Praznični DIY projekti

Ako tražite jednostavan način da ispunite slobono vreme a da se pri tome opustite i zabavite onda ste na pravom mestu. Zasučite rukave i pripremite makaze, kanap, teglice, lepak, ukrasne vrbce i sav ostali dekorativni material i zajedno sa članovima porodice i prijateljima napravite neki od mnogobrojnih uradi sam projekata za predstojeće praznike. Sezona darivanja i slavlja počinje pa neki od svršenih projekata možete upakovati i proslediti voljenima koji će se sigurno obradovati ručno napravljenom poklonu, a možete ogranizovati i druženje sa domaćim poslasticama i pićem. Prilažemo vam projekte za dekoraciju doma kao i nekoliko ideja za novogodišnju žurku ili ručak

praznicni-diy-projekti12

Jelka i novogodišnji ukrasi

Danas je sve u službi prilagođavanja budžetu i prostoru, tako da ne morate da se trudite da imate jelku kao u Rokfelerovom centru. Postoji toliko kreativnih projekata koji ne podrazumevaju klasičnu, okićenu jelku, a nisu ništa manje praznični.

Poslužite se grančicama različitih dužina koje ćete poslagati i privezati jedne za druge, u formi piramide ili jelke. Ukoliko grančice nemaju dovoljno račvica na koje možete kačiti ukrase onda ukucajte sitne eksere koji će vam poslužiti u tu svrhu. Za moderniji dekor, novonastalu jelku obmotajte niskom jednobojnih, sitnih, novogodišnjih lampica.

Zid koji već dugo planirate da prekrečite iskoristite da ukrasite za jednokratnu upotrebu i napravite praznično drvo od washi trake. Par poteza sa kolutom ove fine trake u nekom zanimljivom dezenu i gotovi ste. Umesto ukrasa na washi jelku lepite fotografije. Lepo izgleda, a ne zauzima prostor.

praznicni-diy-projekti9

Ako se ipak odlučite za tradicionalnu jelku, veštačku ili pravu, imperativ je, razume se, da je ukrasite najlepše moguće. Ovde na scenu stupa ekologija sa svim interesantnim eko-prijateljskim projektima. Male tegle ili providne figurice kojima je moguće ukloniti vrh, napunite raznobojnim bombonicama ili gumenim bombonama različitog oblika, a poklopac izbušite tako da kroz njega provučete konopac. Dobro zatvorite teglicu i okačite je na jelku. Kada doće vreme raskićavanja dobro će vam doći par slatih dražeja. Umesto slatkiša teglice možete puniti šljokicama, dugmićima, perlicama ili biserima, štrasom. Ako ste od onih kojima je korpa za otpatke puna zgužvanog papira sačekajte sa pražnjenjem iste. Gužvice papira obmotajte kanapom ili rafijom u različitim bojama, a možete dodati i nekoliko slojeva tanke, bakarne žice.

praznicni-diy-projekti10

Pregorele sijalice preobrazite u stakleni nakit tako što ćete metalni vrh zamaskirati satenskom trakom, šljokicama  ili papirom, a stakleni deo ukrasiti po želji.

Od testa se ne prave samo peciva i kolači već i zabavni ukrasi za jelku. Zamesite testo od brašna, soli i vode pri čemu razmera brašna i soli treba da bude 1:1. Od smese oblikujte ukrase, a potom ih ostavite da se prosuše. Kada otvrdnu možete ih bojiti, ukrašavati i lakirati, a onda kačiti na jelku zajedno sa ostalim ukrasima. Osim testa, možete upotrebiti  i  glinu za pravljenje ukrasa.

praznicni-diy-projekti11

Dekoracija stola i Inspiracija za novogodišnju žurku

Šišarke naprosto morate da volite jer daju taj prirodni efekat kućnom dekoru. S jeseni ih možete poslagati u staklenu posudu i staviti na centar stola, a zimi ih prefarbati i iskoristiti kao prazničnu dekoraciju za sto ili zavesu. Sitne šišarke prefarbajte u zeleno, a možete ih naprskati i lažnim snegom u spreju i potom ih nanizati na duži i nešto deblji kanap. Umesto farbanja možete ih umočiti u lepak za drvo, a potom u šljokice. Tako ćete napraviti prazničnu girlandu za zavesu. Šišarke možete lepiti i na postolje od plute kako bi predstavljale minijaturne jelke, kačiti kao novogodišnje ukrase ili zajedno sa grančicama i suvim lišćem badnjaka staviti u veliku staklenu posudu kao ukras stola za božićni ručak.

praznicni-diy-projekti6

Ukoliko više volite da organizujete kućne žurke od ručkova onda vam predlažemo kreiranje slatkog stola. Pripremite pregršt poslastica i grickalica koje ćete poređati po stolu sa kojeg će se vaši gosti nesmetano služiti. Centar stola ostavite za nešto širu posudu koju ćete ispuniti ledom i malim bocama, od oko 250ml odabranog alkoholnog pića, najbolje šampanjca. Male flaše možete poslagati po stolu i umotati ih u ukrasni papir.

