Srpski umetnici na NordArtu, najvećoj izložbi savremene umetnosti u Evropi

Tri umetnika mlađe generacije, Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja, predstavljaju Srbiju na međunaradnoj izložbi savremene umetnosti u Nemačkoj, pod nazivom NordArt koja je za javnost otvorena od 10. juna do 8. oktobra.

Srpski-umetnici-na-NordArtu,-najvecoj-izlozbi-savremene-umetnosti-u-Evropi
NordArt, neformalno okarakterisan kao “severno Venecijansko bijenale”, je jedna od najvećih izložbi savremene umetnosti u Evropi. Održava se svake godine tokom letnjih meseci, a stručnoj javnosti je poznata kao mesto okupljanja afirmisanih savremenih umetnika pa je obavezna destinacija brojnih kustosa, kolekcionara, galerista, ali i ljubitelja umetnosti. Marko i Ivana boravili su sedam dana u nemačkom gradu Budelsdorfu gde se održava ova manifestacija i u Srbiju se vraćaju sa dosta pozitivnih utisaka.

– Velika je čast predstavljati Srbiju na umetničkoj manifestaciji svetskog ranga, kao što je NordArt. Među 145 umetnika iz čak 40 zemalja, imali smo priliku da pokažemo da naša slikarska scena ne zaostaje za svetskom – izjavio je Marko Kusmuk, koji istraživanju sveta i prirode pristupa radoznalo poput čoveka koji je na njega prvi put kročio, dok istovremeno tom procesu pristupa kao kakav naučnik, razlažući ga do najsitnijih tančina, precizno i pedantno, bilo da je to u pravcu nesvesnih dubina čovečije psihe ili vidljivih činilaca materijalnog sveta.

Srpski-umetnici-na-NordArtu,-najvecoj-izlozbi-savremene-umetnosti-u-Evropi2

– Nakon brojnih samostalnih i grupnih izložbi na kojima smo izlagali svoje radove, izlaganje na NordArtu predstavlja jedno sasvim novo iskustvo. Izložbeni prostor se prostire na preko 22.000 m2, u staroj fabrici koja je adaptirana samo za ovu namenu. Svako od umetnika je dobio prostor da predstavi svoje radove kolegama umetnicima, kolekcionarima, ljubiteljima umetnosti, ali i novinarima i da uživo čuje utiske o svojim delima, što predstavlja doživljaj koji se pamti – ističe Ivana Živić, jedina srpska predstavnica na ovogodišnjoj izložbi NordArt, čije slike svojim koloritom plene vedrinom i životnim nadahnućem kroz spoj nadrealizma, ali i onog realizma kakav se sreće kod starih majstora slikarskog zanata. Baš kao i stari majstori, Ivana je za tehniku slikanja odabrala ulje na platnu, jer, kako sama kaže, istorija je pokazala vanvremensku vrednost tog načina slikanja.

Srpski-umetnici-na-NordArtu,-najvecoj-izlozbi-savremene-umetnosti-u-Evrop4

Ivana i Marko su umetnici sa bogatom umetničkom karijerom, a svoja dela su izlagali na desetinama samostalnih i grupnih izložbi širom sveta kao i Marijan Muškinja, čiji rad je inspirisan pokušajem da razume ljudsku prirodu i sve svesne i nesvene čovekove odluke koje su posledica razmišljanja ili, ipak, nedovoljnog razmišljanja. Kako su neodvojivi deo umetnikove ličnosti, Marijanove slike predstavljaju prozor u umetnikovo nesvesno evoluirajući od lične borbe u ranoj fazi stvaralaštva do svesnijeg osvrta na spoljašnju stvarnost u zrelijoj fazi građenja jedinstvenog umetničkog izraza.

Srpski-umetnici-na-NordArtu,-najvecoj-izlozbi-savremene-umetnosti-u-Evropi3

Share