Sedam edukativnih podkasta koje slušamo ovog leta

Podkast je idealan medij koji vam može praviti društvo u različitim situacijama neometajući vas dok obavljate dosadne dnevne aktivnosti poput čišćenja, raspremanja ili duge zamorne vožnje, putovanja ili jednostavno u trenucima predaha i odmora na godišnjem odmoru. Zato ne iznenađuje ogroman porast popularnosti ove forme. Emisije o kojima ćemo danas govoriti su mentalno stimulativne, zabavne i edukativne. Možete ih besplatno slušati na sajtu ili preuzeti i slušati kad god to poželite.

Stuf you should know

Čak Brajant i Džoš Klark, autori i voditelji ovog podkasta iz epizode u epizodu razgovaraju o raznim životnim temama o kojima često ne razmišljamo zapravo. Reč je o temama o kojima ste znali ponešto ali niste bili u potpunosti sigurni koliko dobro ste upućeni. Zahvaljujući ovoj emisiji preispitaćete svoja saznanja i poželeti da istražite i naučite više. Ukoliko uživate u programima poput How it’s Made, verujemo da će ovaj podkast biti pravi izbor za vas. Kako reciklaža funkcioniše, šta su Ponzijeve šeme i kako one funkcionišu ili kako na primer izgleda život šerpasa samo su neke od brojnih tema koje vas mogu zabaviti  i informisati.

Hidden Brain

Šta nas pokreće da pravimo svakodnevne izbore koje pravimo? Kako biramo odeću koju ćemo nositi ili ljude kojima smo okruženi? Zašto i kako jedemo? Psihologiju i paterne u našim naizgled nasumičnim izborima iz epizode u epizodu pokušava da nam približi Šankar Vendantam.

Astronomy Cast

Ukoliko su nepregledna prostranstva Univerzuma tema koja vas interesuje i pokreće, ovo je prava emisija za vas. Frejzer Kain, sa popularnog sajta Universe Today i Dr. Pamela L. Gej, direktorka ustanove istrazivanja virtuelne stvarnosti CosmoQuest, domaćini su ovog podkasta. Teme o kojima razgovaraju su raznovrsne baš kao i Univerzum.

Levar Burton Reads

Udobno se smestite i pripremite da uživate u novelama i odlomcima koje za vas čita Le Var Burton. Svaka epizoda otvoriće vam nova vrata i pobuditi želju da podrobnije istražite rad autora čije delo ste imali prilike da poslušate.

Brains On

Ovaj podkast je namenjen pre svega mlađoj populaciji, zbog čega u svakoj epizodi uz autorku Moli Blum gostuje dete koje će pokušati da da odgovore na razna zanimljiva pitanja. Upravo ta razmena mišljenja i drugačiji uvid u uobičajene teme iz dečje perspektive daju ovoj emisiji poseban šarm i našu preporuku.

Science Vs

Naučne ćinjenice vs uvrežena mišljenja. Ponovo pregršt zanimljivih tema o kojima svi sve „znaju”. Zabavno i osvežavajuće.

The Science of Happiness

Poslednja preporuka ide na račun emisije koja se putem dvadesetominutnih epizoda na neopterećujući način bavi našim unutrašnjim životom. Emisija ne pretenduje da zameni odlazak kod terapeuta, ali vam može pomoći u boljem sagledavanju problema i sutuacija sa kojima se nosite.

A šta vi slušate? Voleli bismo da čujemo vaše preporuke!

Share