Srpska premijera animiranog filma „Ježeva kuća“ na Balkanimi

14. Evropski festival animiranog filma BALKANIMA će se odžati od 3. do 7. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne i vizuelno bogate animirane filmove. Umetnička direktorka festivala Iva Ćirić je od preko 400 filmova koji su pristigli na konkurs odabrala 100 najnovijih animiranih filmova iz 30 evropskih zemalja.

Film koji će otvoriti festival je Ježeva kuća, lutka-film rađen prema slavnoj priči Branka Ćopića rediteljke Eve Cvijanović, u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobo studija. Desetominutni animirani film Ježeva kuća verno sledi slavni tekst Branka Ćopića i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek.

Takođe, publika će imati prilike da na Balkanimi vidi novi film višestruko nagrađivane slovenačke autorke Špele Čadež Noćna ptica, novi film Maura Karara 59 sekundi, Albera Vaskeza Dekoracija, Izabele Plućinske Veče, Tomasa Sivinskog Slučaj Močarski, Kintis Lundgren Manivald i druge.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazana dva srpska animirana filma – U plavom ključu Jelene Bešir (premijera) u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“, Veda filma (Skoplje) i Blok filma (Beograd) a zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije i Agencije za film Republike Makedonije, kao i film Bio dvaput jedan kralj autora Vojina Vasovića.

Publika će na ovogodišnjoj Balkanimi imati priliku da vidi i veoma bogat prateći program. Član žirija Andrej Kulev predstaviće se retrospektivom svojih autorskih animiranih filmova, dok će se Nikola Majdak mlađi predstaviti retrospektivom svojih animiranih filmova (Rabbitland i novog lutka filma Neputovanja), dok će Mihaela Majcen Marinić predstaviti knjigu „Prema novoj animaciji“.

Mladen Đukić, član studentskog žirija, pripremio je predavanje o istoriji i razvoju animacije u Bosni i Hercegovini. Mihaela Miler, članica studentskog žirija, predstaviće se svojim autorskim filmovima uz kratko predavanje o procesu rada i tehnici koju koristi. Izbor filmova iz filmske škole Turku iz Finske predstaviće Miloš Tomić. Mićun Ristić i Iva Ćirić biće ponovo duo u trećem predavanju Animirani spotovi 3 gde će se pričati o srpskim animiranim spotovima, a gosti na predavanju biće Miloš Tomić, Nikola Majdak mlađi i Una Isailović. Prateći deo festivala čine i Evropska i Balkanska panorama u okviru kojih će biti prikazano 19 filmova. U okviru Balkanske panorame publika će videti produkciju animiranih filmova iz regiona: Bosne i Hercegovine, Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Dečji program

U okviru takmičarskog programa animiranih filmova za decu biće prikazano 6 filmova. Ovogodišnja selekcija u okviru dečjeg programa obuhvata filmove različitih tehnika (lutka animacija, crtež na papiru, 3D animacija…) i pozitivnih poruka. Filmovi su titlovani i namenjeni deci od 5 do 15 godina, ali i svima onima koji se osećaju kao dete.

Balkanima nastavlja saradnju sa Kulturnim centrom Beograd, pa će dečji program biti prikazan na dve lokacije. U saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Balkanima će imati specijalnu projekciju dečjeg programa u utorak 3. oktobra u 10 časova (DKC Beograd, Takovska 8), dok će dečji program u Velikoj sali DKSG biti prikazan u subotu 7. oktobra u 16 časova. I ove godine Balkanima je ponosna na dečji žiri koji će dodeliti nagradu najboljem dečjem filmu po njihovom izboru.

BALKANIMA se otvara u utorak 3. oktobra izložbom ANIMIRANI DNEVNIK – GIF ANIMACIJE autora Vuka Palibrka u 19.30 časova u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“. U Galeriji DKSG u 19 časova biće otvorena izložba ELECTRIC SUMMER DAYS Aleksandre Jovanić, multimedijalne umetnice i profesorke na Fakultetu likovnih umetnosti. Za dobro raspoloženje na otvaranju biće zadužen gudački kvartet A CORDA.

Ulaz na festival je slobodan.

Share