Predstavljanje zbirke poezije Igra makazama Marije Vujošević

Predstavljanje zbirke poezije Marije Vujošević Igra makazama (Treći Trg i Srebrno drvo, Beograd, 2021, Nagrada Beogradskog festivala poezije i knjige ”Trgni se! Poezija!”) u četvrtak, 23. 6. od 20h (Mestašce, Gospodar Jevremova 25)

Učestvuju: Marija Vujošević, pesnikinja, Dejan Matić, urednik, i prijatelji

Marija Vujošević (1995) je osnovne i master studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Igra makazama je autorkina prva knjiga poezije (nagrada Beogradskog festivala poezije i knjige Trgni se! Poezija! 2021).

Pesnički prvenac Marije Vujošević sabira jezički komunikativnu poeziju svedenog i ritmičnog izraza, a u tematskom pogledu prati genezu motiva ženskosti kroz različita kolektivna i individualna iskustva koja autorka nenametljivo, ali precizno mapira na intimnoj ruti svoje lirske junakinje. Porodično iskustvo, patrijarhat, rodne uloge i stereotipi, biološka i kulturološka uslovljenost – tačke su na kojima se junakinja ove poezije zaustavlja, prikupljajući pesničke ožiljke u nespretnoj igri makazama. Na tom putu sazrevanja javljaju se i drugi junaci njene mladosti, koje istovremeno čitamo i kao arhetipske figure i kao različite nivoe sopstva i sadržaje ličnosti nestabilnih međusobnih granica.

Srđan Gagić

Share