Savršen kutak u kome je svaki dan praznik

Postoje ti neki posebni kutci na vebu, oaze koje često i s velikom radošću posećujem kada mi je potrebna doza optimizma, ušuškanosti i topline. Hvala predivnoj Ivani, čitaocima poznatoj po njenom nadimku Mali Iv, što brižno uređuje i neguje jedan baš takav, čija su nam vrata uvek širom otvorena. Ovom prilikom smo u zimskom, prazničnom raspoloženju razgovarale o tome kako je sa suprugom uredila njihov dom za predstojeće praznike, kako njihovi ljubimci reaguju na jelku i prazničnu dekoraciju, šta se to sluša i gricka u toplom domu tokom hladnih zimskih dana i večeri. Verujem da Iv već pratite putem njenog bloga Mali Iv & Slurporama, a ako to nije slučaj predlažem vam da brzo nadoknadite propušteno nakon čitanja našeg intervjua i uživanja u fotografijama Ivaninog i Matijinog doma.

Fotografije: Ivana Dagović – Mali Iv

savrsen-kutak-u-kome-je-sv6

Ćao Iv! Kaži nam kako teku pripreme za predstojeće praznike u tvom domu? Da li je dekoracija već izvađena iz kutija i postavljena na svoja mesta?

Ćao Saro! Pravo da ti kažem, ja sam spremna još od novembra (smeh)! Morala sam da raspakujem jelku i ukrase zbog nekih snimanja, ali sam finalne i najdraže ukrase postavila na svoje mesto pre nekih nedelju dana. Ove godine sam se opredelila za srebrnu i belu prazničnu dekoraciju i puno sveća, lampica i fenjera. Ušuškala sam dom u mekane jastuke i ćebiće i sada zima može da počne.

savrsen-kutak-u-kome-je-sv5

Budući da imaš dva neodoljiva ljubimca, koliko ti oni pomažu ili odmažu u tom procesu?

Gospodin Njanjović i Vini su glave kuće. Kada smo nabavili ovu veliku jelku, nisam bila sigurna koliko će izdržati pored njih, posebno sa staklenim ukrasima koje sam bila planirala da okačim, ali evo – drži se i dalje (smeh). Vini ju je srušio jedno jutro, ali se razbila samo jedna kugla. Mislim da je i sam tad skontao da nema ništa od srušene jelke sem grdnje, pa je odustao od vratolomija. A što se tiče svega ostalog, zanimljivi su im ukrasi po policama, ali ih samo njuškaju. Sveće vole, ali obavezno oprnje brkove o njih, pa vodimo računa gde ih postavljamo. Sve u svemu, naš dom ne bi bio ni približno ovako topao i srećan, da nema ta dva mala preduća člana.

savrsen-kutak-u-kome-je-sv3

savrsen-kutak-u-kome-je-s13

Na tvom blogu smo već imali priliku da zvirnemo među zidove vračarskog stana koji ste suprug i ti uređivali prošle godine. Kaži nam šta vam je bila vodeća ideja pri preuređivanju i sređivanju vašeg doma?

Primarni koncept je bio udobnost i funkcionalnost. Nakon toga je odmah išla estetika. Ali znao se red – može da bude lepo, ali mora da ima dobru funkciju. Onda smo odredili boje i opredelili smo se za beli nameštaj i drvenariju, promenili smo parket iz tamnog drveta u belu brezu, odlučili smo da ćemo zarad više svetlosti ostaviti gole prozore i da ćemo imati samo 3 police u stanu. Dva zida smo okrečili u jarke boje, a ostatak akcenata smo prepustili tirkiznoj fotelji i crvenoj komodi. Tri boje koje kod nas najviše preovlađuju su bela, siva i tirkizna. Želeli smo da prostor diše, da se ne osećamo zatrpano u njemu, a to je dosta teško izvesti u stanu ovakvog rasporeda u zgradi stare gradnje.

savrsen-kutak-u-kome-je-sva

Zadržali smo neke stvari i nameštaj od moje Nane, koje smo kasnije samo restaurirali u našem stilu. To su mi jedni od najdražih komada u stanu.

