Preporuka pozorišne predstave: Ujež

UJEŽ – urnebesna komedija u pozorištu Slavija po tekstu Branislava Nušića.

Režija: Ivan Bekjarev

Uloge – Ivan Bekjarev, Lepomir Ivković, Vesna Stanković, Dobrila Ilić, Iva Štrljić, Vesna Paštrović, Miljan Prljeta, Jelisaveta Karadžić

Iako je Nušić predstavu “Ujež” napisao pre osamdesetak godina, njena aktuelnost ne jenjava ni danas. Tema je bliska mladim ženama, ali i današnjim muževima. Komad govori o Ženskom principu, borbi žena za ravnopravnost i emancipaciju kroz žensko udruženje, kao i o raspadu jedne porodice usled zaslepljenosti poslom i ambicijama. Ujež je skraćenica od Udruženje Jugoslovenskih Emancipovanih Žena koje su, čini se, spremne sve da žrtvuju zarad posvećenosti Udruženju, na duhovit način, podrazumeva se.

ujez (3)

Uz napomenu da postoje predrasude da se komad bavi takozvanim ženskim pitanjem, istakla bih da tu nije reč o feminizmu ili antifeminizmu, nego da se Nušić u tom delu bavi “glupošću, koja može da bude jednako muška koliko i ženska”.

ujez (1)

Ovo je priča o tome kako je simulacija nekakvog društvenog, javnog rada, koji u suštini ne donosi nikakvu karijeru niti eventualno materijalnu korist, u stvari zanemarivanje i uništavanje sopstvene porodice.

ujez (5)

Legendarni Ivan Bekjarev je maestralno odigrao svoju ulogu, pokušavajući da razume svoju pa potom i druge žene. Mlađe koleginice su doprinele da osetimo taj predani duh ambicioznih i energičnih žena koje su spremne da osvoje svoje mesto u društvu. Toplo preporučujem ovu predstavu koju sam pogledala nekoliko puta. Predstava je smeštena u jednom malom ali šarmantnom pozorištu, pozorištu Slavija.

ujez (2)

Share