Posetite „VELIKANKE SRPSKE KULTURE“ u Domu Jevrema Grujića

Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno?

Dom Jevrema Grujića u saradnji sa Kancelarijom za kulturnu diplomatiju predstavlja slavne žene naše istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi, ali i celokupnoj srpskoj istoriji, uticale na razvoj srpske misli i društva uopšte. Često slavljene u inostranstvu, a neshvaćene u svojoj zemlji, neretko u borbi protiv patrijarhata, birokratije i nepisanih pravila, utirale su put novim generacijama, nesvesnim da za mogućnosti koje danas imaju treba da zahvale svojim slavnim pretkinjama. Neke su bile slavljene za života, po nekima se zovu škole, bolnice i ulice, o nekima se tek ponekad progovori, a neke su ostale zaboravljene.

Vidosava Kovačević, Devojka u enterijeru 1910, Muzej grada Beograda

Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović posetiocima izložbe ispričaće svoje životne priče, sudbine i postignuća.

Na izložbi ćete moći da vidite i veliki izbor ličnih predmeta naših velikanki, kao što su violina naše prve kompozitorke Ljubice Marić, čija dela su izvodili najveći svetski orkestri, zatim lični predmeti Milene Pavlović Barili, čuveni šešir Desanke Maksimović…

Violina Ljubice Marić Muzikološki institut SANU

Broj imena i biografija koje su ušle u selekcioni proces daleko je širi i obuhvata na desetine žena, koje zaslužuju podjednaku pažnju poput ovih osamnaest VELIKANKI pred Vama, koje otvaraju vrata prema beskrajnom okeanu ženskog kulturno-istorijskog nasleđa, prema kojem je tim koji je radio na postavci izložbe, tek zakoračio.

Izložba će biti otvorena od 20. januara do 27. marta 2022. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00h i subotom od 11.00h do 16.00h.

Tokom trajanja izložbe, biće brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri, inspirisane njihovim delima.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Partneri izložbe su Muzej grada Beograda, Spomen-zbirka Pavla Beljanksog, Galerija Milene Pavlović Barili, Umetnička galerija Nadežde Petrović, Galerija SANU, Muzikološki institut SANU, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Narodni muzej Valjevo, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Zadužbina Desanke Maksimović, Galerije X Vitamin, ŠTAB i B2, privatne kolekcije, kao i Matica srpska i „Kakva Ženska!“.

Autorke projekta: Branka Conić, dr Gordana Bekčić i Ružica Opačić
Autorka postavke: Ružica Opačić
Direktor projekta: Alek Conić
Menadžer projekta: Katarina Urošević
Tehnički direktor: Nikola Tomašević
Marketing i PR: Valiant i Kancelarija za kulturnu diplomatiju
Kreativni direktor: Lazar Šećerović
Dizajn: Slaviša Savić

Share