Putem dobrih ukusa

Sve je više svetskih putnika kojima je vodeći kriterijum za odabir naredne destinacije autentičan doživljaj izabranog lokaliteta putem gastronomije. Da li ste znali da broj gastro-putnika samo u Evropi iznosi 600 000 ljudi godišnje? Ako ste i vi privučeni idejom ovog hedonistički orijentisanog pokreta, zavrtite s nama globus i odaberite sledeću lokaciju za odmor i uživanje

Turska
Odakle početi ako ne od savršenog spoja Istoka i Zapada u velelepnom Istanbulu, gradu bezbroj začina i živih pijaca, u kome se viševekovna kultura ogleda upravo u domaćoj kuhinji. Na meniju neka vam se obavezno nađu kebab, sarmice od vinove loze, gozleme (vrsta palačinki), baklava sa pistaćima i naravno kafa sa ratlukom.

Putem-dobrih-ukusa

Maroko
Ova afrička zemlja poseduje izuzetno raznovrsnu kulinarsku tradiciju. Pijace u Maroku nude miks arapske, evropske i tradicionalne berberske kuhinje. Ako niste raspoloženi za eksperimentisanje sa specijalitetima poput jagnjeće glave i punjene slezine kamile, probajte pileće bruskete, dezert od badema – brivat i sve to zalijte zaslađenim čajem od mente.

Putem-dobrih-ukusa2

Malezija
Uz nasleđe starosedelaca Malaja i uticaj kineske i indijske kuhinje, jasno je kakva je šarolikost prisutna na malezijskim trpezama. Nasi lemak (pirinač kuvan u kokosovom mleku, sa pastom od čilija i krastavca) je tradicionalno jelo, a pored njega putnicima su zanimljivi i roti čenaj (pita-hleb sa sosom od karija), popia (prolećne rolnice sa testom od pirinčanog brašna, punjene povrćem i čilijem), laksa (ljuta supa sa nudlama i kokosovim mlekom) i slatkiš kaja-tost sa džemom od kokosa, koji se tradicionalno služi uz kafu ili čaj.

Putem-dobrih-ukusa3

Španija
Španci su nam najsličniji po temperamentu, te možete pretpostaviti koliko uživaju u dobrom zalogaju. Ako ste pristalica tradicionalne paelje, zaputite se u njenu prestonicu Valensiju. U Španiji ne treba zaobići ni sada već naširoko popularni tapas, gaspaćo (supa od paradajza), pisto (španska verzija ratatuja) i klasični španski dezert leće frita odnosno prženo mleko – puding na bazi mleka posut cimetom. I sve to dobro zalijte domaćim vinom ili zanatskim pivom.

Putem-dobrih-ukusa4

Velika Britanija
Ne baš toliko primamljiva kao gastro-destinacija, jer ko bi zaista svakog dana jeo pastirsku pitu (shepherd’s pie), standardni engleski doručak sa kobasicama i pasuljem ili jorkširski puding? Međutim, za razliku od Engleske, Škotska i Južni Vels u poslednje vreme nude manje poznati gastronomski doživljaj koji je putnicima sve primamljiviji jer prave tradicionalna jela na savremeniji način i spajaju naizgled nespojive ukuse. Zapravo, Vels je uvršten među top tri savremene kulinarske destinacije, stoga pravac u Pembrok.

Putem-dobrih-ukusa5

Japan
Japanska kultura je naširoko poznata po uskoj specijalizaciji za suši, jakitori i ramen nudle. Njihova kuhinja se temelji na belom pirinču koji se služi uz razne priloge ili jedno glavno jelo, kome prethodi miso supa. Nikako ne treba propustiti kaiseki – večeru od više sleda jela koja se servira uz ceremoniju čaja.

Putem-dobrih-ukusa6

Vijetnam
U Vijetnamu je primetan uticaj francuske, kineske, tajlandske i kambodžanske kuhinje. Kao i u većini zemalja jugoistočne Azije, jela im se zasnivaju na pirinču, povrću, začinskom bilju, soja-sosu i morskim plodovima. Varijacije na temu su prisutne u zavisnosti od regije, te su tako jela na jugu zemlje začinjenija i ljuća od onih na severu.

Putem-dobrih-ukusa7

Rusija
Shodno ogromnom prostranstvu koje obuhvata, u Rusiji se mešaju uticaji centralne Azije, Evrope i srednjeg Istoka. Osnova ruske kuhinje leži u „seljačkoj“ hrani koja je takođe morala da se prilagođava surovoj klimi. Supe igraju veliku ulogu u ruskom kulinarstvu: šči, boršč, soljanka i lapša sve u osnovi imaju povrće. Peljemi (pandan italijanskim raviolama, ali sa mesom), šašljik (vrsta šiš-ćevapa) i pirog (testo punjeno povrćem i/ili mlevenim mesom) su neizostavni kao glavno jelo. Za dezert tu su već tradicionalne ruske palačinke i sirnjiki (slatko testo). Je li to neko spomenuo vodku?

Putem-dobrih-ukusa8

Share