Projekat ”Welcome Home” Aleksandre Stratimirović osvojio specijalnu diplomu Swedish Light Award

Na nedavno održanom takmičenju Swedish Lighting Award u Stokholmu projekat Aleksandre Stratimirović “Welcome Home” je nagrađen specijalnom diplomom za umetnički kvalitet. Ovo je jedinstven uspeh da se u konkurenciji od preko 400 projekata iz oblasti dizajna osvetljenja specijalna diploma dodeli jednoj umetničkoj instalaciji.

Aleksandra-Stratimirovic-welcome-home

Swedish Lighting Design Award se dodeljuje godišnje za projekat realizovan u prethodnoj godini. Inicijator i organizator takmičenja je švedsko udruženje dizajnera osvetljenja i magazin Ljuskultur. Welcome Home je projekat Aleksandre Stratimirović realizovan u decembru 2013. za klijenta Stockholmshem. Ova permanentna umetnička svetlosna intervencija je integrisana u arhitekturu i pejzaž stambenog naselja Sjöviksbacken, Årstadal u Stokholmu.

Aleksandra-Stratimirovic-välkommen-hem

Aleksandra Stratimirović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Završila je specijalističke studije dizajna osvetljenja na Univerzitetu lepih umetnosti u Stokholmu (Konstfack) i na Royal Institute of Technology (KTH) u Stokholmu. Autor je brojnih site-specific instalacija realizovanih u javnim objektima u Švedskoj. Jedan je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla „Svetlobna gverila“, osnivač festivala ”Beograd svetlosti”. kao i  “Beogradskih svetlosnih detektiva“.

Aleksandra-Stratimirovic-welcome-home-rh Aleksandra-Stratimirovic-welcome-home5 Aleksandra-St.-welcome-home

Share