Spoj starog i novog u modernom dizajnu

Ako i vi, kao i ja, volite da čitate časopise i portale o dizajnu enterijera, sigurno ste primetili stanove iz Skandinavije sa belim zidovima,  nameštajem i detaljima koji su savršeno uklopljeni. Mnogo volim skandinavski stil!.

stan-u-stokholmu17

Ovaj stan u Stokholmu je malo drugačiji. Renoviranje je započeo tadašnji vlasnik još davne 1980. godine, ali se u međuvremenu razboleo i bio prinuđen da odustane. Naredne 32 godine je stan bio u veoma lošem stanju, sa delimično skinutim tapetama, popucalim pločicama, sa samo par kuhinjskih elemenata i bez struje. 2012. godine  je stan postao vlasništvo arhitektice Karin Matz koja je renoviranje završila u svom stilu i dovela ga do perfekcije. Ona je želela da sačuva deo stare atmosfere, a da u isto vreme doda nove elemente koji opisuju nju. Zbog toga je stan jasno podelila na stari i novi deo.

stan-u-stokholmu12

stan-u-stokholmu

Površina stana iznosi 36m2, a dnevna soba, trpezarija i kuhinja su bile otvorene, tj jedna prostorija. Zbog toga je Karin odlučila da napravi jasnu granicu pa je krevet za spavanje postavila na drvenu platformu između kuhinje i dnevne sobe, a ispod kreveta je smestila garderober. Krevet je od kuhinje odvojen velikim staklenim zidom i policama. Ona navodi da je postavljanje kreveta na uzvišenim prostorima sasvim normalno u Švedskoj, jer puno ljudi živi u malim stanovima.

stan-u-stokholmu2

Dnevni boravak je spojen sa trpezarijom, a Karin je odlučila da veći deo ostavi u prvobitnom stanju kako ga je zatekla pre renoviranja, sa spoljašnjim električnim instalacijamana i zidovima sa kojih su oljuštene tapete.

stan-u-stokholmu4 stan-u-stokholmu5

Kupatilo je potpuno renovirala i stavila nove pločice. Drvene daske prekrivaju sve podove u stanu, a u kuhinji i hodniku su ofarbane u belu boju. Karin je zadržala i stare tapete u hodniku.

stan-u-stokholmu9 stan-u-stokholmu10

stan-u-stokholmu16

Iako ovaj stan ne podseća na skandinavski dizajn na koji smo navikli, gde je sve blještavo belo, ipak je renoviranje fenomenalno urađeno, a zanimljiv spoj starog i novog je pun pogodak.

stan-u-stokholmu15 stan-u-stokholmu11

Share