Priča o ženi bez imena

„Put kojim bih krenula je onaj koji vodi u život.“ – Murasaki Šikibu

Murasaki Shikubu je najistaknutiji japanski pisac Heian perioda (794-1185) o kojoj je malo toga poznato. Tačan datum rođenja, kao i datum smrti nije poznat, a njeno pravo ime je misterija (u to vreme na carskom sudu se nisu oslovljavali pravim imenom već su žene zvali po boji haljine koju su nosile, a muškarce po činu ili zvanju. Zato se smatra da je Murasaki, što znači „ljubičasta“ pseudonim koji je vezan za glavni ženski lik njenog čuvenog romana, a Shikibu se odnosilo na titulu njenog oca).

Murasaki je rođena u Kjotu, Japan, u plemićkoj i učenoj porodici. Njen pradeda je bio Fujivara no Kanesuki, poznati japanski pesnik, a otac je bio učenjak i guverner. Kako je od ranog detinjstva pokazala interesovanje za učenje i književnost, otac joj je dozvolio da se obrazuje uz brata što je u to vreme bilo neprihvatljivo. U ranim dvadesetim se udaje za starijeg rođaka, Fujivara Nobutaku, i rađa mu ćerku koja je i sama pisala pod imenima Echigo no Ben i Daini no Sammi. Nakon smrti supruga, zbog njenog talenta za pisanje i britkog uma carska porodica je dovodi na sud, gde godinama radi kao sudska službenica carice Aikiko.

Glavni izvor informacija o njenom životu je čuveni roman Priča o Genju (The Tale of Genji). Ovo je roman koji se smatra najvećim književnim delom tog perioda. Podeljen je u 54 poglavlja, obuhvata više od 400 različitih likova i govori o životu četiri generacije. Počinje kao očaravajuća priča o životu i ljubavnim avanturama harizmatičnog princa i kasnije njegovih potomaka, a završava se sumornom i složenom psihološkom analizom neuzvraćene ljubavi. Zbog promene tona se smatra da je poslednjih nekoliko poglavlja napisala njena ćerka.

Priča o Genju je možda i najvažnije delo japanske književnosti koje mnogi moderni autori navode kao inspiraciju. Jedan od najuticajnijih književnika XX veka, argentinski pisac Borhes, je rekao „Priča o Genju, napisana je gotovo čudesnom prirodnošću…i ono što nas zanima nije egzotika – užasna reč – već ljudske strasti romana…neverovatan psihološki roman.” Jasunari Kavabata, prvi japanski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, rekao je: „Priča o Genju je sam vrhunac japanske književnosti. Čak ni do dana današnjeg nije bilo fikcije da se uporedi s njom.”

Danas postoji preko 300 kopija ovog romana, ali ne i originalni rukopis.

Share