ŠUŠUR! Festival od riči

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. avgusta, s početkom u 21h, ŠUŠUR! Festival od riči, u svom sedmom po redu izdanju, pod nazivom „ČITAJ AKTIVNO!”, podsetiće okupljenu publiku na legat koji je za sobom ostavila ’68. godina, na one vrednosti koje danas uživamo, a koje su rezulat požrtvovanosti i aktivizma naših prethodnika.

Pola veka nakon ove značajne godine, pozvani gosti Festivala govoriće o tome da li je pisanjem moguće uticati na društvo, koje su posledice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samim odgovornostima autora da adresiraju određene probleme u društvu.

Tokom 1968. dogodili su se protesti koji su uzdrmali vojne i biroktatske elite zapadne i istočne Evrope, SAD-a. Omladina tadašnje Jugoslavije takođe je podjednakim intenzitetom reagovala na društve promene. Protesti u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu proizveli su određene pomake u pravcu ljudskih sloboda i socijalne pravde. Kao odgovor na polarizovane odnose između istoka i zapada, odnosa socijalizma i kapitalizma, i sam Hladni rat, radio je i Praxis, korčulanska letnja filozofska škola utemeljena na odbacivanju dogmatskog sovjetskog marksizma, pod uticajem frankfurtske škole kritičke teorije, sa naglašenom humanošću i subjektom kao kreativnom silom. Aktivno učestvujući u stvaranju društvenih promena i prilika da do njih dođe, intelektualna omladina sa prostora bivše Jugoslavije odigrala je značajnu ulogu u skorijoj istoriji.

U odnosu na ova značajna istorijska zbivanja i uticaj koji su ostvarila i ostvaruju na društvo u kome danas živimo, ove godine, ŠUŠUR! Festival od riči, okuplja autore iz regiona, čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažuje čitaoce i čitateljke i motiviše ih na promišljanje i aktivizam zarad kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.

Povodom ovog značajnog jubileja ovogišnji ŠUŠUR! posvećen je atkivizmu u književnosti. Sa pozvanim autorima razgovaraće se o tome može li subverzivni literarni sadržaj podstaći čitaoce da kritički promišljaju svoju stvarnost i aktivno je menjaju, koje su to slobode čiji je opstanak ugrožen i kako ih i dalje ostvarivati, a koje tek treba da budu osvojene.

O ovim temama, kao i o refleksijama ličnih ubeđenja i stavova ŠUŠUR! će ugostiti sledeće autore:

Andreja Nikolaidisa – bosanskohercegovačko-crnogorskog književnika i novinara, dobitnika najznačajnije regionalne nagrade za književnost „Meša Selimović” za roman „Mađarska rečenica” za 2016. godinu; Barbaru Matejčić – često nagrađivanu, hrvatsku slobodnu novinarku i urednicu fokusiranu na društvene teme i ljudska prava; Nenada Veličkovića – bosanskohercegovačkog pisca i kolumnistu, profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojim ostvarenjima i istraživanjima aktvino tretira ulogu književnosti u obrazovanju; Suzanu Tratnik – slovenačku književnicu, prevoditeljicu, aktivistkinju, autorku više zbirki kratkih priča, romana i drama; dobitnicu najprestižnije slovenačke nagrade za književnost koju dodeljuje Prešernova fondacija.

Odabrani autori regionalno i međunarodno su priznati i nagrađivani, te prevođeni na više stranih jezika, a njihova ostvarenja publiku pozivaju na promišljanje, na reakciju i na društvenu odgovornost koja pripada svima.

Nakon celovečernjeg književnog programa, uslediće ŠUŠUR! party uz dj Ewoksa iz Beograda.

ŠUŠUR! Festival od riči organizuje pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, okupljenih ispred udruženja Kulturna akcija – KULA. Prvobitna ideja ŠUŠUR! Festival od riči je da ponudi najširem auditorijumu, u jeku turističke sezone, multikulturalni sadržaj i utiče na stvaranje nove generacije konzumenata savremene književnosti iz regiona.

Ovogodišnji ŠUŠUR! Festival od riči je podržala Evropska književna mreža TRADUKI, Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske, Turisticka zajednica Grada Korčule, uz partnerstvo udruženja BLOCKFREI iz Beča i Centra za Kulturu Korčula.

Share