „Ovaj put” baš uspešno urađen i uklopljen, i naravno, zahvalila bih se još jednom Stefanu koji je bio kamerman i koji je pomogao da uobličim tu svoju ideju na najbolji mogući način. Što se tiče najnovijeg spota „Mašta” – on je sniman na Adi Bojani, i sam proces je bio dosta zabavan. U tu montažu nije uloženo previše vremena kao što je slučaj sa spotom „Ovaj put”, što se verovatno i vidi. (smeh)

Tvoja muzika podseća na jugoslovenski elektro-pop zvuk osamdesetih, Max and Intro, Beograd, Video-Sex… Koji muzičari su na tebe ostavili najveći utisak, i koji je to zvuk imao najviše uticaja na tvoje stvaralaštvo?

Mislim da svakako grupa Beograd jeste uticala, s obzirom na to da Dejan Stanisavljević, frontmen grupe Beograd sedi pored mene (smeh), ali pored toga, tu su naravno i Talking Heads koji je jedan od mojih omiljenih bendova, potom Underworld, Kraftwerk, Rosheen, tako da zaista dosta muzike slušam i pratim, i jazz muziku, i klasičnu muziku – sve ovo je ostavilo veliki uticaj na ono što danas radim.

Share