Specijalna projekcija nagrađivanog filma Natalije Avramović “Prolećna pesma”

Specijalna projekcija nagrađivanog filma rediteljke Natalije Avramović ,“Prolećna pesma”, održaće se u četvrtak, 10. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorskom ekipom među kojima će biti glumci: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Danica Maksimović, Milan Kolak, Gavrilo Avramović, Mia Radovanović, scenarista Ljubinka Stojanović, producent Nada Savić, kompozitor Marko Matović i rediteljka Natalija Avramović.

Film prati Petru, mladu rediteljku, samohranu majku, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster koji je vodi do katarze, oslobađanja savesti i spremnosti da raširi krila.

Natalija Avramović, rediteljka i scenaristkinja filma, ovim povodom je izjavila: “Moj cilj je bio da snimim drugačiju priču koja polazi iz ženske glave, srca i duše, da pokažem jednu nekonvencionalnu žensku junakinju, da je iskreno i hrabro ogolim. Mislim da je ovaj film nešto novo u srpskoj kinematografiji, da je sveža krv i meso, autentično delo. Osećam da sam otvorila put novom žanru koji je specifičan po strukturi i poetici, i da menja percepciju kod gledalaca. Film izlazi iz konvencionalnih okvira srpskog filma i ostavlja publici nezaboravan utisak! Ovo autentično filmsko delo stiže pred bioskopsku publiku naše zemlje pravo sa domaćih i međunarodnih festivala!”

Film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije od 10. februara 2022. godine.

Film “Prolećna pesma” je do sada imao veoma uspešan festivalski život, a osvojio je i brojne nagrade:

  • Nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković – Festival del Cinema d’IDEA, Rim, Italija, 2021.
  • Treća nagrada za scenario, Specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara za film „Prolećna pesma“, Festival Filmskog Scenarija, Vrnjačka banja, Srbija, 2021.
  • Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković  za film „Prolećna pesma“, Filmski Festival u Sopotu – SOFEST, Sopot, Srbija, 2021.
  • Specijalna nagrada za film „Prolećna pesma“, SeeOnline Film Festival, Cinesquare, Skoplje, Makedonija, 2021.

Share