Prolećna depresija

Promene raspoloženja su veoma česte u proleće. Dok zimsko sivilo deluje na osećaj sezonske depresije, proleće utiče na nas stvarajući osećaj sezonskog umora. Ovo nije bolest, ali je fenomen sa kojim se svako od nas barem jednog proleća susreo. Osetljivost na promenu vremena, vrtoglavica, razdražljivost, glavobolja, bol u zglobovima, povećana potreba za snom, samo su neki od simptoma prolećne depresije.  Sunce utiče na lučenje seratonina i melatonina (zimi ovih hormona ima manje te više spavamo), zato kada telo počne ponovo da ih proizvodi u dovoljnoj količini dolaskom proleća, ono daje signal mozgu da je potrebno manje sna. Manjak sna dovodi do umora i ostalih gore navedenih simptoma. Dok se naše telo i um ne dovedu u balans, to jest dok se ne probudimo potpuno iz zimskog sna i ne naviknemo se na sunce i toplotu osećaćemo prolećni umor. Postoji nekoliko holističkih pristupa kojima možete balansirati svoje telo i um, a mi vam, preporučujemo terapiju cvetnim esencijama.

Prolecna-depresija

Ne računajući  fizičke uzroke kao što su bolest ili oporavak od iste, umor može biti različitog porekla. Često ovo osećanje mešamo sa dosadom, kolotečinom, svakodnevnom rutinom, nemotivisanošću, nedostatkom kreativnog izražavanja, krizom u vezi, monotonijom na poslu. Svi pobrojani razlozi mogu biti maskirani osećajem umora. Lakše je sebi priznati da nismo u top formi nego se suočiti sa izazovom da nešto treba menjati u životu. Svaka promena zahteva energiju i jasan plan ili barem dobru volju da do nje dođe. Ako toga nema, onda se naš um postara da sve probleme zamaskira umorom.

Nije strašno ako ovaj osećaj traje nekoliko dana. Možda ste se stvarno preforsirali  i telo i um vam jednostavno vape za odmorom. Možda ste se vratili sa puta, promenili vremensku zonu, završili neki projekat, položili ispite, preselili se. Ako vaš umor ima realan razlog, onda jednostavno priuštite sebi trenutke relaksacije. I vaše telo i um će vam biti zahvalni.

No, ako ste malaksali, bezvoljni, samo vas vuče krevet, nemate snage da bilo šta uradite – a niste ništa veliko i ozbiljno pre toga radili razmislite malo o čemu se radi. Šta vas to muči, kakav  vam je to izazov život postavio a vi ga vešto izbegavate izgovarajući se, naravno, umorom.  Ako umete da zaronite u sebe i da na površinu izvučete uzroke – poradite na njima i vrlo brzo ćete osetiti kako vam se energija vraća. No, ako ne umete da se samoanalizirate, ako niste sigurni šta vam to blokira energiju, ako se osećate zaglavljenim u ovom stanju, terapija cvetnim esencijama može biti dobar izbor za rešavanje ovog izazova.

Prolecna-depresija-2

Danas ćemo vam kroz nekoliko primera iz razgovora sa klijentima koji su se žalili na umor, pokazati da su uzroci kod svakoga bili drugačiji.

Prvi primer: Žena (45 godina) žali se na umor, pospanost, bezvoljnost – koji vode do loše koncentracije i ne motivisanosti za posao koji obavlja, ali i do nezadovoljstva.

Drugi primer: Devojka (37 godina) žali se na umor, na nemotivisanost i nedostatak ritma u svakodnevnom životu.

Treći primer: Žena (52 godine) žali se na umor, teško ustajanje, opštu malaksalost.

Četvrti primer: Mladić (29 godina) žali se na stalnu pospanost i umor zbog koga bi stalno mogao da spava.

Svo četvoro, naizgled imaju isti problem – umor. Svi imaju još nekih tegoba, ali ovaj put smo želeli da vam pokažemo zašto je važan razgovor sa floriterapeutom i kako isti simptom ne mora da ima iste uzroke, pa samim tim ni pristup rešavanju problema neće biti isti.

U prvom primeru – žena već duže vremena koristi cvetne esencije i do sada je uspešno rešila probleme zbog kojih je došla. U jednom trenutku ona se žali da joj treba nešto za podizanje snage jer joj je posao postao dosadan, ima utisak da samo radi a da tome nema kraja i teško joj je da nastavi. U razgovoru saznajemo da je klijentkinja izgubila motiv za rad i da posao za nju više nije izazov, već ga doživljava kao rutinu i dosadu. Ona nije umorna već jednostavno demotivisana za svakodnevni rad. U ovom slučaju je, pored ostalih esencija za osnovni problem dat Hornbeam  – cvetna esencija koja je dobra esencija izbora kod umora  i za podizanje volje za rad.

U drugom primeru, saznajemo da devojka radi posao koji joj ne pruža dovoljno izazova jer su njeni kapaciteti mnogo veći. Kako je posao u smenama ona svaka dva dana menja  smene i telo i um ne mogu da se naviknu na te promene, pa je konstantno iscrpljena. I u ovom slučaju je dat Hornbeam, ali u kombinaciji sa cvetnom esencijom Elm – koja je dobar izbor za one koji su trenutno iscrpljeni i bez energije.

U trećem primeru, žena je tek izašla iz menopauze, malokrvna je, slabo jede, ima problema sa srcem, plućima i disanjem. Njen umor je fizičke prirode, a organizam je dodatno iscrpljen posle zime i dugog perioda u kom je njeno zdravlje problematično. Ovde je kao esencija izbora za početak otklanjanja umora data Yerba Santa. Dugotrajni srčani i disajni problemi su je iscrpeli i trebalo je prvo podići joj energiju, a ova biljka je dobar izbor za to. Dodata i esencija Olive za pomoć kod iscrpljenosti duše i tela.

U četvrtom primeru, mladić, student koji je već trebalo da završi fakultet, je upao u depresivno stanje, pa beži u san. Umor je posledica emocionalnog stresa i bežanja od obaveza. U ovom slučaju nismo otklanjali umor već smo tražili uzroke za odugovlačenje. Ispostavilo se da je mladić izgubio samopouzdanje jer se oseća inferiorno u odnosu na svoju generaciju, te smo mu prvo vratili samopouzdanje i veru u sopstvene sposobnosti dajući mu cvetnu esenciju Larch, kao i Penstemon da izdrži uprkos preprekama.

Prolecna-depresija-3

Sve četvoro su, pored ovih esencija, dobili u kombinaciji još neke esencije za ostale disbalanse koji su bili prateći elementi umora i kod svih se energija vratila jer su je harmonizovali otklonivši osnovni uzrok. Ovo je još jedan pokazatelj da cvetne esencije deluju na sam uzrok koji je različit kao što su  i kombinacije različite – samo su rezultati isti – povratak radosti, energije, volje za stvaranjem, ostvarivanjem svojih želja i potencijala.

Clematis, Elm, Hornbeam, Oak, Olive, Walnut, Wild Rose, Blacberry, Iris, Borage, Self heal su samo neke od cvetnih esencija koje su korisne za prevazilaženje prolećnog umora, ali i za prevazilaženje rutine, monotonije, za pokretanje i podsticanje energije.

Share