Robert Glasper stiže u Srbiju u sklopu Musicology Barcaffè Sessions serijala

Svetska jazz zvezda, pijanista i producent, Robert Glasper, će u okviru svoje turneje na kojoj prvi put nastupa sa triom i DJ Sundance, posetiti i srpsku prestonicu. Nakon koncerata Incognita i Bernhofta, Robert Glasper trio stiže u Beograd 22. i 23. novembra na Musicology Barcaffè Sessions, u klub Bitefartcafe. Karte su u prodaji putem mreža eventim i ddtickets. Ubrzo nakon toga, već 24. novembra ovaj sastav će nastupiti i pred slovenačkom publikom, u Ljubljani.

Nakon neverovatnog uspeha i fenomenalnih ocena kritike za svoja dva Gremijem nagrađena albuma, Robert Glasper se vraća svojim akustičnim jazz korenima sa albumom „Covered” (Robert Glasper Trio snimljen uživo u Capitol Studios). Album ponovo okuplja Glaspera, basistu Vicente Archer i bubnjara Damion Reid, sa kojima je Robert snimio prva dva albuma. Trio prvi put stiže u Srbiju, pojačan fenomenalnim DJ Sundance.

„Nedostajao mi je klavir”, kaže Glasper jednostavno, objašnjavajući svoj povratak akustičnom triu. Poslednjih pet godina, potpuno se fokusirao na klavijature, dok je snimao i na turneje išao sa svojim Experiment bendom. Ovaj projekat mu je doneo neverovatan uspeh: Gremija za oba Black Radio albuma i visok plasman na Billboard Jazz i R&B/Hip-Hop top listama, stavljajući ga rame uz rame sa pop zvezdama kao što su Drake, Rihanna i Justin Timberlake.

Za beogradsku publiku Glasper će, između ostalog, izvesti numere sa albuma „Covered”, snimljenog u intimnoj atmosferi istorijskog „Studia A” u Capitol Records i osmišljen tako da Glasperovim novim fanovima, približi njegov džez zvuk. Na listi se nalaze pesme hip-hop i R&B zvezda kao što su Kendrick Lamar, Musiq Soulchild, John Legend i Bilal, uz džez standard „Stella By Starlight”, melodije Radioheada i Joni Mitchella, zajedno sa uzbudljivom saradnjom sa legendarnim pevačem i aktivistom, Harry Belafonte. Dva Glasperova originala na albumu uključuju obradu pesme „I do not even care”, koja se na albumu „Black Radio 2” pojavila kao bonus numera u saradnji sa Macy Gray i Jean Grae.

„Nisam želeo da se vratim u trio da bih odsvirao gomilu standarda ili originalnih jazz kompozicija, jer bih tako izgubio veliki broj fanova koji sam osvojio svirajući mejnstrim R&B”, objašnjava Glasper. „Tako sam se odlučio na zlatnu sredinu, vraćajući se u klavirski trio, ali uz obrade pesama svojih kolega iz različitih žanrova, što je nešto što nikada ranije nisam radio. Ovaj album će zadovoljiti apetite i moje jazz publike, ali i one koja je voli R&B i Hip-Hop. Veoma poštujem i cenim momke koji sviraju u mom akustičnom triu, uz njih se muzički osećam odlično. Vidimo se u Beogradu,” poručuje Glasper.

Musicology Barcaffè Sessions predstavlja novi koncept koncertno – festivalskog iskustva, na kome posetioci koncerta imaju priliku da uživaju u intimnim klupskim nastupima velikih svetskih jazz, blues, funk, r’n’b zvezda, koje obično nastupaju u većim prostorima. Na ovaj način se zadržava taj intimni trenutak, kontakt između izvođača i publike, koji se izgubio u velikim halama i festivalima, dok se ljubiteljima kvalitetnog zvuka nudi nešto što u regionu do sada nisu mogli da iskuse. Izuzetno uspešna prva godina koncertnog serijala 2016 – 2017, koju su obeležile rasprodati i virtuozni koncerti, posebna, intimna atmosfera, kao i druženje publike i muzičkih zvezda nakon koncerata, napravila je veliki odjek kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu. Ovakve reakcije doprinele su tome da se Musicology Barcaffè Sessions proširi na Sloveniju.

 

Share