Revolucionar sa kutlačom

Čini mi se da sam ga prvi put videla pre više od petnaest godina. Kako sam se našla u tom začaranom krugu kuvanja i jela? Ne znam. Krivim nedelju. Nedelja je dan kada želite da se odmarate jer znate da je sutra ponedeljak i da se vraćate obavezama. Sa druge strane nedelja je dan kada ne možeš naći ništa zanimljivo za gledanje na TV-u. Ili meni u tom trenutku ništa nije držalo pažnju. Sve u svemu, bila je neka nedelja, još jedna u nizu, dok sam sedela i pritiskala daljinski upravljač. U moru reklama za omekšivače i serija koje su se reprizirale po ko zna koji put, uočim jednu plavu figuru kako mrmlja nešto i lupa šerpama. Zanimljiv neki Englez. Frska dok priča i samo juri. Udara kutlačama, kao da je sa Novog Zelanda pa priziva kišu. Začin za ovo, začin za ono.

Prvi reklamni blok, drugi specijalitet, drugi reklamni blok, promrmljano Goodbye. Odjavna špica. I tako nekoliko nedelja zaredom. Kazaljke zelenog satića bi podsećale da je vreme za simpatičnog i maštovitog mladića. Fotelja, daljinski upravljač. Uvodna špica i on. Razbarušena kosica, plave okice, beli zubi i ovalno lice. Papirne kese pune povrća. Nedelja je bila rezervisana za njegovu emisiju. Ovaj zanimljiv momak, danas otac petoro mališana, započeće jednu nesvakidašnju borbu koja će uskoro poprimiti sve osobine jedne “revolucije”. Kako je ceo život posvetio hrani i spremanju kvalitetnih i zdravih obroka, Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar dvadeset i prvog veka, pokreće kampanju za poboljšanje kvaliteta hrane u školama.

revolucionar-sa-kutlacom

“REAL FOOD DOESN’T HAVE INGREDIENTS“

Mekdonaldizacija postaje sastavni deo savremenog društva. Broj restorana sa brzom hranom se iz dana u dan povećava. U početku je samo Amerika bila zahvaćena ovim procesom, ali usled globalizacije takav trend se proširuje i na ostatak sveta. Negativne posledice nezdravih i masnih jela, punih hemikalija i štetnih dodataka se svakodnevno umnožavaju. Povećava se broj gojaznih ljudi, a ono što najviše brine jeste činjenica da među njima najviše ima dece. Usled brzog načina života, deca se ne edukuju o hrani. Roditelji moraju da rade da bi se ona školovala. U školama nema sličnih predmeta. Televizija reklamira samo sendviče i gazirana pića. Kiosci i restorani sa fast food-om prate škole i fakultete. Gojaznost, otežan rad srca, mlitavost – nus pojave savremenog načina života.

PREMA PODACIMA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE U SVETU IMA PREKO 42 MILIONA DECE MLAĐE OD PET GODINA KOJA IMAJU NEKI VID PROBLEMA SA KILAŽOM.

revolucionar-sa-kutlacom4

Sa ciljem da probudi društvo i ukaže na ovaj problem koji treba što pre saseći u korenu, ovaj engleski kuvar započeće promene u svojoj zemlji zahvaljujući serijama koje su se emitovale na najgledanijem britanskom kanalu Channel Four, knjigama i pokretu Feed Me Better promeniće čvrstu politiku engleske vlade. Kulinarstvo postaje obavezan školski predmet.

Pustolovinu poznatu pod nazivom “Revolucija u ishrani” nastaviće preko okeana. Početna stanica grad Hantington, država Zapadna Virdžinija, po statističkim podacima jedan od najnezdravijih gradova na svetu. Džejmi će naići na brojna odbijanja i neprijatne situacije. Svakodnevno odbijanje stanovnika da za početak samo saslušaju njegov plan nije slomilo volju i želju Chef-a da ostvari svoj cilj. Sve prepreke i uspehe zabeležiće u istoimenoj seriji “Revolucija u ishrani” koja će osvojiti nagradu Ejmi. Ono što je još više motivisalo Džejmija da nastavi svoj projekat jeste činjenica da deca sa kojom se susretao u ovom gradu nisu znala da imenuju voće i povrće. Zato će te 2010. godine pokrenuti peticiju sa ciljem da ubedi sve države članice G20 (jake ekonomske sile) da uvedu edukaciju o hrani kao sastavni deo obrazovnog programa.

