Srpska manjinska koprodukcija „Suton“ u selekciji Kanskog festivala

U selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film „Suton“ litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, istorijska drama nastala kao kooprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije. Reč je o prvoj i zasad jedinoj koprodukciji Litvanije i Srbije.

Kanskog filmskog festivala u tradicionalnom obliku i terminu ove godine nije bilo zbog poznate situacije sa pandemijom Kovida 19, ali je Tjeri Fremo, umetnički direktor te ugledne i dugovečne filmske fešte, danas obelodanio listu filmova izabranih za 73. izdanje Kana. Među njima je i pomenuto Bartasovo ostvarenje.

Sinopsis „Sutona“ glasi: Litvanija, 1948. Rat je gotov, ali zemlja živi u bedi. Devetnaestogodišnji Untė je pripadnik partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ova očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva. U uzrastu u kom se otkrivaju život i ljubav, mladić nailazi na nasilje i izdaju. Granice između burne strasti mladosti i cilja njegove borbe su zamagljene. On će se predati svim srcem, makar to značilo i da će izgubiti svoju nevinost.

Film „Suton“ su producirali Šarunas Bartas  i Jurga Dikčiuviene u ime livanske kuće Studio Kinema, u koprodukciji sa kućama: Kino Elektron (Francuska), Biberche Productions (Srbija – producentkinja Nikolina Vučetić Zečević), Mistrus Media (Letonija), Sirena Film (Češka), Terratreme Filmes (Portugalija). Kako navodi portal Film New Europe, budžet  ovog filma iznosi oko 1,8 miliona evra. Film je sniman tokom dvadeset i dve nedelje u Litvaniji, a na njegovom nastanku je, pored tima produkcijske kuće Biberche i Nikoline Vučetić Zečević, učestvovalo i mnogo filmskih autora i radnika iz Srbije (maskeri, šminkeri, šarferi, mikromani, VFX artisti i supervizor). Film „Suton“ traje 128 minuta.

Pored „Sutona“ na listi odabranih našlo se još 55 ostvarenja iz čitavog sveta, između ostalog i nove režije Ves Andersona, Fransoa Ozona, Stiva Mekvina, Maiven, Tomasa Vinterberga, Fernanda Truebe… Očekuje se da će ovogodišnja kanska selekcija biti prikazana u okviru posebnih projekcija na filmskim festivalima koji se održavaju od jeseni pa na dalje (Lokarno, Telurajd, Toronto, San Sebastijan, Busan…). Datum srpske premijere „Sutona“ biće naknadno saopšten.

Share