DKSG na Novom Beogradu – novo mesto odakle se može čuti muzika sa gramofonskih ploča

DKSG – Dom kulture Studentski grad nalazi se u srcu mnogih sadašnjih, ali i bivših studenata, iz unutrašnjosti, ali i Beograda. Nedavno je oplemenjen još jednim divnim kutkom u okviru kojeg možete uz kafu prelistati neke od svojih omiljenih knjiga, časopisa stripova, ali i poslušati neku od autentičnih gramofonskih ploča, što je danas prava retkost!

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca6

Svoje impresije o ovoj novini, ali i o samom Domu kulture Studentski grad, sa nama je podelila urednica književnog programa i jedan od osnivača kluba Magistrala, Tamara Mitrović.

DKSG već više od 4 decenije važi za kultno mesto u okviru kojeg se okupljaju ne samo studenti, već i mnogi eminentni profesori, književnici, muzičari, slikari… Možete li da nam ispričate nešto o samim počecima i nastanku ove institucije i klubu Magistrala?
– Ideja o DKSG-u je rođena posle studentskih protesta 1968, koji su krenuli upravo iz Studentskog grada, gde se i mi sada nalazimo. Posle protesta, koji nije bilo lako smiriti, Tito je rekao “Studenti su u pravu” i, valjda, častio ih jednim lepim zdanjem (arhitekta Milan Mitrović) u kome su mogli besplatno da gledaju filmove i predstave, slušaju koncerte, posećuju izložbe i, na izuzetno popularnim tribinama, slušaju najveće intelektualce toga vremena, od Borislava Pekića i Dragoljuba Mićunovića do Nikole Miloševića. Takođe je napravljena Biblioteka i čitaonice, u kojima i današnji studenti spremaju ispite. DKSG u svojoj bogatoj i turbulentnoj istoriji nije nikada imao prekide u radu i u njemu se uvek savesno, na visokim standardima zasnovan, pripremao program u nekoliko redakcija koje do danas postoje. Magistrala je neki novi deo te stare priče, koja je izrasla u jedan savremeni, moderni, multifunkcionalni prostor, u kome je prijatno sedeti i bez razloga, a može se čitati, slušati muzika, a takođe ovde organizujemo tribinske programe. U najnovije vreme, dakle ove godine, taj prostor su preuredile scenografkinje Jelena Kosovac Savić i Jovana Grahovac Sujić i napravile od jednog ćoška zgrade DKSG jedan od najlepših prostora u gradu. Mural u Magistrali je osmislio i uradio street-art umetnik Artez.

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca5

Da li sam prostor, sadržaj i razna dešavanja koja se ovde odigravaju privlače više studente i ljude iz Beograda ili pretežno one koji borave u okviru Studentskog grada?
– Mislim da je Magistrala odjednom iskočila u novom ruhu pred oči studenata koji svakodnevno koračaju ispred nje. Od, do juče, nekog zaturenog prostora nastao je neverovatno zanimljiv, krajnje moderan klub, u dosluhu s najaktuelnijim svetskim enterijerima, i to je malo iznenadilo stanovnike Studentskog grada. Svi koji uđu u Magistralu često pitaju šta je to i ne prestaju da hvale stil Magistrale. Mi očekujemo da prođe period navikavanja naših studenata i da počnu slobodno da posećuju Magistralu kadgod požele od devet ujutru do jedanaest uveče i da je osete kao svoj prostor.

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca4

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca7

Budući da je ambijent kluba vrlo prijatan, mešavina modernog i pomalo retro, ko je glavni “krivac” za ovakvu atmosferu? 🙂
– Atmosfera je oblikovana zajedničkim energijama. Kao što sam rekla, naše ideje su sjajno oblikovale Jelena i Jovana, a svi smo pomalo doprineli osmišljavanju sadržaja. Naravno, mora se istaći da su ovakvi poduhvati bili skoro nezamislivi pre samo godinu dana, kada je došlo do promene direktora DKSG.

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca2

Otkuda ideja da se uvede novina slušanja originalnih gramofonskih ploča, i što je možda još interesantnije, odakle potiču ploče? 🙂
– Ploče dolaze s raznih strana, svi ih donosimo. Otvoren je poziv svima koji imaju stare ploče, a nemaju na čemu da ih slušaju, da ih pozajme Magistrali, pa ćemo im vratiti ako odluče da ponovo nabave gramofon. Svaki posetilac može da izabere ploču koju će pustiti, a poneki studenti su ovde naučili kako se puštaju ploče, zbog čega smo ponosni. Do same ideje je došlo zahvaljujući fenomenalnim kapacitetima DKSG, koji je od osnivanja pratio sva dostignuća tehnike i redovno nabavljao opremu, tako da mi sada imamo mali muzej sa starim magnetofonima, gramofonima, od kojih su neki izloženi u Magistrali, kamerama, a čak imamo i veliki filmski montažni sto.

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca3

Hoće li u skorije vreme biti još interesantnih novina i dešavanja u vašem okrilju?
– Da, uvek nešto smišljamo. Prvi put smo otvoreni preko celog leta. Pravili smo vintage vašar i razmenu knjiga 20. jula, i od prodatih knjiga koje su nam ostale u Magistrali skupljamo dobrotvorni prilog za Svratište na Novom Beogradu. Drugog avgusta uveče nam je iz Mostara došao sjajni pesnik Marko Tomaš, a u galeriji do 15. avgusta možete videti izložbu strip tabli Družine Dardaneli Dragana Paunovića i Pavla Zelića. Od sredine avgusta besplatno ćemo prikazati pet filmova Bate Živojinovića u okviru našeg otvorenog bioskopa, jedine letnje pozornice na opštini Novi Beograd, a od septembra će biti još mnogo gušći raspored DKSG.

foto: Jovan Nedeljkov

Studentski-grad-na-Novom-Beogradu---novo-mesto-odakle-se-moze-cuti-muzika-sa-gramofonskih-ploca

Share