Skrivena Srbija

Sigurno ste gledali dokumentarne emisije iz udaljenih delova planete u kojima je priroda prelepa, pejzaži veličanstveni, a biljni i životinjski svet gotovo nestvaran. Sigurno ste poželeli da vidite sva ta čuda prirode svojim očima. Možda ste već i posetili mnoge egzotične destinacije… Međutim, možda su najlepši predeli na svetu mnogo bliže nego što ste mislili. Možda su upravo pred vašim očima i sve što treba da uradite je da zastanete i date šansu prirodi koja vas okružuje. Odabrali smo za vas 5 lepih i skrivenih kutaka Srbije koji se nalaze u okviru zakonom zaštićenih prirodnih područja do kojih je jednostavno stići, a imaju puno toga da ponude. Ova mesta obiluju endemskim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, bogatom prirodom ali i kulturnim, etnološkim i istorijskim nasleđem. Za ovakve ture biće vam potrebna dobra terenska obuća i odeća, ne tako puno novca i malo avanturističkog duha.

Sve ove fotografije koje pričaju priče o lepoti i značaju biodiverziteta Srbije nastale su u okviru projekta „Skriveni uglovi Srbije“. Projekat je finansirala The Rufford Foundation iz Velike Britanije koja ulaže u istraživanja i zaštitu prirode u nerazvijenim zemljama, a podržalo ga je biološko društvo „Dr Sava Petrović“ iz Niša i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Ukoliko želite da otkrijete još ovakvih skrivenih predela, pogledajte zvanični sajt na kome možete pronaći još divnih fotografija i vrlo zanimljive kratke dokumentarce sa ovih mesta. Ukoliko ste naučnik, fotograf, snimatelj ili jednostavno ljubitelj prirode – ispričajte nam i vi svoju priču i pridružite nam se!

Spomenik prirode Ripaljka kod Sokobanje

Na samo pet kilometara od Sokobanje na planini Ozren, reka Gradašnica formira jedan od najviših vodopada u Srbiji: Veliku Ripaljku (visine 11 metara) i Malu Ripaljku (visine do 5 metara). Vodopad se nalazi desetak metara od ulaza u Specijalnu bolnicu na Ozrenu, a kada ste već tu možete baciti pogled i na ribnjak-jezero u samom krugu bolnice. U ovim krajevima voda ne pada, ona „ripa“, kako kažu meštani.

Ovaj kraj najbolje je posetiti u proleće, kada je vodopad punog kapaciteta, a okolna priroda je toliko bogata da će vam biti potpuno jasno zašto je baš ovo prvi ikada spomenik prirode zaštićen u nekadašnjoj Jugoslaviji. Nakon obilaska vodopada možete se osvežiti u obližnjem restoranu (sa veoma ukusnim specijalitetima od pastrmke) i nakon toga otići do Soko termi i uživati u lekovitim termalnim vodama.

Spomenik prirode Slapovi Sopotnice

Sigurno ste već čuli za čuvene meandre kanjona reke Uvac i ogromne beloglave supove koji se gnezde na njenim liticama. Ukoliko odatle pođete malo južnije ka granici sa Crnom Gorom, na 18km od Prijepolja naići ćete na skriveno blago planine Jadovnik: spomenik prirode „Slapovi Sopotnice“.

Strmim putem kroz gustu planinsku šumu dolazi se do prelepog planinarkog centra u selu Sopotnica u kome možete pronaći smeštaj po povoljnoj ceni. Upravo ovde reka Sopotnica na svom toku formira seriju od 8 ledenih kaskadnih vodopada prosečne visine između 19 i 23 metara i uliva se u reku Lim. Predeo je poznat po starim tradicionalnim vodenicama, obilju lekovitog bilja i bogatstvu orhideja, ali i po mnogim aktivnostima u prirodi koje se organizuju tokom godine. Oprobajte se u planinarenju, orijentiringu, posetite kamp biologa i obavezno probajte lokalne mlečne proizvode!

Specijalni rezervat prirode Kanjon reke Jerme

Sa svojim impozantnim liticama, gustim šumama i bogatom florom i faunom, kanjon reke Jerme jedan je od najlepših predela jugoistočne Srbije. Na samo 30km od Pirota, između Vlaških planina i planine Greben, Jerma probija svoj kanjon kroz predivan pejzaž. Blizu sela Vlasi u Jermu se uliva reka Blatašnica čiji kanjon je jedan od najužih na Balkanu, sa najmanjom širinom od samo 1,5 metara! Ovim putem naići ćete na stari kameni most, uski tunel i ostatke železnice koja je davne 1923. godine služila za transport uglja.

Pored kanjona na lokalitetu se nalaze i dva manastira iz 15. veka, Poganovo i Sukovo, pećina „Vetrena Dupka”, Zvonačka banja i jedino mesto u Srbiji na kome raste zaštićena reliktna vrsta paprati Venerina vlas – Adiantum capillus-veneris.

Ukoliko imate dovoljno avanturističkog duha, preporučujemo da posetite „Outdoor fest Jerma“ koji se održava upravo u ovom prelepom kanjonu. Više o festivalu pročitajte ovde.
Upozorenje: Samo za prave avanturiste!

Piljski vodopad

Treći po veličini vodopad u Srbiji je toliko dobro sakriven u šumama Stare planine, da su ga istraživači otkrili tek 2002. godine! Doći do ovog vodopada je moguće ako se popnete na oko 1500 metara nadmorske visine, četiri kilometara dugom i nepristupačnom stazom kroz šume južno od sela Topli Do. Voda pada sa visine od impozantnih 65 metara ispod vrhova Čungulj i Krutulj, formira 2 vodopada, Gornji i Donji Pilj i završava se velikim vrtlogom na dnu.

Kada ste već ovde, obiđite i Čunguljski i Krutuljski skok – dva izuzetno lepa vodopada koja padaju preko poznatih crvenih stena ovog kraja. Stara planina predstavlja veliki izazov za planinare i ljubitelje prirode i krasi je netaknuta priroda, zbog čega predstavlja prirodno bogatstvo od izvanrednog značaja zaštićeno kao park prirode.

Spomenik prirode bigrena akumulacija „Beli izvorac“

U istočnoj Srbiji, na samo 17km od Majdanpeka, skrivena u šumi bukve, hrasta i graba nalazi se bigrena akumulacija „Beli izvorac“ – zaštićeno prirodno dobro značajno kao geomorfološki objekat kraškog reljefa. Reka Šaška pada preko bigarnih naslaga i pravi mala jezerca, pregršt kaskada i vodopad visine 16 metara ispod koga se nalazi duga pećina sa stalaktitima od bele sige. Odavde možete nastaviti do vidikovca Straža (541 metara nadmorske visine) na obodima planine Mali Krš i spustiti se do čuvenog prirodnog kamenog mosta Valja Prerast impozantne veličine od 150 metara!

Kada ste već ovde, produžite putem ka Golupcu i doći ćete do Manastira Tumane pored koga se u gustoj i drevnoj šumi nalazi još jedan predivan vodopad. Za ovaj manastir i sam vodopad vezuju se mnoge legende i predanja koja možete čuti dok odmarate u manastirskoj gostionici. Gostionicu su oformili monasi u prostoru nekadašnje vodenice i u njoj ne postoje cene, već hranu i piće plaćate onoliko koliko sami želite.

Fotografije: Skriveni uglovi Srbije @hiddenserbia (Milan Marković, Marko Nikolić, Jelena Živković, Nikola Spasić)

Share