Počinje 13. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA tema je 13. Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture koja će se održati od 10. do 31. maja. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom, širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju.

Communis znači „zajedničko, zajednica, deljenje”, a communicare „učiniti nešto zajedničkim”. Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

„Ove godine tema BINA progama je komunikacija, i upravo imajući to u vidu naša je namera da komuniciramo arhitekturu, pričamo o onome što je svima nama zajedničko i važno, jer arhitektura je verovatno jedna od najsveobuhvatnijih stvaralačkih delatnosti koja nas okružuje a koju često zanemarujemo, iako je svuda oko nas.” navela je Danica Jovović Prodanović, jedna od osnivačica Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin.

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. Studijska izložba arhitekte IVANA ANTIĆA, u galeriji Radio televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, su način da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture 20. veka.

„Mi smo kao autori odlučili da izaberemo naziv Arhitektonično, upravo da bismo naglasili Antićev stav o arhitekturi: on je želeo da iskaže svoju ideju o arhitekturi upravo arhitektonskim sredstvima, arhitektonskim rukopisom, i to kroz razmišljanje o prostoru, konstrukciji, materijalu, o značenju i konceptu tog izgrađenog prostora koji neprestano utiče na sve nas.” ističe autorka, Dijana Milašinović Marić.

Galerijski prostor RTS ugostiće još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE – HOUSING 2017, urednika Prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba LISABON NASTUPA na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona. Ovaj drevni grad, poznat po svojoj specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja.

„Veliko nam je zadovoljstvo da imamo priliku da podržimo program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, kao i da publici predstavimo Lisabonsko trijenale arhitekture, kao jednu od najznačajnijih manifestacija tog tipa u Evropi. Sam grad Lisabon je ujedno i objekat i subjekat metamorfoze i promene, i to će biti prikazano na izložbi kroz radove šest odabranih arhitektonskih studija, i učešće jedanaest arhitekata.“ istakao je povodom učešća na Lisabonskom Trijenalu arhitekture ambasador Portugala, Peixoto Augusto José Pestana Saraiva.

U okviru programa BINE, odvijaju se dva višegodišnja EU projekta podržana kroz program Kreativna Evropa. Ove godine oni se realizuju kroz radionice, male urbane interevencije u prigradskom naselju Ledine, sa namerom da se doprinese poboljšanju uslova života u ovom naselju. To su: Budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) kroz radionicu internacionalnog karaktera i interisciplinarnog pristupa – BUS STOP FACELIFT. Kroz praksu i uz mentore, ostvaruje se razmena iskustava kroz zajedničko kreativno promišljanje rešavanja prostornih problema sa realizacijom u toku programa BINA 2018.

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum (SCCM) je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru ove platforme na BINA 2017 Vračar Urbano čvorište 1, na ovogodišnjoj BINI se realizuje Ledine Urbano Čvorište 2. Radionica se realizuje u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom „Vlada Obradović Kameni”. Tokom razgovora i akcijama sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom, započetim prošle godine, došlo se do zaključka da školsko dvorište ne služi samo za školske, nego i za vanškolske aktivnosti, pa se funkcija dvorišta proširuje u prostor za obavljanje aktivnosti iz domena kulture i slobodnog vremena. Vođeni tom idejom učesnici projekta promišljaju mogućnost urbane, prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja. U maju tokom trajanja BINA 2018 biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi se finalno rešenje završilo, teren pripremio za izgradnju i dizajn realizovao do početka sledeće školske godine.

„BINA tim posebno želi da pozove sve građane, komšije, radnike u institucijama, obrazovnim ustanovama, da se uključe u promišljanje o budućnosti našeg grada i doprinesu u kreiranju boljih životnih uslova.“  ispred SCCM navela je Tatjana Vukosavljević, koordinatorka tog programa

U okviru BINA PAVILJONA, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultata internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena izložba radova mladih arhitekata i timova, koji kroz svoje aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali veoma važan segment naše scene. Ova izložba ima cilj da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja posvećenih istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju.

Tradicionalne tematske BINA šetnje osmišljene su kao netipične turističke šetnje u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom glavnog grada, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavaoca Beograda. Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac). Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin, autora Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

BINA je od osnivanja bila internacionalnog karaktera i kao društveno odgovorna manifestacija informiše, ukazuje, edukuje i inicira kako zaštitu i čuvanje značajnog arhitektonskog nasleđa, tako prati i trendove na svetskoj arhitektonskoj sceni. BINU 2018 organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

Share