Stazama Elizabert Gilbert i romana Jedi Moli Voli

Da li ste dovoljno hrabri da izađete iz braka koji vas čini nesrećnim, posao ostavite po strani, uzmete sav novac koji posedujete i otisnete se na jednogodišnje putovanje kako bi pronašli sreću? Zaputite se stazom Elizabet Gilbert, uspešne spisateljice iz Njujorka, koja je čitavu godinu provela tražeći sebe i unutrašnji mir koji joj je bio preko potreban, putujući po Italiji, Indiji i Indoneziji, upoznavajući se sa tradijciom, jezikom, kuhinjom i običajima.  Otisnite se putem hedonizma, duhovnosti i ljubavi!

elizabet-gilbert

Elizabet Gilbert je američka spisateljica najpoznatija po romanu Jedi Moli Voli (Eat Pray Love), koji je napisala vođena ličnim iskustvom. U romanu, koji je brzo postao bestseler, je opisala svoje jednogodišnje putovanje na koje se odlučila posle teškog razvoda kako bi ponovo pronašla sreću, odagnala tugu koja ju je pritiskala mesecima i kako bi spoznala sebe i Boga u sebi.

jedi-moli-voli-elizabet

”Ne izvinjavajte se zbog plakanja. Bez ove emocije mi smo samo roboti. ”

Prva odrednica spisateljice, samim tim i glavne junakinje romana, je Italija, posvećena aspektu Eat. Italija je zemlja hedonizma, poznata po legendarnoj kuhinji, pitkom vinu i gradovima poput Rima, Firence, Vencije ili Napulja koji su kulturni centri. Međutim, ovo putovanje za cilj nije imalo potkrepljivanje želje za kulturom i dobrom arhitekturom, već ukusnim zalogajima.

jedi-moli-voli-italija2

Osim glavnih atrakcija sa čijom se fotografijom nijedan tipičan turista ne vraća iz Italije, morate prihvatiti naročitu italijansku filozofiju iz izreke dolce far niente na koju će Elizabet ukazati Luka Špageti, simpatični Italijan kog je upoznala na putovanju a čija je porodica navodno izmislila najpoznatiju vrstu paste na svetu – špagete. Ova izreka  ukazuje na bezbrižnost i uživanje u besposlenim trenucima, zato će Elizabet provesti vreme u Italiji posećujući restorane i uživajući u hrani i Italijanskom jeziku koji se ne priča samo ustima, već i rukama, a gestikulacija je čak ključna stvar.

jedi-moli-voli-italija3

Zaboravite na sedmodnevne aranžmane po jugu ili severu Italije, ostavite fotoaparat i prihvatite se rečnika jer ovaj koncept putovanja podrazumeva da posetite neke od najboljih restorana i tako se uverite u vrsnost italijanske kuhinje koja je u svojoj domovini razume se, najbolja, a da bi naručili sve specijalitete kao pravi Italijan biće vam, razume se, potrebno i malo Italijanskog. Ostatak sveta ima sladoled, dok Italijani prave gelato, ledenu poslasticu koja ukusom daleko nadmašuje običan sladoled. Prema autorki romana najbolja gelateria u Rimu je San Crispino Gelato, koja se nalazi u blizini fontane Trevi. Vlasnici drže nekoliko radnji u Rimu, ali  ni u jednoj nećete dobiti dezert u kornetu jer vlasnici veruju da on menja savršen ukus gelata. Pizza je godinama jedan od sinonima za Italiju, a domovina ukusnog testa je Napulj. Elizabet će se sa Šveđankom Sofi, iz Rima uputiti u Napulj kako bi probala čuvenu pizzu. Najbolja napuljska picerija je Antica Pizzeria da Michele osnovana još 1870. koja služi samo dve vrste pice – margaritu i marinaru, ali naizgled siromašnu ponudu odlikuje bogatstvo ukusa čime je ova picerija i stekla epitet najbolje.

jedi-moli-voli-italija

Nemojte zaobići ni čuveni Napoleon, italijansku krempitu koja je najbolja u kombinaciji sa kapućinom i to s nogu. Ostatak svog boravka u Italiji Elizabet će provesti u učenju jezika, druženju sa tamošnjim prijateljima i isprobavanju svih čari izreke dolce far niente”.

“Mesto žene je u kuhinji, da sedi udobno u stolici podignutih nogu, pije vino i posmatra svog muškarca kako kuva.”

Telesno zadovoljsto je možda smirilo gladni želudac, ali ne i buru osećanja i tuge koja je u to vreme obuzimala spisateljicu i zato je drugo stajalište, posvećeno aspektu PrayIndija zemlja joge, meditacije, spiritualnosti i religioznosti. Joga i meditacija, idu pod ruku i zajedno čine savršen spoj koji se razvio pre oko 2500 godina u Indiji, mnogo pre nego što je stigao u Evropu i ostatak sveta gde je postao moderna tekovina. Joga je namenjena za opuštanje i zatezanje tela, ali i sticanje snage za duge meditacije koje služe za opuštanje uma kao i postizanje unutrašnjeg mira i otklanjanje nagomilanog stresa. Ukratko, meditacija i joga su – rehabilitacija za nerve i telo.

