Podeli troškove vožnje i sačuvaj životnu sredinu

U svetu već godinama uspešno funkcionišu sajtovi putem kojih se korisnici dogovaraju o podeli trošlova prevoza.U Srbiji takvi servisi postoje već nekoliko godina ali čini se da svoju ekspanziju doživljavaju tek danas. Razlozi popularizacije ovakvih servisa su pre svega ekonomska kriza koja je navela ljude da prave liste prioriteta. Prednosti ovakvog vida prevoza su višestruke. Ušteda novca je prva asocijacija kada govorimo o ovakvim servisima ali i zaštita životne sredine i smanjenje emisije ugljen dioksida su prateći i korisni efekti.

Kod nas su popularna dva servisa tog tipa. Prvi,  podelitroskove.co.rs  postoji već nekoliko godina i  napravljen je po uzoru na sajtove tog tipa koji već duže vreme postoje u Nemačkoj i mnogim zemljama Evropske Unije. Vremenom grupa korisnika sajta se povećavala pa samim tim i kvalitet servisa. Sajt je savremen, pregledan i jednostavan za upotrebu. Nakon jednostavne registracije možete pregledati ponude drugih vozača ili oglase potencijalnih putnika. Nakon svake završene vožnje  ocenjujete svog saputnika kako bi budući korisnici mogli da vide ocene prethodnih korisnika .

people_in_car

Uskoro sajt podelitroskove.co.rs pokrece novu inicijativu koja ce se posebno svideti ljudima  koji su zainteresovani za  kraće gradske relacije. Servis GradSad je alternativa gradskom prevozu i taksiju a namenjen je svima onima koji žele da se pokrenu i uključe u ovu specifičnu društvenu mrežu koja donosi korist i pojedincima koji prevoz nude i onima kojima je potreban.

Drugi sajt ovog tipa je ogranak svetski poznatog servisa Stu drive ( sajt 5u1.rs ) koji su napravili i prilagodili studenti FON-a. Sajt je zamisljen kao pomoc studentima iz unutašnjosti koji često putuju kući, ali ne postoje ograničenja pa ga mogu koristiti svi oni koji imaju napravljen Facebook nalog, budući da su tvorci sajta na taj način hteli da korisnicima pruže dodatnu sigurnost.

Prednosti ovakvih inicijativa su očigledne. Možete ih koristiti svakodnevno prilikom putovanja do fakulteta ili posla čime ne samo štedite novac već i pozitivno utičete na životnu sredinu. Mnogi će reći, šta menja stvar što ću ja podeliti troškove i povesti nekog zainteresovanog putnika do posla kada će pored nas protutnjati veliki broj vozila sa samo jednim putnikom. Ali ako i vi dopustite sebi da tako razmišljate, osim što gubite pravo da nekoga kritikujete, dajete za pravo  mnogima koji razmišljaju poput vas i boje se da rizikuju.

Raspitajte se bolje o svom potencijalnom saputniku, a u krajnjem slučaju ako ste i dalje nepoverljivi možete ubaciti parametre o polu, godinama i drugim vama bitnim stavkama prilikom pretrage, opustite se, mirno zavalite u svom sedištu i uživajte. Možda se iz ovakve situacije rodi neko lepo prijateljstvo ili vam se otvore nove mogućnosti za koje niste pretpostavljali da postoje.

Tvorci ovih sajtova tvrde de vozači „iznajmljivanjem“ sedišta u svom automobilu jednoj ili više osoba na mesečnom nivou ostvaruju značajne uštede. Na sajtu podelitroškove.co.rs možete naći kalkulator koji će vam pomoći da izračunate uštedu novca, goriva i smanjenja emisije ugljen dioksida prilikom vožnje željenom relacijom.

Srećan put!

Share