Razgovor o poeziji “Zgrad” Milana Milišića

Poetska knjiga ”Zgrad” Milana Milišića (Meandar Media Zagreb-Udruga Kultura vrijednosti Sisak, 2021) reizdanje iz 1977. u kojoj je i pesma ”Ulica koja će se zvati tvojim imenom”, biće predstavljena u utorak 5. aprila od 19 časova UK Parobrod. O stihovima ovog dubrovačkog, tragično nastradalog pesnika, prevodioca, dramaturga, novinara i profesora, u kojima se čitalac susreće sa svakodnevnicom grada pod Srđem, i njegovom okolicom, uz Nikolu Božidarevića, Tina Ujevića, Antonija Beccadellija, Noru Palavičini… govoriće mr Jelena Trpković,slikarka, prof.katedre za crtanje Akademije umetnosti u Novom Sadu i životna saputnica Milana Milišića, Goran Babić, pesnik, književnik, dramaturg i Milišićev prijatelj, dr Jasmina Ahmetagić, prof. Instituta srpske kulture Priština-Leposavić, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književno-tribinskih programa u Parobrodu. Stihove iz ”Zgrada” izvodi mr Marija Đajić, dramska umetnica i rediteljka.

Milan Milišić rođen 1941. u Dubrovniku, gde je oktobra 1991. godine poginuo kao civilna žrtva napada JNA na Dubrovnik. Završio je dubrovačku gimnaziju i Opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U Engleskoj živeo do 1970. kada se vratio u bivšu Jugoslaviju. Na njujorškom Univerzitetu (USA) radio kao gostujući profesor. Boravio je 1990.kao Fulbrajtov stipendista u Amherstu (USA) gde je prevodio Roberta Frosta. Bio je dramaturg dubrovačkog Kazališta Marin Držić od 1987. Isto pozorište izvelo je 1975. njegovu dramu ”Lov na bljedolikog”. Preveo je s Mery Martin roman ”Hobit” J.R.R. Tolkina. Autor mnogobrojnih poetskih zbirki, od kojih je prva ”Volele su me dve sestre skupa”, Beograd 1970. autor poezije za decu, ali i pesama u prevodu. Hommage Milišiću spomen-knjigu, objavila je 2005. grupa prijatelja. Veliki broj njegovih dela štampano je posthumno.

Povodom tri decenije od stradanja Milana Milišića, 5. oktobra 2021. otkrivena je u Dubrovniku spomen-ploča, a beogradska Geopoetika tim povodom, objavila je putopisnu prozu ”Otoci” (Sarajevo i Zagreb 1997)

Roman ”Oficirova kći’‘ (Geopoetika, Beograd 2011) predstavljen je u Parobrodu krajem 2011. gde se takođe, o Milišićevom prvom tomu Sabrane poezije (KCNS, 2017, uredio Alen Bešić, priredio Marjan Čakarević) govorilo 2017. Pisma ljeta 1980. Sisak-Dubrovnik, Jelene Trpković, predstavnjena su 2020. godine u parobrodskom holu.

Share