Praznično (ne)raspoloženje

PRAZNICI NAM STIŽU. SVAKE GODINE U ISTO VREME POKRENU SE REKLAME, NAJAVE I VESTI, SA SVIH STRANA KREĆU DA NAS ZASIPAJU PRAZNIČNIM INFORMACIJAMA I SADRŽINOM. IZLOZI ODJEDNOM BUDU UKRAŠENI, ULICE OKIĆENE I SVE JE PROPRAĆENO LEPIM SLIKAMA. SVE NEKAKO TREPERI, SIJA I ZRAČI. UZ SVE TO SE IDEALNO UKLAPA SNEG KAO OBAVEZNA DEKORACIJA DA BI ŠARENE BOJE JELKI, DEDA MRAZA, POKLONA, SANKI JOŠ VIŠE DOŠLE DO IZRAŽAJA. I MUZIKA, KAO LAJTMOTIV KOJI ULAZI U UŠI NA PRVO SLUŠANJE, TE NESVESNO PEVUŠIMO PRAZNIČNE PESMICE

Praznicno-(ne)raspolozenje

Praznici nam stižu. Sa njima bi i naši dani trebalo da liče na one iz reklama. Znate one savršene reklame Coca-Cole, one su nekako posebne u vreme Nove godine i Božića. I to je trenutak kada nam radost greje dušu, kada nam osmeh krasi lice, kada se s radošću pozdravljamo s ljudima, delimo zagrljaje, poljupce uz čestitke.

Praznici nam stižu. Trebalo bi da se okupimo sa dragim ljudima. Porodicom i prijateljima. Da za svečanom trpezom podelimo blagoslov hrane i lepih želja, da se podsetimo lepih događaja iz protekle godine, zaboravimo sve ružno i pravimo planove za narednu godinu. Da se radujemo!

Da, praznici nam stižu a sa njima i vreme u kome treba da manje radimo, više se družimo, delimo, poklanjamo, grlimo i drugima poželimo samo sreću i blagostanje. Trebalo bi otvoriti srca za ljubav, oprostiti sebi za sve greške, zamoliti sve one o koje smo se ogrešili da nam oproste i biti jednostavno srećan.
Tako bi to sve trebalo da bude.

No, reći ćete, nije život reklama i ne mogu ja tek tako da se ubacim u taj film. Neko će opet reći da ne voli praznike, da je to za decu i dokone, neko drugi da je lako slaviti kad imaš sve što želiš i kada si ostvario ciljeve, snove, ali kada ti je slomljeno srce, kada si sam, kada te je neko povredio – tada praznici dobijaju drugačiji ukus. I, mi možemo reći da ste u pravu. Kao što ćemo reći da su u pravu i oni koji vole duh praznika i koji mu se raduju. Možete se zatvoriti u četiri zida, praviti se da se ništa ne dešava, na osmehe ne uzvratiti osmehom. Možete svima koje znate objaviti da vam slučajno ne čestitaju ništa i nabrojati im sve razloge zbog kojih to ne radite, možete odbiti da primite čestitke i da čestitate. Jer, po vašem mišljenju, to nije za vas.

Praznicno-(ne)raspolozenje3

Ali, možete i da počnete da pevušite zarazni refren o tome da nam stižu praznici. Možete da počnete da planirate svečani ručak, sitne kolačiće. Da izvučete staru jelku i napravite lepe ukrase za nju, ili da samo pokačite ukrase po stanu. Možete da kupite sitnice za porodicu i prijatelje ili da napravite čestitke i male poklone znajući šta ko od najbližih vam ljudi voli.
Možete sesti i zapisati na list papira sve ono lepo što vam se desilo protekle godine – a toga je sigurno bilo. Setite se, nije fraza, da treba da budemo zahvalni za svako veče kad legnemo u krevet, pokrijemo se ćebetom, imamo jastuk i krov nad glavom. Za svako jutro kada se probudimo, ustanemo, imamo vodu i struju. Za svaki obrok. I tako redom.

Neko vas je povredio, neko vas je izneverio, neko nije ispunio obećanje. Oprostite mu. Te trenutke više ne možete vratiti, a život je suviše dragocen da gajite mržnju, zavist, bes, tugu. Ne zatvarajte srce zbog prošlosti. Ne blokirajte emocije zbog nečega što je bilo.

Praznici nam stižu. Znamo, zvučimo kao onaj zarazni refren, ali to nam i jeste cilj. Da i vas motivišemo da zapevate neku svoju pesmicu koja vas podseća na praznik, na slavlje, na drage ljude, na sve ono lepo što vam se desilo, na sve one koji su bili deo vašeg života, obogatili ga, kao i na one koji su i dalje tu sa vama, spremni da podele dragocene trenutke.
Nas dve volimo praznike. I kad ih nema, trudimo se da za sebe i svoje najdraže izmislimo neki. Praznici su trenuci u kojima slavimo lepotu življenja, delimo trenutke sa dragim ljudima, delimo zagrljaje i poljupce. Praznici nisu vezani za materijalne stvari već za duhovne, za razmenu pozitivne energije i lepih misli. Praznici nisu skupi pokloni već trenuci u kojima delimo radost, uvećavamo ljubav, opraštamo i nama opraštaju.

Praznični dani nam daju priliku da podvučemo crtu, da saberemo sve što se prethodnih meseci dešavalo i da vidimo jesmo li zadovoljni ili ćemo da menjamo pravac. To su oni dani kada donosimo odluke i kada sagledavamo mogućnosti.

Praznicno-(ne)raspolozenje2

Cvetne esencije koje su dobre za praznične dane su sve one koje nam pomažu da budemo srećni i optimistični, one koje nam pomažu da volimo sebe i svet oko sebe, one koje će nam pomoći da oprostimo, koje će nam otvoriti srce i rasterati tmurne misli, sve one koje nam pomažu da donesemo neke odluke i da istrajemo u njihovom ostvarenju.

CVETNE ESENCIJE KOJE NAM MOGU KORISTITI SU MNOGOBROJNE I INDIVIDUALNO ODBRANE, A ČESTO SE U KOMBINACIJAMA NAĐU:
Angelica, Zinnia, Dandelion, Lavanda, Kamilica, White Chestnut, Oregone grape, Pink Monkeyflower, Iris, Water Violet, Alpene Lily, Deerbrush, Crab Apple itd.

Srećne božićne i novogodišnje praznike žele vam Marija i Merima. Želimo vam da u Novoj godini budete u balansu, da donosite dobre odluke, da budete otvorenog uma i da vam srce i duša budu puni topline i blagostanja. Želimo vam da budete zahvalni za svaki trenutak, da vam osmeh bude zaštitni znak – a ako negde zapne – slobodno se javite – cvetne esencije su tu da vam budu podrška na putu otkrivanja najbolje verzije vas samih!

Share