POOLS FROM ABOVE: minimalistička letnja serija fotografija Brad Walls-a

Nagrađivani australijski fotograf Brad Walls, na društvenim mrežama poznat pod pseudonimom Bradscanvas nedavno je objavio dugo očekivanu, novu seriju fotografija pod nazivom – POOLS FROM ABOVE – koja je svojevrsna oda lepoti različitosti oblika, boja i tekstura bazena. Ova jedinstvena perspektiva uz minimalističku estetiku kakvu ovaj fotograf neguje prikazuje nam zanimljive bazene iz čitavog sveta.

Inspirisan putovanjima po jugoistočnoj Aziji kao i po Australiji iz koje dolazi, Bred je napravio zanimljivu seriju fotografija zbog kojih nećete osetiti ugriz ljubomore. More nam je ove godine tiha patnja, ali bazeni su nešto što je malo lakše za organizovati. (Ne, ne mislimo na kuće u Guči sa bazenom na naduvavanje, to je već opcija za one dubljeg džepa).

Sve je počelo jednostavno iz želje da dokumentuje „oblik vode” u bazenima na mestima koja je posećivao. Preokret nastaje kada u njegove ruke dolazi knjiga Eni Keli Splash: The Art of the Swimming Pool. Listajući je, Bred dobija nalet inspiracije da posveti još više vremena sređivanju postojećeg materijala i dokumentovanju lepote bazena odozgo. Kako kaže: „Kako sam okretao stranice zapljusnuo bi me je talas nostalgije i potsetio na detinjstvo i leta tokom kojih sam provodio sate u bazenu.” Odajući svojevrsnu počast autorki knjige, Bredova serija fotografija fokusira se na kompoziciju bazena iz ptičje perspektive. „Zaljubio sam se u linije, krivine i „negativan prostor” bazena, koji bi se – bez alternativne perspektive drona – izgubio.”

Serija fotografija POOLS FROM ABOVE sastavni je deo većeg projekta koji je usmeren na izdavanje knjige u bliskoj budućnosti. Gledajući unapred, kada se svet konačno ponovo otvori, autor planira da uhvati još više svetski poznatih bazena kroz niz idiličnih lokacija, uključujući Palm Springs, Meksiko i Mediteran.

Otkako je početkom 2019. godine počeo da se aktivno bavi fotografijom, Bred je privukao pažnju medija iz celog sveta, dobio nekolicinu priznanja za „fotografije iz ptičje perspektive”, a u oktobru je ušao u uži izbor za Drone Photo Awards u Sijeni, u okviru kategorije Sport i ljudi.

Share