Posetite Duhovna putovanja – dve izložbe Luisa Siprijena Rialsa

Galerija Hestia i Muzej afričke umetnosti organizuju umetnički projekat Duhovna putovanja koji čine dve izložbe francuskog umetnika Luisa Siprijena Rialsa.

Postavka „Na putu Vakaliga“ otvorena je u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9) u subotu, 22. januara. Izložba je originalno postavljena 2019. godine u Palais de Tokyo u Parizu, i umetniku je donela prestižnu SAM Art Prize nagradu. Osnova izložbe je filmska adaptacija „Rašomona“ (Rashōmon, 1950), filma japanskog reditelja Akire Kurosave (Akira Kurosawa), koja je izvedena u saradnji sa filmskim studiom Ramon (Ramon Film Productions). Projekciju prate plakati koje je napravio umetnik i koji su zasnovani na japanskim, nemačkim ili čak švedskim plakatima originalne verzije filma, kao i lažno oružje napravljeno za snimanje, AK-47 puške i zlatni pištolj. Izložbena postavka nudi mnoštvo različitih tačaka gledišta i može se tumačiti u poređenju sa kulturološkim, društvenim i vremenskim raskrsnicama filma „Rašomon“. (iz predgovora Adélaïde Blanc, kustoskinje izložbe u Palais de Tokyo)

„Afrituali“, osmišljena kao druga, komplementarna izložba u okviru projekta „Duhovna putovanja“ biće otvorena panel diskusijom u Muzeju afričke umetnosti u utorak, 25. januara, u 18 časova. Izložba obuhvata radove iz nekoliko država koje je Luis Siprijen Rials posetio tokom svojih dugih putovanja po afričkom kontinentu, prvenstveno na Somalijskom poluostrvu 2019. godine. Fotografijama svakodnevnog života, razglednicama koje evociraju prošlost i sadašnjost, kroz video radove i suvenirske predmete, umetnik približava kroz sopstvena skiciranja, napuštene ili nasiljem obeležene prostore, mesta sporenja, promenjena i ispunjena višeznačjem. U panel diskusiji učestvuju gostujući umetnik Luis Siprijen Rials, filmski kričar Miroljub Stojanović, kustoskinja MAU Milica Naumov i moderator/kustoskinja galerije Hestia Neva Lukić. U toku razgovora posetioci će imati prilike i da vide inserte iz umetnikovih video-radova koji će biti predstavljeni u sklopu izložbi u MAU i galeriji Hestia.

Izložbe su otvorene do 27. marta 2022. godine.

Luis Siprijen Rials (1981) dobitnik je prestižne SAM Art Prize nagrade. Tokom 2018. i 2019. godine živeo je u Kampali (Uganda), gde je sarađivao sa filmskim studiom Ramon, a kasnije putovao kroz Tanzaniju, Etiopiju i Somaliju u sklopu priprema izložbi koje su bile organizovane u Palais de Tokyo, galeriji Dohyang Lee i Eric Mouchet u Parizu.

Share