Premijera dokumentarnog filma ‘Plavo srce – Borba za poslednje divlje reke Evrope’

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je zainteresovane da sutra na priobalju kod Kule Nebojša u Beogradu premijerno pogledaju dokumentarni film „Plavo srce – Borba za poslednje divlje reke Evrope”, čiji je cilj ukazivanje na razmere uništavanja balkanskih reka.

Kako je navedeno, film bi gledaocima trebalo da približi situaciju u vezi sa hidroenergijom širom Balkana i ukaže na razmere uništavanja reka i ljudskih zajednica koje žive uz njih.

Region Balkana, predeo bogat različitim kulturama, jezicima i istorijom, dom je za poslednje divlje reke Evropskog kontinenta. Balkan je plavo srce Evrope. Međutim, reke su u opasnosti zbog pomame na zaradu iz hidroelektrana. Hidoenergija je jedna od „obnovljivih“ izvora energije koja u mnogome doprinosi iščezavanju vrsta, masovnom raseljavanju ljudi i ima velikog udela u klimatskim promenama.

„Međunarodne banke ubacile su milione evra u štetne projekte koji za cilj imaju razvijanje industrije dobijanja električne energije iz malih hidroelektrana u čitavom regionu. Na Balkanu je planirano više od 3.000 razornih projekata izgradnje malih hidroelektrana kojima će biti obuhvaćene gotovo sve reke. Ukoliko dođe do izgradnje planiranog broja malih hidroelektrana šteta koju one budu prouzrokovale biće nenadoknadiva”, navodi se u saopštenju.

Navodeći da su svetu potrebne zdrave reke i obnovljiva energija koja ima manji štetan uticaj na životnu sredinu, Društvo dodaje da je neophodno kako poslednje divlje reke Evrope ne bi bile uništene da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) prestanu sa finansiranjem štetnih projekata.

3. maja 2018. očekuje vas projekcija na priobalju kod Kule Nebojša. Početak programa 19:00h, dok je projekcija filma zakazana za 20:00h

Share