Šta se krije ispod ženske odeće?

1900 – 1920:
Na samom početku ove ere donji veš je bio dizajniran tako da istakne sve atribute ženskog tela i naglasi obline. Figura peščanog sata bila je ultimativni cilj. Odnosno, naglašene grudi i široki bokovi u kontrastu sa uzanim strukom koji se dodatno isticao nošenjem korseta. Početak dvadesetog veka je napravio određenu odstupnicu u odnosu na dekade koje su mu prethodile jer se više nije išlo u ekstreme zarad dobijanja idealne figure, poput uklanjanja rebara zarad dodatnog sužavanja struka, meri o kojoj mnogi istoričari umetnosti i dalje debatuju. Ipak, korseti sa čeličnim kostima i mnogo slojeva podsuknji bili su i dalje svakodnevica žena.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece

Kada su grudi i donji veš u pitanju, možemo reći da je početak dvadesetog veka bio vreme kada se malo pažnje obraćalo na njih. Push-up brushalteri nisu postojali, kao ni bilo kakve verzije bruseva koje bi davale potporu gornjem delu tela. Umesto toga, utezanjem u korsete gornji deo tela je dobijao vizuelno puniji izgled u kontrastu sa strukom, ali je i dalje bio bez ikakve prave definicije i oblika koji će dobiti u narednim erama.

Početkom 1910. godine masovna proizvodnja donjeg veša je cvetala, a konkurencija je naterala dizajnere na kreativnost i posledično na menjanje dominantne siluete. Korseti iz prethodne ere su usled dominacije vitkije siluete mahom nestali i zamenjeni su donjim vešom koji se pravio od nešto fleksibilnijih ali podjednako čvrstih materijala koji su telu davali podršku. Sličnu sudbinu doživele su i podsuknje. Kako je suknja postajala sve kraća, široki donji veš zamenjen je onim uz telo. Važna promena odigrala se u pogledu estetike jer je ovo bio period kada je čipka postala dostupnija širim narodnim masama, a ne samo višoj klasi i mogla se kupiti po povoljnim cenama što je označilo prekretnicu
od donjeg veša kao primarno praktičnog predmeta ka donjem vešu kao ukrasu. Tokom ove dekade pojavile su se i prve reklame koje su prigrlile svu njegovu lepotu i senzualnost, za razliku od prethodnih koje su nalikovale na oglase i spisak informacija šta je sve od donjeg veša dostupno za kupovinu.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece

Dve godine kasnije, 1912. godine, Amerika je dobila i prvog profesionalnog dizajnera donjeg veša. Bila je to Lindzi Bodro, imigrantkinja iz Francuske, koja je osnovala kompaniju pod nazivom Layneau koja je nažalost bila kratkog veka. Ipak, ona ne samo da je pokrenula modnu revoluciju na ovom polju već je bila i jedna od retkih žena tog vremena koja je bila na čelu sopstvene firme.

1920:
Dvadesete, ili popularnije nazivana „roaring twenties era“, označila je privremeni kraj dominacije ženstvene figure sa oblinama i proslavila dečački izgled i androgenu siluetu. Grudi, struk i kukovi su bili u ravni, suknja je postala sve kraća i sve je više otkrivala noge što je izrodilo mnoge dvodelne setove donjeg veša kao i popularnost haltera i čarapa sa radom.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece2

Omiljena zanimacija „flapper“ devojaka bila je ples, tako da je ovo period kada je dizajniran i garter pojas, da bi sprečio spadanje čarapa. Korseti su se ponovo nosili, ali ovog puta sa potpuno drugačijom namenom – umesto da istaknu obline, takozvani „tube“ modeli korseta pomagali su ženama sa figurom peščanog sata da dobiju poželjnu ravnu siluetu.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece3

1930 – 1940:
Tridesete su oživele figuru sa početka dvadesetog veka te su široki kukovi i uzak struk ponovo postali imperativ. Korseti su potpuno zamenjeni girdle pojasevima koji su se nosili u kombinaciji sa halterima i brushalterima nalik onima kakve viđamo danas. Holivud je igrao veliku ulogu u promovisanju donjeg veša kao modnog dodatka zahvaljujući reklamama koje su naglašavale njegovu senzualnu, seksualnu i glamuroznu stranu.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece4

