Rocky, ovaj …hmmm… Creed: Nova generacija

Franšiza duga 40 godina i 6 nastavaka! Vauuu! Da, da, da… znam da se najnoviji film iz ove neuništive sage zove “Creed” i da naš Rocky ovdje glumi tek “drugu violinu”, al’ nemojmo se zavaravati, Rocky “fucking” Balboa is back! Zaboravili ste ili ne daj Bože, ne znate tko je Rocky? Hmmm… onda ste u ovoj priči vi ti koji ste dobili po koji udarac više u glavu, a ne naš “talijanski pastuh”. Za svaki slučaj, ajmo onda malo osvježiti pamćenje.

Rocky,-ovaj-...hmmm...-Creed-Nova-generacija2

Time machine nas vraća na ulice Philadelphie u davnu 1976. Tamo nalazimo Rockya Balbou (S. Stallone), priprostog, al’ dobronamjernog amaterskog boksača koji stanarinu za svoj derutan stančić plaća isključivo s lovom od utjerivanja dugova. Rocky poput mnogih mladića sanjari o profesionalnoj boksačkoj karijeri, a kad mu se zbog iznenadne ozljede drugog boksača ukaže prilika za borbom protiv svjetskog prvaka Apolla Creeda (Carl Weathers), život mu se u potpunosti promjeni. Rocky se za pomoć u pripremi za meč obrati bivšem boksaču i vlasniku teretane, Mickeyu Goldmillu (Burgess Meredith), koji mu nakon početnog negodovanja i odbijanja naposlijetku ipak postane trener. Osim prilike za ostvarivanjem sportskih snova, u Rockyevom životu se pojavi i povučena Adrianna (Talia Shire), sestra njegova prijatelja Pauliea (Burt Young). Nakon mukotrpnih priprema, stigla je i odlučujuća večer. Hoće li mladi i neiskusni izazivač uspjeti napraviti senzaciju i pobjediti bahatog prvaka?

Naravno, da vam neću odgovoriti na posljednje pitanje. Ukoliko niste do sad pogledali ovaj klasik barem 23 458 puta, krajnje je vrijeme da to i učinite. Priči tu dakako nije bio kraj, ovaj skromno financirani filmić (budžet od 1,2 milijuna dolara) je naposlijetku u svjetskim kinima zgrnuo impresivnih 117, 2 milijuna, pokupio 3 “oskarčića” (op.a. najbolji film, najbolja režija i najbolja montaža) i razgalio srca kako ženske tako i khmm… mačo publike. Svi su tražili još, još i joooš. Stallone im je to naravno i omogućio. Tko ne želi i dalje “pušiti” američki san? S lavinom pozitivnih kritika i financijskog uspjeha u leđa, Stallone je uz naslovnu rolu i pisanje scenarija, preuzeo i redateljsku palicu i…nastavio (osim 5-og nastavka koji je ponovno “odradio” redatelj izvornog filma, John G. Avildsen) . Bilo je tu oscilacija u kvaliteti, priči, likovima i idealima, no ruku na srce, prvi nastavak je bio i ostao, antologijski.

Rocky,-ovaj-...hmmm...-Creed-Nova-generacija2

Balboa je posljednji put ušetao u ring prije točno 10 godina kad je naslovu uz ime dodao i prezime (op.a. “Rocky Balboa”), no već je tad svima bilo kristalno jasno kako se naš junak s obzirom na svoje, poodmakle godine više neće tamo vraćati. Sam Stallone je osokoljen iznenađujuće velikim odazivom publike (a bogme i prilično pozitivnim kritikama), već iduće godine u kina vratio i svoju drugu “junačinu” (op.a. Johna Ramba), a potom se i mudro poigrao sa stereotipom “mačo” junačina (“The Expendables”) kakve je i sam često tumačio tih zlatnih 80-ih. Stallone je ponovno bio IN, al’ srce je i dalje vuklo ka Rockyu, ta priča za njega još nije bila završena. “Sly” je shvatio kako je stiglo vrijeme da štafetu preda novom, mlađem junaku, simbolu nekih novih generacija, a njega je (da se priča simbolično zaokruži) pronašao u sinu svojeg nekoć najljućeg rivala, a kasnije i prijatelja, Apolla Creeda.

Godina je 1998. mjesto radnje, popravni dom. Dvojica tamnoputih dječaka po tko zna koji put istjeruju svoje razmirice golim šakama. Nešto kasnije, jedan od dvojice sukobljenih dječaka, Adonis, nalazi se u odvojenoj prostoriji. Pristupa mu nepoznata žena koja se kroz kraći razgovor predstavi kao njegova majka. Sedamnaest godina kasnije, zatičemo Adonisa (Michael B. Jordan) kako se u nekom od brojnih ilegalnih meksičkih borilišta priprema za boksački meč. Već iduće jutro, Adonis daje ostavku na svojem dobro plaćenom poslu samo kako bi nastavio ganjati snove o profesionalnom boksanju. Nakon što se oprosti s majkom, on se nadobudno uputi ka Los Angelesu, no na bolan način ubrzo shvati kako nije dorastao tom rangu boksanja. Slijedeća destinacija, Philadelphia. Adonis pronađe Rockya kako bi ga zamolio da ga nauči svojim tehnikama boksanja, no ovaj mu jasno da do znanja kako ga to više ne interesira. Progonjen duhovima prošlosti, a i Adonisovom upornošću, Rocky naposlijetku pristane. Tek što je duo okusio prvu slast pobjede, ukaže im se prilika za borbom za titulu svjetskog prvaka…

Rocky,-ovaj-...hmmm...-Creed-Nova-generacija

Jel’ tako da ova priča zvuči jaaaako poznato? Paaa…da budemo iskreni, gotovo i jest. Nije reboot, nije remake, a bogme nije niti klasičan nastavak. Pa što je onda, kvragu? Ukratko, miks svega navedenog. No, znate što? Čekao se samo onaj trenutak kad će se velikim ekranom prolomiti taktovi toliko voljene glazbene teme Billa Contia i ja sam ponovno popušio ovu feelgood spiku.

Stallone glumi bolje nego ikad i ima potpunu kontrolu nad “svojim” likom što u prijevodu znači, OSCAAAAAAR!!! Ostalo? Modernizirana verzija iste i dobro poznate priče uz pokoji novi detalj, al’, štima to sve skupa. Michael B. Jordan ima dovoljno karizme i glumačkog talenta da nosi “Rockyevu” štafetu u sigurnu budućnost dok je pak s druge strane, redatelj Ryan Coogler je svoj posao odradio s velikom dozom respekta prema franšizi i s pravom dozom sigurnosti.

Zaključak? Publika još uvijek voli ovu sportsku bajku koja pršti optimizmom i nadom jače nego ikad i siguran sam kako nas u budućnosti očekuje sasvim dovoljan broja nastavaka. Sly? On je svoj konačni (?) oproštaj od lika koji ga je proslavio učinio na najbolji mogući način, trijumfalno!

Trejler:

Share