Deluje da stan nepogrešivo opisuje vaše karaktere i senzibilitete. Koje su stvari i detalji tipično Matijini, a koji tvoji?

Hm, pa Matija i ja se uvek lepimo za iste boje i stvari (smeh). Oboje smo dizajneri po struci i nikako ne možemo da pobegnemo od boja i patterna. Uglavnom sve zajedno biramo, samo što on meni prepušta neke bitnije odluke, jer su mi enterijeri struka – pa možda za nijansu bolje baratam nekim praktičnim idejama i savetima. Ali ako bih morala da pokažem na jedan 100% Matijin kutak – to bi bila vitrina sa automobilskim modelima u razmeri 1:18. Moj kutak bi bila polica sa šoljama i čajevima u kuhinji.

savrsen-kutak-u-kome-je-s12

Imaš li neki omiljeni kutak u kojem voliš da se ušuškaš?

Pa, imala sam ideju da će to biti fotelja, ali Njanja i Vini su je zauzeli od prvog dana kada je stigla. Tako da se ja obavezno sklupčam na kauč, tako da mogu da gledam njih kako spavaju, Matiju dok radi nešto svoje za radnim stolom i jelku. Tokom proleća i leta, ja sam na balkonu, gde čitam knjigu ili se bavim mojim biljkama.

savrsen-kutak-u-kome-je-sv4

Nedavno si na blogu objavila post o gostovanju na Urban Jungle Bloggers u okviru rubrike Creative Plant Pots. Odakle ljubav prema kućnim biljkama?

Nekoliko prvih biljaka koje sam imala su ubrzo uginule. Ali nisam odustajala, želela sam po svaku cenu da se bavim njima. I onda sam počela da isprobavam uzgajanje različitih tipova biljaka i cveća i na kraju sam shvatila da imam omanji uspešni vrt. Kada smo se preselili u ovaj stan gde imam dva balkona, raširila sam koliko sam mogla, tako da mi balkoni u kasno-jesenjim danima obično budu džungle.

savrsen-kutak-u-kome-je-s16

Mislim da sam tu ljubav nasledila od Nane, a i Matijina mama je doprinela tome, hrabrila me je i donosila mi je razne sukulente. Danas mi je to jedan od najdražih hobija, uživam u svakom novom listiću ili cvetu koji se pojavi u mojoj mini bašti.

Na pojedinim fotografijama su pokazane i ploče koje posedujete. Kakva muzika se sluša u vašem domu, posebno sada tokom ovih hladnih, zimskih dana?

Huuh, koje su mi granice za ovaj odgovor (smeh)? Nas dvoje smo pasionirani ljubitelji muzike, a Matija se bavi muzikom profesionalno više od 20 godina. Tu smo se zapravo i našli, ja sam ga upoznala na koncertu njegovog benda. I zaista slušamo raznoliku muziku! Inače smo metalci i najviše uživamo u progu i metalu, ali npr. upravo ide diskografija Zane, dok ja danima slušam na repeat OneRepublic, Solange i The Weeknd – aktuelne albume.

savrsen-kutak-u-kome-je-sv8

Znamo da si pasionirani ljubitelj čajeva. Imaš li neki ukusni receptić koji bi želela da podeliš sa našim čitaocima, a koji bi dodatno doprineo romantičnom pretprazničnom raspoloženju? Šta će se lepo naći na vašoj prazničnoj trpezi?

Na trpezi će se naći ono što moja mama bude pripremila, jer tradicionalno 1. januara idemo kod mojih roditelja na ručak. A da ja organizujem prazničnu gozbu, neki topli potaž bi bio obavezan, pečeno povrće sa mesom po izboru i domaća pogača. Kao desert bih pripremala čokoladnu tortu. A služila bih recimo prosecco.

Volim crne čajeve, posebno ukoliko idu u kombinaciji sa začinima i voćem. Predložila bih da probaš klot crni čaj, npr. ceylon u koji bi mogla da narendaš koricu pomorandže i dodaš vrlo malo cimeta, meda i zvezdasti anis. Ukoliko piješ čaj umesto kafe, onda može i vrlo malo mleka. Iskreno, ne mogu da zamislim zimu bez cimeta.

savrsen-kutak-u-kome-je-s10

Share