Šta uraditi sa začinima kojima je istekao rok?

Začine koje čuvate u kuhinji već nekoliko godina, možete i dalje iskoristiti i sada kada su bleda senka onoga što su nekad bili. Gotovo da nema domaćinstva u kome se u špajzu čuvaju egzotični začini stari i po nekoliko godina. U svetlu priče o bacanju hrane, rešili smo da se dotaknemo priče o sastojcima koje gotovo svi imamo u kuhinji i sa kojima ponekad ne znamo šta bismo mogli da uradimo kada istekne rok koji je nazanačen na ambalaži. 

Važno je reći da začini kojima je prošao rok trajanja ne mogu ugroziti naše zdravlje, već su samo izgubili na svom intenzitetu pa ih je u kuvanju potrebno dodati u većoj količini kako bi se nadomestio gubitak intenziteta koji su nekada imali. Preporučeni rok trajanja za neke začine je 12 meseci, a za većinu 2-3 godine. Međutim, vaš nos može obaviti najbolji test u proveri svežine začina. Ukoliko začin ne miriše intenzivno kao kada ste ga kupili, vrlo verovatno jeste prošao svoj vrhunac, ali to i dalje nije razlog da ga prosledite u smeće. Kao što smo već spomenuli, začine koji su malo „izbledeli” dodajte prilikom kuvanja u većoj količini i nadomestićete gubitak njihovog intenziteta.

Ukoliko imate manje količine začina koje su vam preostale možete se malo poigrati i napravite svoje mešavine po uzoru na začine kakve već možete kupiti smešane (Italijanska mešavina začina, mešavina začina za ribu, salatu…). Takođe, možete iskoristiti pregradice iz friza za pravljenje leda tako što ćete u njih sipati otopljeni puter (ili kokosovo ulje) kome ste dodali željene mešavine začina, potom zaledite smesu kako biste kasnije prilikom kuvanja uvek imali na dohvat ruke ove aromatične mešavine začina.

Začine koje u svom špajzu čuvate duže od pet godina možete iskoristiti za različite uradi sam pripravke u kozmetičke svrhe. Ukoliko pravite sapun ili mirisne sveće, u smesu dodajte cimet, đumbir ili karanfilić. Pripremite i aromatične vrećice sa biljčicama za kupanje ili parne maske za negu kože lica.

Osim u kozmetičke svrhe, pigmente iz začina možete upotrebiti i za bojenje tkanine ili uskršnjih jaja.

Ukoliko vi imate još nekih ideja kako iskoristiti začine iz špajza pišite nam u komentarima ili na društvenim mrežama, rado ćemo podeliti vaše proverene savete javno.

Share