Švedska umetnička pojava (D)juret

U prvim danima 2018 godine, mi iz muzičke redakcije, tragajući za novim formama umetničkog izražaja, nismo uspeli da „natrčimo“ na nešto što bi bilo vredno naše pažnje, nešto što bi nam zagolicalo maštu i razdrmalo u post-prazničnim danima. Imali smo taj utisak sve dok se nije pojavio mini-uradak švedske grupe (D)juret pod nazivom „Sök din sekt“. Sa tri pesme na novom EP, (nije singl, ali nije ni album) eksperimentišu zvukom, pokazuju svoj raskošan talenat.

Ono što nas je privuklo njihovoj muzici jeste saradnja sa čuvenim producentom Tomasom Skogsbergom, čovekom koji je sarađivao sa  Nik Andersonom (više puta je gostovao u našoj Pesmi dana) i njegovim bendom The Hellacopters, a učestvovao je i u stvaranju prvog albuma grupe Entombed, (samo spominjani ne i predstavljeni u našoj rubrici).

Njihovo shvatanje muzike odlikuje radikalan raskid sa opšteprihvaćenom estetikom i vrednostima moderne pokondirene muzičke scene. Njihova muzika predstavlja specifičnu vrstu izražaja u egzistencijalnom pokušaju pronalaska suštine.

Pomenuti EP „Sök din sekt“ izlazi 12. januara, a vi danas ekskluzivno na sajtu Plezir magazina imate priliku da pre ostalih preslušate stvar „Mental Vinter“.

Share