Razgovaramo o ženskoj empatiji i sujeti: Koliko bolno može da bude?


(…)“žensko prijateljstvo je važno za našu evoluciju kao pola“.

Dok sam čitala tekst Udovice su mikrokosmos od Elizabet Debick u najnovijem broju magazina Marie Clarie, toliko mi je taj deo rečenice odzvanjao u glavi, podjednako kao i ovaj deo: „Žene svih zanimanja, svih rasa, svih ekonomskih statusa, jednostavno su jače kada su zajedno“. Nije to, međutim, jedini povod za pisanje teksta o večitoj dilemi da li je žena ženi najveći (ne)prijatelj. I koliko može da joj bude prijatelj – ukoliko želi.

Baš tih dana je na društvenim mrežama odjeknuo bojkot žena/devojaka vođen spornim tekstom koji je pisala upravo žena čije je zanimanje novinarstvo, ali upućene ženama koje imaju veći/manji višak kilograma. Ne bi ni tema bila sporna da nije pisana na toliko eksplicitno-diskriminatorski način. Dakle, tekst nije bio nimalo afirmativan i nije imao ni zrno podrške.

Ovog puta neću ulaziti u dublju problematiku koja ide u oba smera: novinar – medij (urednik), jer takav tekst ne bi trebalo ni da je ugledao svetlost dana, već ću se okrenuti samo i isključivo ka posledici koje ovakvo dugoročno pisanje može da proizvede i šta se takvim načinom postupanja gubi.


Izvor: skrinšot sa Instagrama (samo deo), tekst je ubrzo povučen.

Ovakvi tekstovi se mogu naći uglavnom na lajfstajl platformama i u magazinima, ali mene brine što su te rečenice produkt žene upućene ženi. Bez imalo ustručavanja. Iako je redakcija pokušala da se ogradi time da je tekst, navodno, humorističke prirode, da li je zaista dopustljivo da u javnom prostoru na ovakav način definišemo nečiji potencijalni problem ili način života, i da delimo ovakve savete? Šta je sa empatijom? Šta je sa podrškom, jer žena koja je gojazna možda prolazi kroz depresiju, možda ima hormonalni problem, možda je genetska predispozicija učinila svoje, a možda samo želi taj višak kilograma. Šta je sa neprijateljstvom jedne žene ka drugoj?

Kako je sujeta povezana sa celim slučajem?

Reč sujeta nastala je od ruske reči sueta i označava taštinu i slavoljublje. Sujeta se koristi za osobu koja ima potrebu da ističe svoju ličnost, odnosno da se otima za slavu. U suštini, sujeta je potreba za dokazivanjem svoje, navodno, više vrednosti.

Sujeta među ženama je ponekad toliko snažna da urušava i najsnažnija prijateljstva, pokazala je studija naučnika iz Šefilda, a preneli su mediji u aprilu prošle godine. Najčešći povod za sujetu navodno su atraktivan izgled, profesionalni uspeh i muškarac.

Trenutno sam hipnotisana serijom Scandal rediteljke Šonde Rajms. Reč je političkom trileru koji na dobar način oslikava odnose među pripadnicima istog pola i odnos moći. Rediteljka je jednom prilikom u intervjuu rekla da voli da se bavi nesavršenim osobama. Ja ovo poistovećujem sa činjenicom da smo svi sujetni, samo neko manje, neko više, a upravo je to jedan deo koji nas čini nesavršenim. Konkretno, u odnosu između dva ženska lika (Olivija Poup i Meli Grant) vlada netrpeljivost (odnos: supruga – ljubavnica predsednika SAD-a), ali u poslednjoj sezoni, sujeta, netrpeljivost, premeravanje moći, uticaja, lepote, prošlog života, porodičnog nasleđa i slično stavljene su u drugi plan i akterke udružuju snage zbog dobrobiti žena van njihovog kruga i usmeravanje svih stručnih tačaka žene na jedno mesto – valjano i korisno upravljanje državom.

Ima li nade?

Ukoliko sa televizijskog realma pređemo u svakodnevicu, ja nadu vidim u malim stvarima: svaka osoba koja ovo pročita i razmisli o tome koliko je žena jača kada je udružena sa ženom, ukoliko ne radi na rušenju ženskog potencijala i mikrokosmosa koji je osnova za izgradnju onog makrokosmosa – na pravom je putu da stvori jedan bogatiji svet.

Upravo se to i dešava oko nas. Pre nekoliko dana bila sam na stručnoj konferenciji Biznis forum preduzetnika i osetila sam tu ujedinjenost žene sa ženom, empatiju i podršku – stručnu i emotivnu; i imam tu čast da polako ulazim u srž rada sa ženama u Klubu biznis na štiklama koje se trude da se ujedine i pomognu jedna drugu u preduzetništvu i ostvarenju ideja.
.
Pisanje za Plezir i Milica magazin je način na koji ja malim stvarima pružam podršku ženama i radim na tome da se čujemo i govorimo o onom što nas interesuje, što je važno i što je aktuelno. Postoji veliki broj organizacija koje se zalažu za ostvarenje određenih prava, a jedna veoma važnih je Centar za mame, koji se fokusirao na radna prava mama. Na kraju, i najaktuelnija inicijativa Mame su ljute. Njihov rad i zalaganje za ispravljanje nedostataka u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom su čista ljubav i solidarnost!

Osvrnite se oko sebe drage devojčice, devojke i žene i zapitajte se koliko jače možemo biti ujedinjene. Potražite dobre primere na mikro nivou, u svojoj zgradi, komšiluku ili u mestu prebivališta. Učlanite se u neku organizaciju, pišite o onome što vam je bitno, raspitajte se kako nekoj od nas možete da popravite dan, jer kad se sve zbroji, te male promene vode do onih velikih. Diskriminacija i omalovažavanje na bilo kom nivou i po bilo kom osnovu nemaju tu snagu i ne smemo im dopustiti da jačaju..

Share