Sonja Bajić: What My Girlfriends Told Me

Ljubavna priča posvećena prijateljicama

Umetnica Sonja Bajić je poznata po živopisnim ilustracijama sa kojima smo se po prvi put susreli kada smo razgovarali sa njom povodom bloga „Kakva ženska!”. Sonjine ilustracije, koje se mogu kupiti preko Etsy-a, najpre izazivaju radost svakom ljubitelju vodenih boja. Detalji svakodnevnice iz Pariza gde trenutno boravi, kao i Novog Sada odakle potiče, su u velikoj meri prisutni u njenim ilustracijama, a printovi Montmartra i francuskih bageta, nas netremice prenesu u Sonjin Pariz.

U martu ove godine, konačno nam se ukazala priliku da vidimo Sonjine izabrane ilustracije na jednom mestu, u formi knjige u tvrdom povezu po imenu What My Girlfriends Told Me. Ova upečatljiva knjiga, izdata od strane izdavačke kuće September Publishing, nam nudi umnogome potrebne mudrosti raznih žena sa kojima se svi susrećemo u životu. Sonja Bajić je sa nama razgovarala o priči koja stoji iza njene nove knjige, kao i o mogućnosti da je uskoro vidimo na našem tržištu.

Da li koncept koji stoji iza What My Girlfriends Told Me već dugo planiraš ili ti je inspiracija bila neočekivana?

Odavno sakupljam lepe reči, motivacione i manje motivacione fraze i maksime, kao i savete i ukore bliskih ljudi. To zapišem negde – obično u tom momentu aktuelnu svesku, blok ili agendu, a u poslednje vreme i u Google Keep ili Google Docs i to tako ostane tu. Onda ga pronađem nitokuda, baš u pravom trenutku, kao ličnu poruku stiglu da me podseti da će biti sve okej. Vodene boje, da ne kažem akvarel, je jedna komplikovana tehnika koja je deo moje dnevne rutine. Lica žena su inspirativna, šminka ih menja i naglašava, postoji puno raznih frizura i to sam jedno vreme slikala svaki dan – male portrete prolaznica. Svakako svi stalno u glavi kombinujemo reči i lica i onda sam shvatila da bi možda super bilo napraviti i mali dokument o tome.

Kako je izgledao proces kreiranja same knjige?

Traženje svih tih divnih reči je bio dug proces zato što sam morala proći kroz beležaka i beležaka, ne bih li došla do nekog zapisa koji baš želim da podelim. Ti zapisi su se godinama razvijali u telefonskim pozivima, dnevničkim unosima, na Fejsbuku, na Msn-u, svim mogućim aplikacijama. Skupila sam preko 200 iz tih mojih blokčića. Žene sam slikala po likovima prijateljica, poznanica i prolaznica i njih sam na kraju imala oko 300. Izabrala sam najbolje i onda je dalju trijažu napravio izdavač uz moju saglasnost.

Zašto si se odlučila za upečatljivo roze boju za koricu?

Iako je roza boja možda kliše – ja sam od početka želela da korica bude nešto što će asocirati na ženske razgovore. Dok ja volim da kupujem ženskoj deci mojih prijatelja plave stvari i dečacima crvene – mislim da je ova asocijacija bila na mestu i ja sam zadovoljna kako je ispalo. Naročito kad smo prljavu jarko roza iskombinovali sa crnim, rukom ispisanim, presijavajućim fontom naslova.

Koju ulogu igraju žene u tvom životu?

Ima jedna rečenica od autorke Marguerite Duras koja kaže da je ni jedan muškarac nije uspeo toliko impresionirati koliko bi to uspela neka žena. Ja volim ljude i oni me generalno fasciniraju. Imala sam sreće da sam rasla sa inspirativnim ženama i da sam naučila da takve okupljam oko sebe. Zahvalna sam za sve te naše interakcije, kako prošle tako i buduće. Litre i litre mastila su potrošene na priče o ljubavima, isto tako, ovo je ljubavna priča posvećena prijateljima odnosno prijateljicama.

Da li ovom knjigom želiš da nam isporučiš feminističku poruku?

Ova knjiga je nastala iz međusobne podrške, poštovanja tuđih kaprica i ideja i ženskog prijateljstva uopšte. Za mene su to osnove feminizma. Osnaživanje žena je uvek deo moje male i lične svakodnevne propagande.

Da li možemo da očekujemo da će What My Girlfriends Told Me da se uskoro nađe i na našem tržištu?

Ovih dana izdavač – September Publishing, pregovara sa knjižarama Vulkan da se ova knjižica pojavi i na policama u Srbiji. Nadam se da ćemo se tamo videti u toku leta!

What My Girlfriends Told me nam nudi svakodnevne mudrosti od bliskih žena iz tvog života, da li možeŠ da sa nama podeliš neku tvoju ličnu mudrost?

Bivanje u trenutku i suočavanje sa onim stvarima koje nas istinski čine srećnim. Ako sada sedite i čitate ovo, zastanite i oslušnite, pogledajte boje oko sebe, nabrojite predmete koje vidite (drvo, lampa, šolja, keksić, Plezir, plezir). Ja zaboravim da stanem, a to je najveća mudrost. Stati i dozvoliti. Dozvoliti sebi da uživaš u malim stvarima u ovom sveopštem workoholizmu. Bona Fide!

Sajt: sonjabajic.com/

Instagram @sonjabajic

Share