jedi-moli-voli-eliz

Širom Indije se nalaze hramovi i kampovi namenjeni učenju i usavršavanju ovih veština, uglavnom predvođeni glavnim gurom, učiteljem joge ili spiritualnim učiteljem. Treba napomenuti i da mnogi rizortovi nude časove joge u luksuznim uslovima sa čak pet zvezdica, ali brojnija su skromna utočišta za meditaciju koja više pažnje posvećuju duhovnosti i tišini nego skupim tretmanima. Elizabet Gilbert se u Indiju uputila ne da bi poboljšala svoj fizički izgled ili uživala u času joge na plaži, već da bi pronašla Boga u sebi i duševni spokoj koji joj je toliko trebao. Zemlja začina i monsuna, orijenta i egzotike otvoriće oči i pročistiće misli glavnoj junakinji, a u hramu gurua upoznaće i upečatljivog Ričarda iz Teksasa koji je u Indiji istim povodom. Smatra se da je Gilbertova boravila u ašramu Gurudev Siddha Peeth u  Maharashtri, dok je film sniman u wellness utočištu Ananda na Himalajima. Brojni turistički programi nude jedinstvene putne aranžmane sa isplaniranim posetama indijskim gradovima sa najboljim meditacionim  i drugim hramovima.

jedi-moli-voli-indija

Na spisku programa Spiritual India je izmeđuostalog i poseta Delhiju, Puškaru, Agri i Džajpuru, a dragulj indijskih hramova, pored najpoznatijih kao što su Zlatni hram i Tadž Mahal,  je i Bodhgaya u Biharu, inače budistički hram za koji se veruje da je sam Buda boravio u njemu. Programi namenjeni pročišćavanju duha i opuštanju tela mogu biti skupi, ali oni koji se otisnu na putovanje sami, bez organizovanih turističkih programa, usput mogu pronaći neki meditacioni hram sa prenoćištem i tako proći jeftinije, a neretke su i  porodice koje će rado udomiti posetioce željne da nauče drevne veštine meditacije i joge. Bez obzira na to što je u Indiji akcenat na duhovnosti, indijska kuhinja je ukusna, a oni koji znaju kako da uklope ukuse i koja vrsta namirnica se slaže sa kojom, dodatno će uživati u začinjenim jelima.

Jedi-moli-voli-bodhgaya

”Imati dete je isto kao uraditi tetovažu na licu. Moraš da budeš 100% siguran da je to ono što želiš.”

Na kraju, Elizabet se uputila na indonežansko ostrvo Bali kako bi je tamošnji vidar  Ketut Liyer, naučio onome što zna, kako bi joj pomogao da konačno pronađe sreću, ali i da bi sabrala sve dotadašnje utiske. Ostrvo u svim mogućim nijansama zelene u kombinaciji sa prostranim pirinčanim poljima i dugim stazama kao stvorenim za bicikl pravi je raj za odmor i uživanje. Film je sniman u Ubudu, a drvena kućica među tropskim rastinjem koja predstavlja onu koju je spisateljica navodno iznajmila za vreme boravka, oduzima dah. Nenadano, Elizabet će na ostrvu upoznati i Love, razvedenog biznismena iz Brazila za koga je i danas udata.

jedi-moli-voli-film

Indonezija možda jeste monsunska zemlja sa izrazito kišnom klimom, ali plaže na Baliju su predivne, zalazak sunca očaravajući, a pesak svetao i čist, i upravo će one biti glavno sastanište sa Felipeom, kako je ime Elizabetinog supruga. Zvanična religija na Baliju je hinduizam, pa su neretki i hramovi u kojima je moguća meditacija i molitva, ali i razgledanje jer su zdanja uistinu prelepa i podignuta na mestima sa neverovatnim pogledom.

bali-sajt

Najpoznatiji hram je Besakih poznat i kao Mother Temple, a jedan od najlepših je zasigurno Uluwatu koji se nalazi na litici, 70 metara iznad Indijskog okeana.

Pura-luhur-Uluwatu-sajt

Zdanje je poprilično staro, beleži se da je u pitanju 11. vek. Hram Pura Tanah je takođe podignut na kamenoj površini, a Pura Ulun Danu Bratan je hram na jezeru okružen zelenilom, zaštićen planinskim vencem.

1_pura_tanah_sajt

Ovo ostvo koje izgleda kao otrgnuto od civilizacije, kada nema velikog broja turista naravno, je stvoreno za odmor i razmišljanje, ali kao i prethodne dve destinacije za dobar zalogaj. Svi oni koji su bili na Baliju tvrde da se na ovom ostrvu pravi najbolji odrezak od tune, što i ne čudi budući da je ribolov jedna od glavnih grana privrede.

jedi-moli-voli-bali

Šolja domaće, tamne pržene kafe, ili čaja od ostrvskih biljaka se ne propušta, a kako je tradicija  jedan od bitnih elemenata hinduističke kulture sve se priprema po organskim i domaćim recepturama. Moguće je naći i veliki broj vidara i žena koje spremaju lekove na tradicionalan način, od bilja i najneobičnijeg tropskog cveća koje se  bere na ostrvu i prodaje u pletenim korpama. Bali je ostrvo za potpuni Zen ali samo ako odaberete doba godine kada nije preplavljeno turistima.

Jedi-moli-voli-Bali-Lake-Bratan jedi-moli-voli-bali2

”Buda je verovao da će se svi problemi, samo ako im damo dovoljno vremena i prostora, rešiti sami od sebe.”

Turističke agencije su prepoznale popularnost romana, a kasnije i filma Eat Pray Love sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi, pa su iskoristili da u svoju ponudu uvrste i putni program koji podrazumeva obilazak tri pomenute destinacije po ugledu na roman i film.

jedi-moli-voli-5

”Bolje je da živimo sopstveni život nesavršeno nego da živimo tuđi savršeno.”

Share