praznicni-diy-projekti4

U novembarskom izdanju našeg magazina imali ste prilike da se upoznate sa kreativnim ljudima koji se bave ogranizacijom venčanja i proslava pa vam stoga predlažemo da bacite pogled na stari broj kako bi se dodatno inspirisali oko ukrašavanja i odabira poslastica.

praznicni-diy-projekti8

Reč koja nas pogotvo asocira na praznike je hrana i hteli mi to ili ne oko Nove godine i Božića se uvek ušunja neki dodatni kolačić ili parče torte. Svesni smo da su supermarketi puni raznovrsnih slatkiša u prazničnim pakovanjima kojima ne možemo da odolimo, ali zanimljive praznične poslastice možemo napraviti i sami. Smešu brašna, vode, šećera i putera koristite kao osnovu, a nikako ne štedite na rendanoj čokoladi, seckanim bademima, zrncima iz sveže šipke vanile, cimetu i đumbiru, ali ni suvim brusnicama ili grožđu. Kolačiće secite modlicama koje dolaze u setovima namenjenim baš za praznike, a možete ih ukrašavati šećernom pastom uz pomoć poslastičarskog šprica.

praznicni-diy-projekti5

Bogat ukus je ključna reč i kada se radi o prazničnom piću, a ne samo o slatkišima. Na trenutak ostavite aperitive i šampanjac i izdvojite vremena da napravite svoju sangriju. Iseckajte jabuke, najbolje neku slađu sortu i pomorandžu, a potom ih stavite u posudu i prelijte sa oko dve do tri kašike meda. Ostavite u frižider na oko sat vremena da voće pusti sok koji će se stopiti sa medom. Voće potom sipajte u bokal zajedno sa vinom, najbolje crnim, promešajte i ostavite da odstoji, u frižideru ili van, zavisno od  toplote vina koju volite.

Pre nego što gostima sipate sangriju, koju ste predhodno sami napravili, čaše za vino podvrgnite maloj estetskoj operaciji. Uzmite rafiju u željenoj boji, a možete kombinovati i više boja, i postolje čaše obmotajte nekoliko puta, a kao završnicu na sam vrh ili dno uvežite mašnicu. Rafijom možete kačiti i etiketice sa imenima ili porukama.

Jedna od zanimljivih ideja je da kupite providne plastične čaše za vino, a možete koristiti i staklene(ne neke skupocene) i po njima permanentnim markerom ispisati militražu natočenog vina zajedno sa odgovarajućim raspoloženjem ili stepenom pripitosti ili nacrtajte nešto. Osim za piće, čaše sa stopom možete iskoristiti i kao svećnjak. Samo ih okrenite naopako i na stope poslažite sveće, a unutrašnjost čaše možete iskoristiti kao stakleno zvono za mali cvetni ili praznični aranžman sa sitnim ukrasima ili biserima. Sa svećama nikako ne možete da pogrešite. Jeftine su, lako se ukrašavaju i prilagođavaju bilo kom dekoru. Ako volite sveće neobičnih oblika silikonske modle za kolače iskoristite kao kalup za vosak. Napravljene svećice možete pakovati i pokloniti prijateljima.

praznicni-diy-projekti

Praznična dekoracija za vrata

Iako kuće u Srbiji za vreme praznika nisu okićene kao one u Američkim filmovima, sa krovovima punim raznobojnih lampica, irvasima i Deda Mrazovim patuljcima raštrkanim po dvorištu, ipak mogu se uočiti stanovi i kuće čija su ulazna vrata propisno okićena. Ne morate kupovati venčiće od veštačke jele sa zlatnim plastičnim Merry Christmas natpisom, jedna šetnja parkom ili šumom može da obezbedi sasvim dovoljno materijala. Sakupite grančice jele i bora, i suve grančice listopadnog drveća. Kao osnovu koristite kolut od stiropora koji ćete obmotati zelenim ili crvenim platnom a potom za njega uz pomoć špenadli kačiti tanje grančice i ukrase od papira ili pene.

praznicni-diy-projekti2

Ukoliko čuvate plutane čepove od vinskih flaša i njih možete iskoristiti za dekor vrata, Spojite ih i ukrasite prirodnim elementima. Negde možete prikačiti i listove imele i poneki zvončić. Ne zaboravite da na vrh zakačite vrpcu kojom ćete ukras okačiti na ulazna vrata.

praznicni-diy-projekti7

Simpatična ideja je da sa obe strane vrata postavite male panjeve na koje možete poslagati svećnjake i metalne lampione ili gasne lampe zajedno sa nekim baštenskim ukrasima koji se mogu naći po povoljnoj ceni. Ako vam ponestane kreativnosti pazarite neki zanimljivi otirač, a ako ste vični pletenju možete ga napraviti i sami. Pinterest je pun projekata za pletenje i tkanje inspirisanih praznicima tako da na ovom sajtu možete pronaći šablone i tehnike zajedno sa korak po korak upustvima.

praznicni-diy-projekti3

Kada jednom sednete i počnete sa kreativnim radom inspiracija će početi da navire i nećete biti svesni kako vreme brzo prolazi kad praznična euforija uzme maha. Čestitke, sitni ukrasi, pokloni, kolači koji nose vaš nevidljivi potpis celom površinom i ukusom sigurno će biti vredniji od kupljenih stvari.

fotografije:pinterest.com;google.com

Share