Stimpank „futuristička prošlost“

Stimpank – „futuristička prošlost“

Gotovo svakodnevno do nas dolaze informacije o novim  gedžetima, a tehnologija korišćena pre samo nekoliko godina sada ima svoje mesto u muzeju. U toj opštoj pomami za novotarijama godinama se u svetu razvija jedan specifičan fenomen.

  Stimpank „futuristička prošlost“ Paralelno sa masovnom kulturom razvija se subkultura poznata kao stimpank. ( Steam – dim, para ; punk – asocijalnost, protivljenje svakom obliku masovne kulture).
Pokret se razvio iz sajber panka. Oba pravca svoje postojanje duguju naučnoj fantastici.

U čemu je specifičnost ovog pokreta?

Pre svega, pripadnici ovog pokreta se ne odriču savremenog društva niti tehnologije, već je prilagođavaju sebi i svojim idejama. Oni gaje veliku ljubav prema starinama i to ne bilo kakvim  nego posebno prema predmetima iz devetnaestog veka.

Za stimpank se koristi sinonim „novoviktorijanstvo“ koji objedinjuje viktorijansku estetiku uz naklonost ka savremenim tehnologijama. Mehanika, masivni uređaji, mašine koje namerno ispuštaju glasne zvukove ili paru jasna su asocijacija na ovaj pokret. Jedan od omiljenih izuma stimpankera je  parna tehnologija.  Prevozna sredstva kojima se dive su dirižabl, parovoz, parobrod, paromobil, parobus, avioni na parni pogon.

  Stimpank „futuristička prošlost“

Mašine su sastavljene od limenih delova sa namerno istaknutim glomaznim šrafovima koji štrče, neprimereno velikim ručkama i mnoštvom brojčanika. Estetika koju ćete svuda prepoznati jasno asocira na period industrijalizacije. Takođe, pravi zaljubljenici i kolekcionari rado sakupljaju ariljerijsko oružje i bombe, stare mitraljeze Gatling i drugo prateće oružje iz tog perioda, ali i stare telefone i telegrafe.

Ostatak teksta i fotografija pogledajte u 1. broju Plezir magazina na stranici br. 36.

Share