Razgovor o romanima Sergeja Dovlatova

U četvrtak 8. februara (u 19h) vas u Klubu Magistrala (Dom kulture Studentski grad) očekuje razhovor o romanima Sergeja Dovlatova, ZONA: BELEŠKE NADZORNIKA u prevodu Natalije Nenezić i FILIJALA: SEĆANJA VODITELJA RADIO-EMISIJA u prevodu Dušana Patića (LOM, 2016, 2017) kao i priča o novom rusko-poljsko-srpskom filmu Alekseja Germana mlađeg Dovlatov

Učestvuju: Dušan Patić i Melina Panaotović, a specijalni gost je glumac Milan Marić, tumač naslovne uloge u filmu Dovlatov.

Sergej Donatovič Dovlatov (Baškirija, SSSR, 1941 – Njujork, 1990) ruski je književnik koga je američki časopis Njujorker svrstao među 20 najvećih pisaca XX veka, dok u rodnoj zemlji tokom života nije ništa objavio.Svetsku slavu stekao je osamdesetih godina prošlog veka u emigraciji, u SAD, a mnogi pisci, između ostalih Vonegat, Irvin Šo, Brodski, slavili su njegov talenat. Pošto je izbačen sa studija finskog jezika, poslat je u vojsku, a od 1965. radio je kao novinar u Lenjingradu i Taljinu, da bi 1978. emigrirao u Ameriku, gde je ostao do smrti. Koristeći vlastiti životni materijal Dovlatov stvara novu realnost kroz lapidarnu i drsku prozu, čiji su junaci autsajderi. Draž stalne čitanosti ovog pisca leži u činjenici da su njegovi junaci bliski stvarnom životu, čak i veći od života.

Zonu čine zapisi logorskog nadzornika, četrnaest priča iz života robijaša i njihovih čuvara.

Autor je služio vojsku u jedinicama za obezbeđenje logora strogog režima, te je u knjizi izraženo iskustvo zajedničkog života ljudi čiji je status zakonski suprotan. Knjige o robiji uglavnom pišu bivši osuđenici, ne nadzornici. Osim zbog ovoga, Zona je interesantna i po autorovom stavu da je logor ogledalo u kojem se svako može sagledati.

Filijala je poslednji Dovlatovljev roman, čija radnja počinje u Njujorku osamdesetih i nastavlja se u Los Anđelesu, gde glavni junak sreće ljubav iz mladosti. Apsurdnost situacija daje romanu posebnu vedrinu i humor.

Film Dovlatov čuvenog ruskog režisera Alekseja Germana mlađeg prati nekoliko dana u životu Sergeja Dovlatova sedamdesetih godina XX veka.

Glavnu ulogu u filmu, koji će premijerno biti prikazan kroz koji dan u takmičarskom programu Berlinskog filmskog festivala, tumači srpski glumac Milan Marić, koji kaže:

„U pitanju je izuzetno intimna priča o donošenju važnih odluka u sistemu kao što je bio SSSR, o mogućnostima i nemogućnostima, o odlasku ili ostajanju, o ličnim granicama i ograničavanju sopstvene slobode, o ljubavi.”

Share