Sta je scrapbook i kako poceti sa ovim hobijem?

Ako vam glava neprestano viri iz raznih časopisa, a pritom umete da koristite makaze, lepak ili traku, imate dovoljno umeća da otpočnete scrapbooking. Dodajte tome prstohvat mašte i kreativnosti i zamesite savršeni kolač umetnosti i uspomena. Šta je Scrapbook?

Scrapbook je vrsta albuma sa fotografijama, ali on je mnogo više od toga, Umesto klasičnih providnih stranica u koje uređate fotografije, scrapbook  sadrži šarene, obično kartonske stranice na koje su osim fotografija izlepljeni 3D stikeri, mašnice, cvetovi i drugi ukrasi od tkanine ili papira. Fotografije su smeštene između pravih malih umetničkih dela koja su često ručno oslikana i nose neku simboličnu poruku, Ovaj hobi je postao deo tradicije u Americi, a ovi albumi gotovo da nose porodičnu istoriju unutar svojih korica. Često se poklanjaju bebama na rođenju.

scrapbook

Dovoljno je da započnete sa nekoliko osnovnih alata i materijala kao što su makaze posebnog sečiva tipa cik-cak, kotur ukrasne washi trake, nekoliko komada kartona i isečci iz novina. Ukoliko nemate scrapbook karton možete ga sami napraviti tako što ćete običan, beli karton prelepiti isečcima ili ukrasnom trakom, oslikati ga vodenim bojama ili ukrasiti dekupaž tehnikom.

scrapbook2

Gotove stranice probušite bušačom za papir i poređajte u registrator, ili kroz rupe na papiru provucite deblji kanap u boji, vežite i tako povežite stranice. Od debljeg kartona načinite korice. Na ovaj način  ćete napraviti osnovu za dalje ukrašavanje. Možete da počnete i sa običnom sveskom tvrdih korica, bez linija i kvadratića pa da nju dalje ukrašavate.

scrapbook3

Kada jednom počnete, sve ide samo od sebe, ideje se nižu, polako bivate zaraženi scrapbookingom, a onda uhvatite sebe kako se onaj početni alat proširuje i počinje da zauzima sve više mesta u fioci.

scrapbook5

Kod nas ova ideja još nije zaživela u potpunosti, pa tako i materijala nema mnogo. Osim jednobojnih kartona u boji koje možete naći u lokalnim knjižarama, u Srbiji postoji nekoliko radnji sa hobi materijalom koje prodaju i onaj za scrapbook. Posetite Creatinas Creative hobby Shop ili Modellina Kreativni centar. Sa njihovim asortimanom se možete upoznati posredstvom njihovih sajtova. Pojačanje domaćim hobi radnjama čini i Facebook stranica Srećno dugmence gde možete kupiti washi ili platnenu traku, ukrasne koverte, pečate, papirne slamčice, dugmiće  itd.

scrapbook4

Naravno, scrapbook ne mora da podrazumeva samo album sa fotografijama. U njemu možete sakupljati recepte, voditi dnevnik u slikama ili dnevnik putovanja, ispisivati motivacione i inspiracione poruke. Šta god vam padne na pamet.

scrapbook7

Svi oni kojima seckanje i lepkanje ne ide od ruke ili nisu ljubitelji nereda i papirića na sve strane, mogu da se posvete digitalnom scrapbookingu. Princip rada je isti, samo što se radi na računaru, uz pomoć raznih programa za obradu slika i umesto stikera i tračica koristite clipart.

Nesumnjivo ste  već uhvaćeni u čari ove kreativne zanimacije, pitanje je samo da li ćete se prepustiti papirnoj ili digitalnoj opciji?

scrapbook6

Share