Šušur 2016 – Pisci nomadi

Uz veliku tortu i feštu u nedjelju, 07. avgusta, završen je peti po redu Šušur!, festival od riči, ljetno slavlje književnosti koje okuplja publiku svih uzrasta u staroj gradskoj jezgri Korčule. Završnoj zabavi u ljetnom kinu pod ravnanjem DJ Ewoxa, prethodio je dan prepun događanja- kreativna radionica na pjaci ispred Sv. Petra u popodnevnim satima okupila je pedesetak djece koji su u jedinstvenom ambijentu izrađivali korisne i ukrasne predmete. Radionica je realizirana u partnerstvu s portalom djeca.hr, čija je voditeljica Sanda Šeparović u suradnji s Majom Mesić (boya.hr) i odgojiteljicom Mirelom Tolj pomagala našim najmlađima da naprave unikatne suvenire sa motivima Korčule i Festivala.

Susur-2016---Pisci-nomadi

Centralni dio Šušura, književne tribine, iste večeri u goste je doveo autore iz regije čije je živote obilježila migracija, putovanja i nomadski način života, što je bila tema ovogodišnjeg Festivala. Kontekst migracija ljudi ovog područja kroz bližu i dalju povijest postavio je Dragan Markovina, da bi se na njega nadovezali suvremeni putnici i pisci Igor Štiks i Jerko Bakotin koji su raspravljali o pitanju identiteta i potrebe za kretanjem. Svoja djela su predstavili Alida Bremen i Marko Pogačar u razgovoru sa Seidom Serdarevićem, osnivačem i glavnim urednikom nakladničke kuće Fraktura.

Za glazbeni intermezzo bila je zadužena ženska klapa Moreške, folklornog društva iz Korčule, a književnu tribinu dodatno su osvježili autori na kojima literatura ostaje, učenici osnovnih škola iz Korčule i Vela Luke, Ivan Žuvela, Lara Drušković, Nikica Batistić i Tereza Šestanović koji su recitirali svoja djela i pjesme autora s otoka.

Susur-2016---Pisci-nomad2

Šušur!, književni festival u organizaciji udruge KULA, u partnerstvu s BLOCKFREI udrugom iz Beča, već pet godina intrigira i zabavlja sve brojniju publiku dovodeći regionalne književne zvijezde i one koji će to tek postati u srce Korčule na vrhuncu sezone. Kroz opušteni format večernje ćakule, slušateljima se predstavljaju autori i njihova djela te se pretresaju relevantne i svima interesantne teme. Idejne kreatorice i realizatorice, tzv. Šušurete, Jana Dolečki, Nataša Janković, Nevena Janković i Marina Giunio su uspjele i ove godine, čak i u odsutstvu pete članice Danke Dimitrijević, osvojiti slušatelje i potvrditi da se Šušur polako i sigurno etablira kao neizostavan ljetni kulturni događaj za sve ljubitelje književnosti.

Share