THE POWER OF FOOD

Prvi rezultati “revolucije” pokazuju pozitivne promene. Pored Engleske, časovi kulinarstva postaju deo obrazovanja i u Meksiku, gde deca uče o zdravoj hrani i nutricionizmu. Talas edukacije nastavlja se u Brazilu, Japanu i Finskoj. Da misija postaje sve uspešnija, najbolje pokazuje činjenica da se slavi i Dan revolucije u hrani – 15. maj. Dan se slavi kao dan obrazovanja o hrani, kada deca uče ne samo o poreklu hrane koju svakodnevno konzumiraju, već kako da sami spreme kuvano i zdravo jelo, kao i o samom uticaju koji hrana ima na njihovo telo.

revolucionar-sa-kutlacom3

KULINARSTVO JE SVET MISTERIJA I ČUDA

Džejmi Oliver čvrsto veruje da je najveće bogatstvo u životu hrana, te da ona zahteva najveću pažnju i posvećenost. Pravu hranu čine sastojci. Zato je važno da se deca upoznaju sa njom. Njegova posvećenost prirodnim začinima i kuvanju seže do njegovih dečačkih dana. Džejmijevi roditelji su bili vlasnici restorana i pivnice gde je započeo svoje prve kulinarske korake. Sa osam godina se priključuje osoblju restorana i pomaže im u svakodnevnim poslovima. Ubrzo će nadmašiti šefa kuhinje u seckanju luka. Nakon završene osnovne škole upisaće Westminster Catering College. Danas je kuvar svetskih razmera. Majstor u kuhinji. Od mediteranske do havajske kuhinje, preko kineske do njegove omiljene – italijanske. Gde pronalazi sve te začine i dodatke? Neke začine sam prvi put upoznala zahvaljujući njemu. Ono što je najveći kvalitet njegovih emisija jeste ljubav kojom Džejmi pleni dok sve to priprema. Osećanje koje se ne može sakriti od oka kamere. Vidi se da uživa u svakom trenutku i svakom potezu koji načini. Može se reći da su njegove emisije zabavno – edukativnog karaktera. Sve što sprema je domaće. Favorizuje zdrav način ishrane. Dinstano i pečeno. Avanturističkog duha, uvek voljan da proba nešto novo.

revolucionar-sa-kutlacom5

“Ja volim sve da jedem. I sve da probam. Pa nešto što vam se manje sviđa pomešate sa onim što više volite i eto, dobićete nešto novo i ukusno.”

Džejmi Oliver nastavlja svoju borbu sa “silama” u industriji hrane. Nastavlja da istražuje svet kulinarstva i čvrsto veruje da je dobra hrana svetska stvar i da se nove i sjajne stvari nalaze na svakom koraku. Na obližnjoj pijaci, livadi, udaljenim mestima, u zaboravljenoj ostavi. Treba uživati u zalogajima i čudesnim ukusima. Džejmi se može pohvaliti i velikim brojem izdatih knjiga koje su pravo blago svake škrinje. Džejmijeva Italija, Džejmijeva kuhinja, Džejmijeve večere, obroci za koje vam je potrebno 15 minuta…. Pre  mesec dana ovaj gastro majstor postao je otac po peti put i u svom maniru javnost obavestio da se rodio dečak živ i zdrav težak 3.6kg dodajući šaljivo da je to približno 16 pakovanja putera. Neke stvari se ne menjaju.

Za nove, zdrave zalogaje i još bolje ukuse.

Share