Drugi svetski rat je uticao na čitavu modnu industriju zbog donošenja zakona o racionalizaciji upotrebe materijala i nedostatka istog, te se i proizvodnja donjeg veša suočila sa velikim brojem poteškoća. „Snalazi se i prepravi“ je postao moto žena tokom rata jer su mnoge bile prinuđene da prepravljaju svoju staru odeću da bi odgovarala novim modnim trendovima. Korišćenje najlona za izradu padobrana značilo je deficit najlon čarapa, pa su mnoge morale da na hulahopkama, ili čak golim nogama, ajlajnerom iscrtavaju liniju ne bi li izgledalo kao da nose haltere. Mnoge od njih su radile i u fabrikama koje su imale svoje uniforme u vidu kombinezona koji su zahtevali uzaniji donji veš nego što je bio prethodnih godina. Svila i čipka su takođe bile mnogima nedostupne pa je glamur donjeg veša zamenjen praktičnošću pre svega. Iako su četrdesete uvele određene novine i nove stilove, žene jednostavno nisu bile u mogućnosti da ih kupuju, već su se držale onoga što imaju, uz izuzetak nošenja brushaltera bez bretela koji se javio kao jedna od dostupnih inovacija i koji je postao popularan zahvaljujući mogućnosti da oblikuje gornji deo tela i da istakne dekolte.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece5

1950 – 1960:
Pedesete, završetak rata, kao i dostupnost ne samo starih već i novih materijala, doveli su do popularnosti donjeg veša kakva nije viđena od početka dvadesetog veka. Ženstvenost, ženstvenost i isključivo ženstvenost bila je ultimativni cilj svakog segmenta modne industrije, pa ni donji veš nije bio izuzetak. Silueta je najviše nalikovala na onu iz 1900. godine. Pointy, bullet bra, odnosno špicasti brushalteri, naglašavali su i podizali grudi akcentujući i definišući gornji deo dela, dok su girdle pojas i podsuknje bile zadužene za uzak struk i punoću donjeg dela. Po prvi put donji veš je počeo da se pravi sa printom i u raznim bojama. Takođe, push-up brushalter, izum kompanije Frederick’s of Hollywood na čijem je čelu bio Frederik Melinger, postao je hit pružajući mogućnost ne tako obdarenim ženama da akcentuju grudi. Halteri su doživeli vrhunac popularnosti, a pojavile su se i nove čarape bez šava. Reklame su akcentovale seksualnost i seksepil žene u donjem vešu, ali se i fokusirale na uticaj koji on ima na muškarca naglašavajući muževima da kupuju svojim ženama seksi donji veš. Žene su uglavnom bile domaćice koje su se brinule o porodici i domaćinstvu, pa je praktičnost i udobnost donjeg veša mogla ponovo da bude zamenjena estetskom funkcijom.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece6

Početkom šezdsetih godina mnoge žene su i dalje rado nosile push-up brushaltere, girdle pojaseve i podsuknje, ali kako je ova era odmicala, a hipi pokret bivao sve jači proklamujući određene feminističke ideje, udobnost donjeg veša je počinjala da zauzima visoko mesto na listi prioriteta. Kako je dužina suknje bila najkraća ikada, gaćice su postale najsličnije današnjim, halteri zamenjeni hulahopkama u veselim bojama i sa printom, a korset i girdle pojas potpuno odbačeni.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece8

Ovo je bila dekada raznovrsnosti identiteta koje se ogledala i u izboru donjeg veša i načinu njegovog reklamiranja jer je postojao veš za glamurozne dive, hipi devojke koje često nisu ni nosile brushaltere, modne žene koje su pratile najnovije trendove i tako dalje.

1970 – danas:
Dvadesetih godina su flapper devojke akcentovale seksepil donjeg veša, pedesetih je to postalo još više naglašeno, ali su sedamdesete i osamdesete bile vrhunac ovog trenda. Reklame su potpuno zaboravile na praktičnost i udobnost i prezentovale ga kao ukras za muškarce prvobitno, a tek onda za žene.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece7

Mnoge pevačice, poput Madone i Sindi Loper, pomogle su i trendu da se donji veš sve više vidi, noseći korsete kao majice na svojim nastupima. Takozvani top, predmet koji su mnoge žene u prethodnim erama nosile kao gornji deo kupaćeg, postao je sada deo sportske opreme.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece9

Tange, koje nisu bile novi izum i često su se mogle videti i kod burleska igračica, a kasnije i striptizeta, su u ovom periodu doživele veliku popularnost, naročito u Brazilu, a početkom devedesetih godina i širom sveta. Danas, prema statističkim podacima, tange su najprodavaniji tip gaćica. I naravno, kako da prođe tekst o donjem vešu, a da se ne spomene čuveni lanac Victoria’s Secret čija je prva radnja otvorena 1977. godine u San Francisku. Danas važe za jedne od najpopularnijih dizajnera donjeg veša, ali i najskupljeg. Čuveni Red Hot Fantasy Bra, koji je nosila Žizel Bušen 2000. godine, prekriven je dragim kamenjem i košta neverovatnih petnaest miliona dolara.

Sta-se-krije-ispod-zenske-odece10

Share